Γρίπη: 8 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα

Γρίπη 8 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα.

Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα (2 έως 12 Ιανουαρίου) από επιπλοκές της γρίπης, σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Την ίδια στιγμή,  ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πρώτη εβδομάδα της επιτήρησης (3-9 Οκτωβρίου 2016)  μέχρι τις  8/01 είναι οκτώ. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οι 20 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα και του έτους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζουν έντονη και ανοδική τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2), και συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ως το βασικό μέτρο προφύλαξης.

Από τα στοιχεία  που δημοσίευσε το Κέντρο προκύπτει πως από τα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 28 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες, με μέση ηλικία 68,5 έτη. Η πλειονότητά τους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, τα 36 (92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, ωστόσο εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 6 (ποσοστό 16,7%).

Σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκαν και οι 8 (100%) ασθενείς που κατέληξαν, ωστόσο από αυτούς είχαν εμβολιαστεί μόνο οι 2 (25%).