Ιεροί θησαυροί πέντε αιώνων στα Ιωάννινα.

Σπάνια έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας από τον 17ο αιώνα, ανάμεσά τους το επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο του Χριστόδουλου Πανταζή, το Ιερό Ποτήριο με την υπογραφή του Αναστάσιου Σουγδουρή και ο ενυπόγραφος Σταυρός του Αθανάσιου Τζημούρη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, στην έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα.

Η έκθεση με τίτλο «Οταν η τέχνη γίνεται ιερή» διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τα αντικείμενα προέρχονται από τις συλλογές της Μητρόπολης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ιδιώτες.

Τα έργα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως σήμερα προβάλλονται σε δύο επίπεδα, ώστε να ευνοούν πολλαπλές αναγνώσεις από το κοινό, ειδικό και μη. Η οριζόντια ανάπτυξη των ιερών κειμηλίων σε ενότητες που ξεκινούν από το «Εν αρχή ην ο Λόγος» και καταλήγουν στο «Φως ιλαρόν» παραπέμπει υπαινικτικά στην πορεία από τη Γέννηση στην Ανάσταση και την αιώνια ζωή. Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης έκθεσης «Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ» της Μόσχας.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στο νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας, για το οποίο είπε ότι «αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και δημιουργεί μια ιδιαίτερη υπεραξία στον ποιοτικό τουριστικό προορισμό Ιωάννινα», ενώ ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόνισε ότι τα εκθέματα είναι «έργα απαράμιλλης τέχνης ιερής, που κοσμούν Ιερούς Ναούς αλλά και λειτουργικά σκεύη, που μαρτυρούν μια σπουδαία έντεχνη αποτύπωση της λαϊκής ευσέβειας και υψηλές πνευματικές αναβάσεις, με άρτιες τεχνικές εκτελέσεις, που έκαναν και κάνουν τα Ιωάννινα ξακουστά και υπερήφανα σε όλο τον κόσμο».

«Η έκθεση αυτή, που προβάλλει εκκλησιαστικά αντικείμενα μοναδικής τέχνης και τεχνικής, αποτελεί ολοκληρωμένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ τοπικών Αρχών και ιδιωτικής πρωτοβουλίας» δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