Το greekaffair.gr ταξίδεψε στην πόλη των Τρικάλων και σας παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα το Νέο Κέντρο Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη, λίγο πριν ανοίξει της πύλες του για στο κοινό.

Το greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος συνάντησαν από κοντά την Αντιπρόεδρο του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη κα. Βασιλένα Μητσιάδη για μια αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης τη ύλης.

Κα. Βασιλένα Μητσιάδη, σας καλωσορίζω στο greekaffair.gr 

Εγώ σας καλωσορίζω στα πανέμορφα μας Τρίκαλα…

Η τέχνη και ο πολιτισμός ήταν ένα μικρόβιο που καλλιεργούνταν από μικρή μέσα σας;

Η μητέρα μου νομίζω έπαιξε σημαντικό ρόλο για να καλλιεργηθεί αυτό το μικρόβιο. Από μικρή άρχισα να έχω επαφή με το μπαλέτο και τη μουσική, κλασσική Ελληνίδα μάνα θα πείτε, α ξέχασα…και τα Γαλλικά. Έτσι ολοκληρώνεται το τρίπτυχο της επιτυχίας. Αλλά μεγάλωσα σε ένα σπίτι που κυριαρχούσε μουσική- από τη μια η μητέρα μου με το πιάνο και την κλασσική μουσική και από την άλλη ο παππούς μου με το μπουζούκι του, προσπαθώντας να διατηρήσει την τέχνη που του άφησε κληρονομιά ο Τσιτσάνης σε δέκα μόνο μέρες, ταχύρρυθμων μαθημάτων.

Με τα πολιτιστικά του Νομού Τρικάλων πως και ασχοληθήκατε; Ήταν ένα όνειρο ζωής;

Πιστεύω ότι για να πεις ότι ασχολείσαι με τον πολιτισμό, πρέπει από μόνος σου να δημιουργείς πολιτισμό. Από τότε που επέστρεψα στα Τρίκαλα μετά τις σπουδές μου, μπήκα σε αρκετές ομάδες, φορείς του πολιτισμού…άντε και αθλητισμού. Το 2009, αρχίσαμε να επαναλειτουργούμε την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, ξεκίνησα θέατρο στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου, έκανα χορό…από παραδοσιακά μέχρι latin και τώρα “ωρίμασα” και κατέληξα στο σύγχρονο, ασχολήθηκα με το μουσική πάλι και μέσα σε όλα αυτά, με τους Ποδηλάτες Τρικάλων οργώναμε την πόλη και τα περίχωρα, ενώ τις Κυριακές…παίρναμε τα βουνά και πιάναμε κορυφές. Ίσως αυτοί να ήταν οι λόγοι που ο Δήμαρχος μου ανέθεσε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού- Αθλητισμού- Παιδείας & Νεολαίας…αλλά ίσως και όχι.

Στα Τρίκαλα δημιουργείται ένας ακόμα νέος πόλος έλξης και μιλώ για το νέο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη. Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για το ξεκίνημα του;

Είναι αλήθεια…και αναφέρομαι στο κομμάτι “πόλος έλξης”, μιας και τώρα, που επίσημα δεν έχει ανοίξει τις πόρτες του, ήδη άρχισε να δέχεται κόσμο (όταν η πόρτα είναι ανοιχτή λόγω εργασιών, είναι πρόκληση για τον επισκέπτη να μπει δειλά και να δει τι κρυβόταν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών…ουπς…έκανα spoiler για την επόμενη ερώτηση). Από τη στιγμή που δόθηκε ρεύμα και φωτίστηκε το κτίριο, φωτίστηκε η “γειτονιά”, οπότε είναι βέβαιο πως μια τέτοια παρέμβαση έχει οδηγήσει και στην αστική αναβάθμιση της περιοχής.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη είναι πράγματι ιδιαίτερο, αφού έχει ιστορία από πίσω του. Θα μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Η ιστορία του κτιρίου είναι μεγάλη. Αλλά δε θα ξεκινήσω από την αρχή, αλλά από το τέλος. Από το 2006, στο κέντρο της πόλης παρέμεινε κλειστό, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στο κέντρο της πόλης, οι Φυλακές Τρικάλων. Οι φυλακές λειτούργησαν από το 1895 στο συγκεκριμένο κτίριο, κάνοντας κάποιες παρεμβάσεις το 1954 μετά τον μεγάλο σεισμό. Την περίοδο λοιπόν, που παρέμενε κλειστό, έπεσαν ορισμένες προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου και τελικά, επικρατέστερη ήταν η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» η οποία αποτελούσε επί χρόνια αίτημα του Δήμου Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα μηχανήματα έργου και τα εργαλεία χειρός σταμάτησαν να δουλεύουν τη στιγμή που εμφανίστηκε ένα εύρημα αρχαιολογικής σημασίας. Και ναι, όλα αυτά τα χρόνια, κρυβόταν ένα χαμάμ από το 16ο αιώνα. Τα είπα όλα με λίγα λόγια νομίζω…

