ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

24 χρόνια από τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ – Κανείς δεν ξεχνά (BINTEO)

24 χρόνια από τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ – Κανείς δεν ξεχνά (BINTEO)

Εικοσιτέσσερα  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Γκρίζους Λύκους και «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους μέσα στη Νεκρά Ζώνη.

Το απόγευμα εκείνο της 11ης Αυγούστου 1996, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου, ο 24χρονος Ισαάκ βρέθηκε μαζί με άλλους Ε/κ  μοτοσικλετιστές μέσα στη νεκρή ζώνη.  Είχε προηγηθεί η διαφωνία ομάδας μοτοσικλετιστών με την απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών που ακύρωσε το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός Κύπρου.
Μεταξύ των διαφωνούντων ήταν και ο Ισαάκ, ο οποίος συνέχισε με άλλους την πορεία του προς τα κατεχόμενα.  Με την είσοδο στη Νεκρά Ζώνη, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται, αφού στο σημείο έφτασαν και Τούρκοι έτοιμοι για «πόλεμο».   Με το που άρχισαν οι συμπλοκές, ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν καταδιωκόμενο από τους Τούρκους φίλο του, εγκλωβίστηκε στα συρματοπλέγματα, με αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί βάρβαρα από γκρίζους λύκους και αστυνομικούς του ψευδοκράτους. Μετά από ανελέητα κτυπήματα με τσεκούρια και ρόπαλα, ήρθε και το θανατηφόρο τελειωτικό κτύπημα με πέτρα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή.
Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίον των:
Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ)
Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους
Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο
Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, Τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα
Ερχάν Αρικλί, Τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων της Τουρκίας.
Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Μέχρι σήμερα, κανένας από τους δολοφόνους δεν έχει συλληφθεί, ούτε καταδικαστεί.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Λίγες ημέρες αργότερα αφού ο πατέρας της έχει φύγει και έχει γραφτεί στο πάνθεον των ηρώων η μικρή Αναστασία έρχεται στον κόσμο.

Στο μνημόσυνο των εθνομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στο Παραλίμνι βρέθηκαν φέτος οι μοτοσυκλετιστές της Πορείας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού.

Εκεί, τελέστηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια. Πέραν των μοτοσυκλετιστών, στεφάνια κατέθεσαν και εκπρόσωποι των δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, των κομμάτων, οργανωμένων συνόλων και των αυτόνομων φοιτητικών παρατάξεων. Στεφάνια κατατέθηκαν και στο οδόφραγμα της Δερύνειας, το σημείο θυσίας των Ισάακ και Σολωμού.

Related posts

Οι Έλληνες αρνούνται να αναλάβουν τις περιουσίες των γονέων τους λόγω φτώχειας

Επιβεβαιώνονται ξανά οι «ψεκασμένοι – συνομωσιολόγοι»: Η Κίνα «μεγάλος κερδισμένος» της πανδημίας – Ακολουθεί η κινεζοποίηση μας

Ο Δεκάλογος των Μη Τοξικών Σχέσεων