ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ψυχολογία

5 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία των παιδιών σας

5 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία των παιδιών σας

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαματαρούλας – Ιωαννίδης, φοιτητής ψυχολογίας

Κοινό ”μυστικό” στις μέρες μας αποτελεί το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αντιμετωπίζει καθημερινά μια πληθώρα εμποδίων και δυσάρεστων καταστάσεων που τους καθιστά σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά ιδιαίτερα ευάλωτους. Κορωνοιός, εγκλεισμός, απομάκρυνση από προσφιλή πρόσωπα, ανεργία, εγκληματικότητα και παρενοχλήσεις διάφορων ειδών είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα που βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Πράγματι πόσοι από εμάς νομίζουμε κάθε μέρα ότι πρωταγωνιστούμε σε μια ταινία ακριβώς σαν αυτές που έχουμε παρακολουθήσει πολλάκις;

Για να έχει όμως αυτή η ταινία happy end , οφείλουμε να τονώσουμε όχι μόνο την δική ψυχική μας υγεία αλλά πολύ περισσότερο να θωρακίσουμε ψυχικά και τα άτομα που βρίσκονται σε μια πιο ευάλωτη και ευαίσθητη ηλικία , μιλώντας φυσικά για τα παιδιά μας.

Η Ψυχική Υγεία κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ορίζεται σαν μια συναισθηματική κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος μπορεί να ζει και να εργάζεται επαρκώς μέσα στην κοινωνία αλλά παράλληλα να νιώθει και το αίσθημα της ικανοποίησης μέσα από τη ζωή του και αυτά που επιτυγχάνει σε καθημερινή βάση. Αλλά επειδή πολύ συχνά η θεωρία απέχει και από την πράξη ας εξετάσουμε λίγο πιο εκτενέστερα 5 απλούς και εύκολους τρόπους για να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας.

  1. Συζητήστε και ακούστε

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ενεργητική διάδραση γονέα και παιδιού. Το παιδί δεν πρέπει να ”κρατάει” τα προβλήματα μέσα του, ούτε να φοβάται να σας μιλήσει. Αντίστοιχα εσείς πρέπει μέσω του διαλόγου να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει πράγματα που του αρέσουν και να το στηρίζετε στις επιλογές του.

  1. Προάγετε διαφορετικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες

Η ρουτίνα ως γνωστόν σκοτώνει, πόσο μάλλον αν η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα φορτωμένη τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί, καθιστώντας πολύ συχνά αδύνατο ακόμα και το να βλέπει ο ένας τον άλλον λίγες ώρες την ημέρα. Φροντίστε λοιπόν να εφαρμόσετε πράγματα που αρέσουν στο παιδί αλλά να οξύνουν και την ψυχολογική και την σωματική ευεξία του. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα, παίξτε κάποιο παιχνίδι, δείτε μια ταινία στο κινηματογράφο ή ένα έργο στο θέατρο ή  επισκεφθείτε ένα μουσείο. Μέσα από την ποικιλία άλλωστε είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψει και εκείνο κάποιο κρυφό ταλέντο του.

  1. Αποφυγή καταχρήσεων

Η λεγόμενη γενιά του διαδικτύου και της τεχνολογίας έχει σαν βάση την υπερβολική έκθεση στις οθόνες, είτε μιλάμε για υπολογιστή, για κινητό, είτε για τάμπλετ και ούτω καθεξής. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνουμε λόγο για απαγόρευση του Ίντερνετ ή των εν λόγω συσκευών, αλλά για σωστή χρήση, με μέτρο και επίσης με τρόπο που θα αποβεί επιμορφωτικός μέσω βίντεο ή άρθρων και όχι μόνο μέσω παιχνιδιών. Παρ’ όλ’ αυτά και άλλου τύπου καταχρήσεις, όπως για παράδειγμα διατροφικού χαρακτήρα, χρειάζεται να αποφεύγονται καθώς επηρεάζουν παράλληλα και τη ψυχοσύνθεση του ατόμου.

  1. Καλλιεργείστε αξίες

Όσο τα παιδιά είναι ακόμα σε μικρή ηλικία και είναι ”εύπλαστα”, είναι πολύ σημαντικό να τα γαλουχήσουμε με αξίες και ιδανικά που θα τα συνοδεύουν αλλά και θα τα βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή τους. Να είναι ευγενικά , να σέβονται τη διαφορετικότητα, να έχουν ενσυναίσθηση είναι μόνο λίγα παραδείγματα από αυτά που μπορείτε να εμφυσήσετε στα παιδιά σας.

  1. Να είστε κοντά στο παιδί σας

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι το πόσο κοντά σας αντιλαμβάνεται το παιδί δίπλα του και δε μιλάμε μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ώστε ακόμα και όταν χρειαστεί να είστε σωματικά σε απόσταση για κάποιο διάστημα εκείνο να σας νιώθει νοητικά δίπλα του. Να είστε υποστηρικτικοί ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Κλείνοντας και έχοντας ολοκληρώσει παράλληλα την απαρίθμηση και ανάλυση των ανωτέρω τρόπων,  είναι σίγουρο ότι μέσω της εφαρμογής τους, το παιδί θα κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ψυχική του υγεία, εκείνο της ψυχικής ανθεκτικότητας. Ουσιαστικά το παιδί θα είναι πολύ πιο αυτάρκες στον ψυχολογικό τομέα και θα μπορεί σιγά σιγά, καθώς ενηλικιώνεται, να αντιμετωπίζει μόνο του στρεσογόνες καταστάσεις και να αποφεύγει ευκολότερα κινδύνους και απογοητεύσεις. Μπορεί η διαδικασία αυτή καθεαυτή να ακούγεται και να είναι δύσκολη, αλλά το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει όλους, μικρούς και μεγάλους! Εξάλλου όπως πολύ σωστά είχε πει και ο Αριστοτέλης , <<τα αγαθά κόποις κτώνται>>.

 

 

 

ΠΗΓΗ www.csii.gr

Related posts

Τι Πρέπει να ξέρω αν δέχομαι πίεση να κάνω σεξ;

Εκείνοι οι δυνατοί που ζητούν την αγάπη σου

Newsroom

Ραντεβού με τον ψυχολόγο: μήπως ήρθε η ώρα για την αλλαγή;

Newsroom