Επίσημα το Μουσείο για το κοινό πότε θα ανοίξει τις πόρτες του;

Επίσημα επίσημα…θα θέλαμε να πούμε ότι θα το εγκαινιάσουμε το Μουσείο, μετά το καλοκαίρι…Να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό αλλά και τον πανέμορφο αύλειο χώρο που έχει δημιουργηθεί. Ανεπίσημα όμως, τις επόμενες ημέρες ο χώρος των παλιών φυλακών θα είναι ανοιχτός και θα έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να δει δύο ξεχωριστούς χώρους: τα Οθωμανικά Λουτρά στο ισόγειο του κτιρίου και στον πρώτο όροφο θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη καθώς επίσης, και για το κτίριο και τη μετατροπή του από φυλακές σε Μουσείο.

Στο Μουσείο Τσιτσάνη τι μπορεί να δει κάποιος όταν το επισκεφθεί;

Το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη αποτελείται από 4 μεγάλες αίθουσες. Για την προσωρινή έκθεση που θα τρέχει αυτήν την περίοδο, σκεφτήκαμε η διάταξη να είναι ως εξής:

Η μια αίθουσα είναι η “καρδιά” του Μουσείου Τσιτσάνη, θα ακούγεται η φωνή του Τσιτσάνη, θα παρουσιάζεται το χρονολόγιο της ζωής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με σημαντικές ημερομηνίες σταθμούς της ζωή του, συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και επίσης, το ”πάλκο” που τον χαρακτήριζε. Στη δεύτερη αίθουσα, μπορεί κάποιος να δει υλικό της έκθεσης του Κ. Χατζηδουλή για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Τσιτσάνη, που περιήλθε πλέον στην ιδιοκτησία του μουσείου. Επίσης, επειδή μας αρέσει η τεχνολογία, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και να ακούσει αυθεντικές εκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη από τους πρώτους του δίσκους 78 στροφών, 45 στροφών και τέλος 33 στροφών…τα γνωστά μας “βινύλια”. Η τρίτη αίθουσα είναι η αίθουσα εκδηλώσεων…θα έλεγα πολλαπλών χρήσεων, μιας και δε θέλουμε να περιοριστούμε μόνο στη μουσική. Και τέλος, η τέταρτη αίθουσα, είναι αφιερωμένη στα Τρίκαλα. Τα Τρίκαλα έχουν ιστορία στη μουσική και αυτό πρέπει να το μάθει ο κόσμος. Βίρβος, Καλδάρας, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης, Μητροπάνος…ναι…όλοι τους Τρικαλινοί. Επίσης, εκεί υπάρχουν και στοιχεία για το κτίριο και την εξέλιξή του, αλλά και η σύνδεση των φυλακών με τον Τσιτσάνη… Πως; Δίνω ένα στοιχείο…”στα Τρίκαλα στα δυο στενά…”.  Μα φυσικά με τον Σακαφλιά…που πέθανε στις φυλακές Τρικάλων και η ιστορία του έγινε τραγούδι από τον Τσιτσάνη. Το τραγούδι θα ακούγεται με ιδιαίτερο τρόπο από τον επισκέπτη…μιας και θα κάνει “επισκεπτήριο”. Επίσης, είναι σημαντικό να δείξουμε και το συναισθηματικό κομμάτι που δημιουργεί ο εγκλεισμός μέσα σε ένα κελί, πράγμα το οποίο βγαίνει μέσα από την πένα του Κώστα Βίρβου…ούτε στρώμα να πλαγιάσει, ούτε φως για να διαβάσει έγραψε ο Γιος της Γερακίνας το 1944, όταν τον συνέλαβαν οι Γερμανοί στην Κατοχή και τον έριξαν στην απομόνωση.

Θα υπάρχουν μόνο εκθέματα και αντικείμενα που αφορούν τον Βασίλη Τσιτσάνη;

Αν και νομίζω απαντήθηκε πιο πάνω η ερώτηση αυτή, ωστόσο, είναι σημαντικό να πούμε ότι το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των προσωπικών αντικειμένων του Βασίλη Τσιτσάνη, τα οποία η οικογένεια θα προσφέρει για την ολοκλήρωση του Μουσείου. Μια πολύ σημαντική δουλειά που έγινε σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της οικογένειας φυσικά, η οποία θέλει να μείνει το αποτύπωμα του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη στην πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μουσικά.

