ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

21 Βραβευμένες εικόνες αποτυπώνουν συγκλονιστικές και δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

21 Βραβευμένες εικόνες αποτυπώνουν συγκλονιστικές και δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Photo: Subrata Dey/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Ένα παιδί που κοιμάται στα συντρίμμια ενός διαβρωμένου από τα κύματα της θάλασσας σπιτιού σε μια παραλία στο Τόγκο: αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία, έργο του Ισπανού φωτογράφου Antonio Aragón Renuncio, θέλησε να υπογραμμίσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής.

Με αυτή την εικόνα, ο Ισπανός φωτογράφος κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Φωτογράφων Περιβάλλοντος (Enviromental Photographer 2021) για το 2021. Η 14η χρονιά του διαγωνισμού συγκέντρωσε πάνω από 7.000 συμμετοχές από 119 χώρες. Οι νικητές ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το Κλίμα COP26 που έγινε στη Γλασκώβη.

Τα βραβεία ήταν μία συνδιοργάνωση της Nikon, της περιβαλλοντικής οργάνωσης CIWEM και της πλατφόρμας streaming WaterBear. «Είναι τεράστια τιμή να κερδίζεις ένα τέτοιο σημαντικό βραβείο δήλωσε στο CNN o Aragón. Ειδικά ένα βραβείο που συνδέεται με το περιβάλλον -ένα θέμα πάνω στο οποίο εργάζομαι για αρκετά χρόνια και με ενδιαφέρει πολύ».

Photo: Antonio Aragon Renuncio/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Ο νικητής μίλησε και για το παρασκήνιο του πώς τραβήχτηκε η νικήτρια φωτογραφία. «Ήταν παράξενο πως κάθε φορά που περνούσα μέσα από την πρωτεύουσα του Τόγκο, τη Λομέ, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, παρατηρούσα ότι κάθε χρόνια ο δρόμος ήταν όλο και πιο κοντά στο νερό. Είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι έχουν μιλήσει γι’αυτό».

Ο νικητής μίλησε και για το παρασκήνιο του πώς τραβήχτηκε η νικήτρια φωτογραφία. «Ήταν παράξενο πως κάθε φορά που περνούσα μέσα από την πρωτεύουσα του Τόγκο, τη Λομέ, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, παρατηρούσα ότι κάθε χρόνια ο δρόμος ήταν όλο και πιο κοντά στο νερό. Είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι έχουν μιλήσει γι’αυτό».

Photo: Amaan Ali/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Ο φωτογράφος Amaan Ali, από το Νέο Δελχί, πήρε το βραβείο του Νέου Περιβαλλοντικού Φωτογράφου για μία εικόνα ενός αγοριού που προσπαθεί να σβήσει μια δασική πυρκαγιά στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα.

Ανάμεσα σε άλλες εικόνες που διακρίθηκαν ήταν η φωτογραφία ενός σπιτιού στη μέση μίας πλημμύρας στην Ιταλία. Η εικόνα πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Περιβάλλοντα του Μέλλοντος».

 

Photo: Michele Lapini/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Η εικόνα ενός φωτογράφου από το Μπαγκλαντές η οποία δείχνει πρόβατα σε αναζήτηση χλόης για βόσκηση υπό συνθήκες ακραίας ξηρασίας πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Επιμονή».

 

 

Photo: Ashraful Islam/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Ο Κενυάτης φωτογράφος Kevin Ochieng Onyango κέρδισε στην κατηγορία «Κλιματική Δράση» για μια εικόνα βγαλμένη από το μέλλον. Ένα παιδί αναπνέει οξυγόνο από ένα φυτό συνδεδεμένο με καλαμάκι ενώ πίσω του εξελίσσεται μία αμμοθύελλα. Η ατμόσφαιρα στον αέρα είναι μολυσμένη.

 

Photo : Kevin Ochieng Onyango/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Στην κατηγορία «Νερό και Ασφάλεια», νικητής αναδείχθηκε ο Ινδός Sandipani Chattopadhyay για μία φωτογραφία που δείχνει την μη αναμενόμενη άνθιση από φυτοπλαγκτόν που προκάλεσαν οι αλλαγές στην περίοδο των μουσώνων στην Ινδία. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει οξύτατες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής.

 

Photo: Sandipani Chattopadhyay/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

O Iταλός Simone Tramonte αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία «Βιώσιμες Πόλεις». Η εικόνα του δείχνει έναν φωτοβιοαντιδραστήρα στην Ισλανδία.

Photo: Simone Tramonte/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Οι υπόλοιπες εικόνες που διακρίθηκαν και κατάφεραν να μπουν στη βραχεία λίστα της φετινής διοργάνωσης:

Εικόνα στην περιοχή του Αρχανγκέλσκ της Ρωσίας, Μάρτιος 2021

Ερευνητές ζυγίζουν μία αναισθητοποιημένη πολική αρκούδα στον αρκτικό ωκεανό κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 2021.

Οι υπόλοιπες εικόνες που διακρίθηκαν και κατάφεραν να μπουν στη βραχεία λίστα της φετινής διοργάνωσης:

Photo: Grigorov Gavriil/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Γυναίκες αναζητούν νερό στο Μπαγκλαντές

Πάνω από μία δεκαετία μετά τον κυκλώνα Άϊλα, οι λίμνες και τα πηγάδια σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν γίνει εξαιρετικά αλατούχα. Οι γυναίκες είναι παραδοσιακά υπεύθυνες για τη συλλογή νερού και πολλές φορές διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να προμηθεύσουν τις οικογένειές τους.

Photo: Sultan Ahmed Niloy/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Ο μολυσμένος ποταμός Buriganga, Ντάκα, Μπαγκλαντές, 2021

Mια μολυσμένη και «μποτιλιαρισμένη» πλωτή οδός. Οι επιβάτες των πλοιαρίων πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά τους στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, την Ντάκα, μία πόλη με πληθυσμό πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Photo: AΚαλλιέργεια Γιούτας στο Δέλτα του Γάγγη, Ινδία, 2021

Καλλιέργεια Γιούτας στο Δέλτα του Γάγγη, Ινδία, 2021

Η Γιούτα είναι μία βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί του πλαστικού με χαμηλό κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση της Ινδίας στηρίζει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Καθαρή ενέργεια, Serra de São Macário, Portugal, 2021

Ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών λίγη ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα μιας συννεφιασμένης μέρας.

Photo: Pedro de Oliveira Simões Esteves/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Η ζωή: Μια λεπτή γραμμή, Ουέλβα, Ισπανία

Μια λεπτή λωρίδα δρόμου χωρίζει τα καθαρά και τα βρώμικα νερά. Δίπλα στα καθαρά νερά έχουν καταφέρει να επιζήσουν δέντρα. Η μόλυνση στα άλλα νερά έχει προκληθεί από ένα γειτονικό ορυχείο.

Photo: Roberto Bueno/CIWEM environmental photographer of the year award 2021

Η κοιλάδα της Λάσπης, Κριμαία

Και σε αυτή την φωτογραφία βλέπουμε τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον οι εκτεταμένες καλλιέργειες. Εδώ τα απόβλητα των καλλιεργειών έχουν πέσει στο καθαρό νερό.

 

 

 

 

Πηγη travel.gr

 

Related posts

Γάλλοι επιστήμονες: Ραδιενεργή η σκόνη από την Αφρική σε Γαλλία και Ελλάδα στις 10 Φεβρουαρίου

Newsroom

Βόρεια Ελλάδα: Ο ποταμός στέγνωσε, η λίμνη εξαφανίστηκε…

Newsroom

Το Υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τους επτά άξονες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν

Newsroom