Κοινοποιείστε το άρθρο

Χιονοπόλεμος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα εξηγεί ο Μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

 

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία εντός λίγων 24ώρων θα επηρεάσει τη χώρα μας. Θέλω να επαναλάβω δύο σημαντικά ζητήματα :

1. Δεν είναι τόσο οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Αυτό είναι ίσως κάτι που αρκετούς θα τους ευχαριστήσει, ειδικά αν λειτουργήσει άριστα ο κρατικός μηχανισμός. Αυτό που με ανησυχεί είναι αυτές οι θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειώνονται μετά το τέλος των χιονοπτώσεων σε κάθε περιοχή.

2. Ασχολούμαι επαγγελματικά με την πρόγνωση του καιρού σχεδόν 11 χρόνια, από το 2006 δηλαδή και έπειτα. Δεν θυμάμαι ποτέ μια τόσο βίαιη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο προς την περιοχή μας η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο σε τέτοια επίπεδα που για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να αγγίξει τους -20 με -22 ℃ (!!!). Αντίστοιχα στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει στους -10 με -12 ℃ μετά το πέρας των χιονοπτώσεων.

Οι σφοδροί άνεμοι στα πελάγη που θα πνέουν με εντάσεις 9 ή 10 μποφόρ δεν με προβληματίζουν τόσο διότι τα πλοία απλώς θα παραμείνουν στα λιμάνια την Παρασκευή και το Σάββατο σε αρκετές περιοχές. Αυτό όμως που είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Σκέφτομαι πως θα “αντιμετωπίσουν” αυτές τις τιμές του υδραργύρου οι άστεγοι, οι άπορες οικογένειες, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι που είναι οικονομικά ασθενείς.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ :

Από την Πέμπτη το μεσημέρι η θερμοκρασία θα σημειώσει απότομη πτώση στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, είναι η στιγμή που οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα εισέλθουν στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσει να χιονίζει κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της βόρειας Ελλάδας ενώ μέχρι το απόγευμα θα έχουν επηρεαστεί και περιοχές του εσωτερικού της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ. Οι χιονοπτώσεις αυτές θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά μέσα στην Παρασκευή και θα επηρεάζουν μέχρι και την Θεσσαλία αλλά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου (πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο ενδεικτικά)

Μετά το απόγευμα της Παρασκευής θα “παραδοθούν” και τα βόρεια προάστια της Αττικής στον λευκό επισκέπτη, ενώ το βράδυ προς τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσει να χιονίζει ακόμη και στα πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα του νομού.

Το Σάββατο το πρωί θα ενδεχομένως να παραμείνουν κάποια “υπολείμματα” της κακοκαιρίας με τις χιονοπτώσεις και στην βόρεια Ελλάδα αλλά μέσα στην ημέρα σταδιακά θα σταματήσουν. Πλέον μέσα στο Σάββατο θα επηρεάζονται οι κεντρικές και νότιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας με χιονοπτώσεις ακόμη και σε ΜΗΔΕΝΙΚΑ υψόμετρα.

Το Σάββατο θα χιονίζει κατά περιόδους ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου, πάνω από τα 100-150 μέτρα στις βόρειες Κυκλάδες και στα ορεινά του νοτίου Αιγαίου. Γρήγορα όμως, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν πάρα πολύ χαμηλά μέχρι και στην Κρήτη. Ενδεχομένως να εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και στα νησιά του Ιονίου.

Την Κυριακή, κατά περιόδους, θα επηρεάζεται η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και οι Σποράδες αλλά και σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο από τις χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται ακόμη και στα πεδινά-παραθαλάσσια.

Πάντως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλες αυτές τις ημέρες, από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως έντονες σε σχέση με αυτές που θα λάβουν χώρα στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κατά τη διάρκεια των εξάρσεων δεν θα εκδηλωθούν και σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμη και Αθήνα.

Τον αν θα πάρει “παράταση” ή όχι αυτός ο χιονιάς και τη Δευτέρα (κυρίως στα ανατολικά και νότια) είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν επιστήμονα αυτή τη στιγμή. Όσο περνάνε οι μέρες θα το δούμε αυτό πιο αναλυτικά.

Πάντως, το να χιονίζει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και ενδεχομένως στην Πάτρα και στο Αγρίνιο …είναι κάτι που δεν θα συμβεί πολλές φορές στη ζωή μας…

Το greekaffair.gr θα σας κρατάει με συχνή  ενημερώσει  για την εξέλιξη του  καιρού  από τον Μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο. 

Κοινοποιείστε το άρθρο