Πώς υλοποιήθηκε και σε ποιους πόρους στηρίχθηκε ένα τόσο μεγαλόπνοο έργο όπως αυτό το πολιτιστικό Μουσείο;

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 και είχε τίτλο «Προστασία-ανάδειξη του υπό δημιουργία κέντρου ερευνάς ”Βασίλη Τσιτσάνη”» με προϋπολογισμό  1.719.999,98 ευρώ απο τα οποία τα 158.146,26 ευρώ καλύφθηκαν από ιδίους πόρους του Δήμου Τρικκαίων. Ωστόσο, εντάχθηκε σ’ αυτό και το δεύτερο έργο που αφορά στην προστασία και ανάδειξη των Οθωμανικών Λουτρών, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που υλοποιήθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Έτσι το σύνολο του έργου έφτασε περίπου τα 3 εκατ. ευρώ.

Εκτός από αυτήν καθ’ αυτήν την έκθεση των αντικειμένων, του Βασίλη Τσιτσάνη, ποιες είναι οι περαιτέρω υποδομές που διαθέτει το Μουσείο;

Εκτός απο το κεντρικό κτίριο του Μουσείου, παραπλεύρως βρίσκεται και το κτίριο του Διοικητηρίου των φυλακών, ένας χώρος που δεν έμεινε ανεκμετάλλευτος, αλλά παραδόθηκε και αφιερώθηκε και αυτός στη μουσική, μιας και εκεί υπάρχει το Στούντιο Νέων Καλλιτεχνών. Ένα στούντιο που είναι ανοιχτό όλη μέρα και δίνει τη δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να κάνουν τις πρόβες τους αλλά και να ηχογραφούν demo των τραγουδιών τους, δωρεάν, μιας και δεν είναι προς πώληση. Στον ίδιο χώρο, την επόμενη περίοδο θα αρχίσει να λειτουργεί και το web radio του Δήμου Τρικκαίων, οπότε, η μουσική κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλους τους χώρους.

Τέλος, σε λίγο διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακαίνισης στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου από τη Μητρόπολη, ενώ παράλληλα δημοπρατείται και το αναψυκτήριο του Μουσείου, και έτσι ο αύλειος χώρος θα αποκτήσει ζωντάνια και το νέο “πάρκο” των παλιών φυλακών θα γίνει μια από τις ομορφότερες γειτονιές της πόλης των Τρικάλων.

Μελλοντικά σκέφτεστε να υπάρχουν και εκδηλώσεις ή περιοδικές εκθέσεις στο Μουσείο μέσα;

Βεβαίως και υπάρχει αυτή η σκέψη. Βασικά, δεν είναι σκέψη, μιας και ήδη έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το μουσείο πρέπει να είναι ζωντανό και να παραμένει ενεργό μέσα από δράσεις που θα γίνονται, είτε για μαθητές και μικρά παιδιά, με διαδραστικά παιχνίδια, είτε με ποικίλες εκδηλώσεις, μουσικές, θεατρικές, χορευτικές αλλά και συνδυασμό όλων αυτών. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις χώρο στην τέχνη και να συνδυάζεις όλες τις μορφές στον ίδιο χώρο. Έκθεση στην έκθεση λοιπόν, με φωτογραφίες, πίνακες και έργα τέχνης θα φιλοξενούνται σε αυτόν τον χώρο…εντός …αλλά και εκτός… οι καλλιτέχνες δεν περιορίζονται σε τέσσερις τοίχους…

Πώς μπορούν να ενημερώνονται περαιτέρω για το Μουσείο οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται; Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο;

www.mouseiotsitsani.gr και στο Facebook με το όνομα “Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη” (η πιο σύντομη απάντηση)

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα με την δημιουργία αυτού του Μουσείου;

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα αγαπηθεί από τον κόσμο μιας και με αγάπη γίνεται.

Απο κει και πέρα, ένα νέο μουσείο πρέπει να συμβαδίζει με νέες τεχνολογίες και επειδή τα Τρίκαλα είναι πόλη της τεχνολογίας, θέλουμε να φανεί αυτό το στοιχείο και να παντρέψουμε έξυπνες εφαρμογές με τη μουσική. Σαν Κέντρο Έρευνας λαϊκού τραγουδιού, οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να αναζητήσει πληροφορίες για το Λαϊκό τραγούδι, το ρεμπέτικο, τη μουσική γενικότερα. Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, το κέντρο έρευνας μπορεί να αποτελέσει και χώρο εφαρμογής νέων τεχνολογιών με τη μουσική στο επίκεντρο.

Συνέντευξη  Κυριάκος Τσικορδάνος