ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ελλάδα

120 δόσεις: Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης, ποιοι μπορούν να ενταχθούν

120 δόσεις: Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης, ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων, καθώς οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μόνο για τρεις μήνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

 

Με μία και μοναδική προϋπόθεση προωθείται η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να ενταχθούν στις 120 δόσεις οι κόκκινοι οφειλέτες των Ταμείων. Η προϋπόθεση είναι να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές – να μην έχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2019.

Αυτό θα ισχύει για επιχειρήσεις – εργοδότες και για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες οι οποίοι θα θελήσουν να τακτοποιήσουν παλιές οφειλές τους προς τον πρώην ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας – Ασφάλισης, στη ρύθμιση μπορούν θεωρητικά να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 34 δισ. ευρώ. Επιτυχία θα είναι εάν ρυθμιστούν χρέη άνω των 8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εισρέουν κάθε χρόνο σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ περίπου 1,2 δισ. ευρώ από πληρωμές δόσεων.

Θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους οφειλέτες των Ταμείων, καθώς οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μόνο για τρεις μήνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που θα βάλει αρχικά στο στόχαστρο όσους χρωστούν μεγάλα ποσά. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από το Πάσχα. Αμέσως θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ρύθμιση οφειλών.

Ειδικότερα η προωθούμενη ρύθμιση για τις ατοµικές εισφορές προς τον πρώην ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ θα προβλέπει εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002-2016
µε το σύστηµα ΕΦΚΑ: Με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια που προβλέπουν ο νόµος 4387/2016 και το εισόδηµα. Θα χρησιµοποιηθεί ως βάση υπολογισµού ο κατώτατος µισθός του 2018, µε αποτέλεσµα να πέσουν όλοι οι οφειλέτες στην ελάχιστη εισφορά
του νόµου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισµός θα γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη καθώς θα συνεπάγεται και µείωση συντάξιµου µισθού. Ο οφειλέτης θα µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση και χωρίς επανυπολογισµό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.

Εξάλλου θα προβλέπονται και τα εξής:

– Αυτόµατο κούρεµα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις µε βάση τη νέα βασική οφειλή, ενώ η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα.

– Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις. Ο αριθµός των δόσεων θα διαµορφώνεται µε βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισµένο.

Επίσης για τους εργοδότες (οφειλές προς πρώην ΙΚΑ) προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωµή σε 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα. Εναλλακτικά θα δίνεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018, µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Η ΓΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ

Newsroom

Ελλάδα : Πτωχευτικός νόμος ποιες αλλαγές φέρνει ; – Όλες οι αλλαγές

Newsroom

Κλ. Μαρουσάκης για τις κατηγορίες περί μη έγκαιρης πρόγνωσης – Απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει γιατί αλλιώς θα ζήσουμε μια από τα ίδια

Newsroom