ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑφιερώματαΣυνέδρια – Ημερίδες - εκπαιδευτικά προγράμματα

6ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και Καραγκούνικο Αντάμωμα στην Καρδίτσα

Διεθνές εθνολογικό συνέδριο και Καραγκούνικο Αντάμωμα από 5 έως 8/9 στην Καρδίτσα

Το Εθνολογικό Συνέδριο έχει αντικείμενο «Αγροτική Λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι θρύλοι και παραδόσεις στο λαό της πεδινής Θεσσαλίας, τους Καραγκούνηδες», θα είναι τριήμερο (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) και θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ στην Καρδίτσα, πρώην ΤΕΔΚ. Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για τις 6:30 το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Το 6ο Καραγκούνικο Αντάμωμα ή Τρανός Χορός όπως ονομάζεται από τα δρώμενά του,  είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, με 40 συλλόγους να συμμετάσχουν, που θα δημιουργήσουν 33 κύκλους χορού μέσα στο γήπεδο, ενώ αρχικά θα δημιουργηθεί ένας κύκλος από όλους που θα «ζώσει» όλο τον αγωνιστικό χώρο και θα χορέψει την «Καραγκούνα».

Για τις σημαντικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το τετραήμερο 5-8 Σεπτεμβρίου, παραχώρησαν  σήμερα Τρίτη (3/9) συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές και συγκεκριμένα η Αμφικτιονία των Θεσσαλών  Καραγκούνηδων, που με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας είναι ο φορέας που εμπνεύστηκε και υλοποιεί το εγχείρημα.

Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. και την Αμφικτιονία εκπροσώπησε ο πρόεδρός της κ. Αποστόλης Φιρφιρής, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς πρόεδρος είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημ. Παλαιοθόδωρος. Επίσης την Οργανωτική Επιτροπή εκπροσώπησε το μέλος της κ. Κατερίνα Σταθοπούλου.

.Από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας παρέστησαν οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί Σύμβουλοι και συγκεκριμένα η κ. Ρογγανάκη και οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος, Γαϊτανίδης, Καραγιάννης και Νούσιος.

Σε ότι αφορά το Δήμο Καρδίτσας δήλωσε «παρών» ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος που επέστρεψε με άλλη ιδιότητα στα παλιά λημέρια.

Ο κ. Φιρφιρής που πήρε πρώτος το λόγο είπε ότι το τριήμερο συνέδριο θα έχει 40 αξιόλογους εισηγητές και κατά την διάρκεια του θα τιμηθούν δύο πρόσωπα με πολύ σημαντικό προσφορά στον Θεσσαλικό πολιτισμό, η Καρδιτσιώτισα Δρ Προϊστορικλης Αρχαιολογίας και επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ κ. Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα η οποία έκανε τις ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας και τον καθηγητή της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και πρόεδρο του τμήματος Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε αυτό, κ. Levent Kayapinar.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον «τρανό χορό» την Κυριακή στο ΔΑΚ και τόνισε πως οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλικής πεδιάδας μπορεί να αργήσανε αλλά γράφουν από την αρχή την ιστορία των Καραγκούνηδων, μέσω των πρακτικών των συνεδρίων και των ανταμωμάτων.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος που πήρε στη συνέχεια το λόγο, υπογράμμισε ότι είναι τιμή για το νομό ότι η Αμφικτιονία έχει εδώ την έδρα της και συγκεκριμένα στον Παλαμά. Χαρακτήρισε, δε, πολύ σημαντικό το να αναδεικνύονται η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα και ο πολιτισμός των Καραγκούνηδων.

Συνέχισε λέγοντας πως όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στην επιτυχία τόσο του συνεδρίου όσου και του ανταμώματος, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την  στήριξη και την ευαισθησία του σε θέματα πολιτισμού και σημείωσε πως ο Δήμος Καρδίτσας θα προσπαθήσει αξιόλογες εκδηλώσεις, που σηματοδοτούν και την εξωστρέφεια, να τις στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις.

Υποστήριξε, μάλιστα πως η παράδοση και ο πολιτισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον τουρισμό και συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Τέλος εκπροσωπώντας την περιφερειακή ενότητα μίλησε ο κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος λέγοντας πως είναι τιμή για την Π.Ε. το να είναι συνδιοργανωτής αυτών των εκδηλώσεων.

Χαρακτήρισε συνέδριο και αντάμωμα σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν τους γηγενείς κατοίκους της Θεσσαλίας τους Καραγκούνηδες, οι οποίοι διατηρούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, στο πέρασμα του χρόνου. Όπως μάλιστα υποστήριξε, οι Καραγκούνηδες αποτελούν ένα από τα δυνατότερα τμήματα του ελληνισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από την συμμετοχή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες και από τον πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδος.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ

 

 

 

 

Πηγη karditsalive.net

Related posts

Στην Ελλάδα φέτος το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδοκαρδιοχειρουργικής

Το «ΟΧΙ» του «ΜΕΤΑΞΑ» στους Ιταλούς την 28η Οκτωβρίου του 1940

Newsroom

Συνάντηση Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της STAR A.E.

Πατήρ Θεοφάνης