ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

3ο ArtFestival 10 & 11 Μαΐου στον Πολυχώρο OldCityCo & Τριανόν

3ο ArtFestival 10 & 11 Μαΐου στον Πολυχώρο OldCityCo & Τριανόν

 

Ο Διαδραστικός Επιστημονικός Καλλιτεχνικός Κύκλος (Δ.Ε.Κ.Κ.) σας προσκαλεί στο 3ο ArtFestival, μια Γιορτή για την Τέχνη, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαΐου στο OldCityCo (Πατησίων 99)

Σε έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς Πολυχώρους της Αθήνας και τον Κινηματογράφο “ΤΡΙΑΝΟΝ” (Πατησίων 101 και Κοδριγκτώνος 21).

Καλλιτέχνες από όλες τις μορφές τεχνών προσκαλούν το κοινό σε μία σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, θέλοντας να μεταφέρουν και πάλι ένα ηχηρό μήνυμα για τη θεραπευτική αξία της τέχνης στις ζωές όλων μας. Ελάτε να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε τέχνη!

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν τον 2ο κύκλο εκδηλώσεων του φεστιβάλ, περιλαμβάνουν προβολές ταινιών από διακεκριμένους σκηνοθέτες, καθώς και εικαστικές εκθέσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ “ΤΡΙΑΝΟΝ”

“Ψυχές των Συνόρων“ του Τάκη Μπαρδάκου

Ένα ντοκιμαντέρ για την ομορφιά της αγάπης και της αλληλεγγύης μέσα στο χάος της Ειδομένης.

Ο βραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής Τάκης Μπαρδάκος μετά τη ανθρωπιστική του ταινία του «Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ», που διακρίθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, επανέρχεται με τη δημιουργία ενός ακόμη συγκλονιστικού κοινωνικού φιλμ, για τις γραμμές παγίδευσης περισσότερων από 60.000 προσφύγων στην Ελλάδα, και ανακαλύπτει την ομορφιά της αγάπης και της αλληλεγγύης μέσα στο χάος της Ειδομένης, στο νέο του ντοκιμαντέρ, «ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ». Το φιλμ αυτό φωτίζει την ικανότητα μιας ισοπεδωμένης από την κρίση κοινωνίας, να αλλάξει τον κόσμο, με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση.

Είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή που στηρίχτηκε στη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding, με τη συμμετοχή και οικονομική υποστήριξη από χορηγούς και τους ενεργούς πολίτες. Είναι ένα φιλμ για τα δεινά των προσφύγων, μέσα από κινηματογραφικές εικόνες με μια ποιητική ματιά, που καταγράφει τον παρατεταμένο και άσκοπο εγκλωβισμό ψυχών σε καταυλισμούς κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, που χαρακτηρίστηκαν «η ντροπή της Ευρώπης»

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ “ΤΡΙΑΝΟΝ”

“ΞΑ ΜΟΥ” η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Κλειώς Φανουράκη

 

Με την κρητική γη να αποτελεί όχι απλώς πεδίο δράσης, αλλά οργανικό κομμάτι της ταινίας και φέρνοντας στο μυαλό την «αλληγορία του σπηλαίου» του Πλάτωνα, το «ΞΑ ΜΟΥ» δεν είναι μια ταινία για την ελληνική κρίση. Είναι μια αισιόδοξη ταινία για όλες τις κρίσεις, εκείνες που καταρρίπτουν τις σταθερές και μας αναγκάζουν να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τη γη… και τον κόσμο γύρω μας.

 

Γυρισμένο εξ’ ολοκλήρου στην Κρήτη, το «Ξα Μου» είναι μια ζωντανή συνύπαρξη

μεταξύ ηθοποιών και μη ηθοποιών. Με τους Γιώργο Χωραφά, Λευτέρη Ελευθερίου, Σοφία Χιλλ, Άννα Φόνσου, Ζωή Χωραφά, Τατιάνα Καλάντζη, Νίκο Μπουσδούκο, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μάνο Πετράκη κ.ά. να συναντούν ντόπιους αγρότες, αμπελουργούς, κτηνοτρόφους, τυροκόμους και ψαράδες, ζωντανεύουν στημεγάλη οθόνη μια αισιόδοξη ιστορία μυθοπλασίας με στοιχεία ηθογραφίας σε σενάριο Κλειώς Φανουράκη.

 

Σύνοψη: Η απάντηση του Τζώνη στην ξαφνική απόλυσή του από διευθυντής ξενοδοχείου, μέσα στην οικονομική κρίση, είναι το να φτιάξει κι αυτός το «δικό του σπήλαιο». Από τη γυναίκα και τα παιδιά του όμως, ως τους τυχαίους συνοδοιπόρους του στην Κρήτη, θα παρακινηθεί σε ανοίκεια, απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση που ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια τη δύναμη και τη θέληση του εαυτού του, με την «εξά» του

και με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε.

 

~ Ξα μου >εξά μου = στην εξουσία μου

Ερμηνεία: Κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη, δικό μου θέμα τι θα κάνω, άστο πάνω μου

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ του ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΡΑΜΑΝΕΑ

Με σεβασμό και αγάπη για την τέχνη της ζωγραφικής, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στον Πολυχώρο OldCityCo έργα του ζωγράφου Ιωακείμ Καραμανέα.

 

«Πιστεύω πως η ίδια η φύση μας διδάσκει ως ένας έμπειρος και μεγαλοπρεπής δάσκαλος, για κάθε χρώμα και σχήμα που υπάρχει, αλλά και πως συντίθεται, σε μια τέλεια αφηρημένη γιορτή, χωρίς να χάσει την αρμονία και την ομορφιά της. Ένα τοπίο μπορεί να δημιουργήσει μια τέλεια και παράδοξα αρμονική αφηρημένη εργασία, με όλα αυτά τα σχήματα και τα χρώματα που έρχονται ανoργάνωτα το ένα μέσα στο άλλο. Κι όμως κανείς δε λέει ότι είναι άσχημο. Στην πραγματικότητα όλοι θαυμάζουμε την θαυμάσια σύνθεσή της, και όλοι θέλουμε να είμαστε πολύ κοντά, αλλά και μέσα στην αγκαλιά αυτής της πολύ αφηρημένης σύνθεσης». 

Ι. Καραμανέας

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10 Μαΐου στις 18.00 για ένα μήνα, τις ώρες λειτουργίας του πολυχώρου.

 

Σας περιμένουμε σε μια ακόμα Γιορτή για την Τέχνη σε έναν από τους πιο θρυλικούς πολυχώρους στο κέντρο της Αθήνας!!!

 

Related posts

Γ. Σταθάκης: «Αδύνατη η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα» με την βενζίνη να οδεύει στα… 2,5 ευρώ

Newsroom

«10 Μικροί Νέγροι» στη θεατρική σκηνή του θεάτρου Νέος Ακάδημος

Ο Σταμάτης Γονίδης συναντά τον Νίκο Μακρόπουλο στη σκηνή του Frangelico

Newsroom