ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ψυχολογία

7 σημάδια ότι είστε ένα ελεύθερο πνεύμα

7 σημάδια ότι είστε ένα ελεύθερο πνεύμα

Ελεύθερο πνεύμα είναι ένα άτομο με προσωπικότητα που έχει φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο ωριμότητας και ψυχολογικής ικανότητας βασισμένο στην αυτάρκεια και στην ασφάλεια. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο προσωπικής εξέλιξης.

Επίσης συνδέεται με μια διάσταση που αντιστοιχεί στην ιεραρχία των αναγκών που παρουσίασε ο Abraham Maslow το 1943 στο άρθρο του «Μια Θεωρία για την Ανθρώπινη Κινητοποίηση».

Ωστόσο, το να είναι κανείς ελεύθερο πνεύμα σίγουρα δεν σημαίνει ότι αποκόβεται από κάθε δέσμευση και ευθύνη. Αυτή είναι μια συνηθισμένη παρανόηση. Ένα πραγματικά ελεύθερο πνεύμα διαθέτει χαρακτηριστικά, νοητικές στάσεις και τρόπους αλληλεπίδρασης με την πραγματικότητα που το καθιστούν περισσότερο ικανό να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της ζωής.

Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για τα γνωρίσματα που διαθέτει ένα ελεύθερο πνεύμα. Μήπως είστε και εσείς ένα ελεύθερο πνεύμα;

 

1. Επιλέγετε, σκέφτεστε και πράττετε χωρίς να έχετε ανάγκη από έγκριση

 

Το να φτάσετε σε αυτό το σημείο του προσωπικού ταξιδιού σας στο οποίο δεν χρειάζεστε την έγκριση των άλλων σίγουρα αποτελεί μεγάλο βήμα. Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου μέρους της ζωής σας, συχνά αισθάνεστε ότι πρέπει να λάβετε την έγκριση της κοινωνίας. Πρώτα από τους γονείς σας, έπειτα από τους συνομηλίκους σας και αργότερα από τους συναδέλφους σας. Το να επιτρέπετε στους άλλους να βλέπουν τον αληθινό εαυτό σας και να μιλάτε από την καρδιά σας με ειλικρίνεια δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται μέσα σε μια νύχτα. Μόνο ένα ελεύθερο πνεύμα το καταφέρνει αυτό.

2. Ζείτε χωρίς φόβο και εμπιστεύεστε τον εαυτό σας

Οι ειδικοί στον τομέα της προσωπικής εξέλιξης και στην ψυχολογία της κινητοποίησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο φόβος είναι ο δολοφόνος των μεγάλων ευκαιριών. Όταν επιτέλους σταματήσετε να ανησυχείτε και να φαντάζεστε μελλοντικές καταστροφές, θα μπορέσετε να κάνετε μεγαλύτερα βήματα. Η ευτυχία βρίσκεται πάντα λίγο πιο πέρα από τους φόβους σας. Ωστόσο, για να περάσετε αυτήν τη γραμμή, χρειάζεστε πρώτα αυτοπεποίθηση.

3. Είστε ένα αυθεντικό, τολμηρό, αυθόρμητο άτομο

Η ειλικρίνεια σας χαρακτηρίζει, όπως και το είδος της «ανυπακοής» που κάνει τους άλλους να χαμογελούν και να σας κοιτάζουν με κατανόηση. Είστε αυθόρμητοι επειδή δεν σας νοιάζει πλέον τι λένε οι άλλοι ή τι θα σκεφτούν. Οι αυθεντικοί άνθρωποι έχουν ελεύθερο πνεύμα επειδή δεν λογοκρίνουν τον βαθύτερο εαυτό τους. Βρίσκονται σε επαφή με τη βαθύτερη ουσία τους και τις αξίες τους και μπορούν να δείξουν στον κόσμο πώς αντιλαμβάνονται τη ζωή: με πάθος.

4. Γνωρίζετε για ποια πράγματα αξίζει να αγωνιστείτε

Το να είστε ελεύθερο πνεύμα, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε τις ευθύνες ή ότι φιλοδοξία σας είναι μια ανέμελη ελευθερία. Δεν πρόκειται καθόλου για κάτι τέτοιο. Ένα ελεύθερο πνεύμα γνωρίζει πολύ καλά για τι πράγματα αγωνίζεται: για όσους και όσα αγαπάει, για όσα αποτελούν την ταυτότητά του, για την ευτυχία. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

5. Ως ελεύθερο πνεύμα, δεν μιλάτε τη γλώσσα της προσκόλλησης

Η προσκόλληση, από συναισθηματική άποψη, είναι ένας μεγάλος εχθρός της προσωπικής εξέλιξης. Μια σχέση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάρτηση σκοτώνει την αίσθηση της ταυτότητας, την ακεραιότητα και την αυτοέκφραση. Ένα άτομο που θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο πνεύμα ξέρει να αγαπάει χωρίς εξαρτήσεις. Δίνει τον καλύτερο εαυτό του ενώ αισθάνεται ολοκληρωμένο.

6. Ως ελεύθερο πνεύμα ξέρετε να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή

Ελευθερία σημαίνει ότι δεν κρατιέστε από κάτι που εμποδίζει την εξέλιξή σας ή την αγάπη σας για τη ζωή. Αισθάνεστε πάθος για ελευθερία γνωρίζοντας πώς να θέτετε προτεραιότητες και κατανοώντας ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν είναι τα αντικείμενα αλλά τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά προέρχονται από τις πιο απλές, καθημερινές εμπειρίες. Μπορεί να είναι μια συζήτηση, μια βόλτα στην παραλία, ένα ραντεβού, ένα ταξίδι, το να περπατάτε ξυπόλυτοι, το να αγκαλιάσετε το κατοικίδιό σας, το να βγείτε για τρέξιμο χωρίς καμία έγνοια στον νου σας… Οι πολυάσχολοι και οι ανήσυχοι άνθρωποι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αυτές τις καθημερινές λεπτομέρειες που ένα ελεύθερο πνεύμα βλέπει, ενθαρρύνει και εκτιμά.

7. Η ζωή σάς εμπνέει και η στάση σας εμπνέει τους άλλους

Οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνετε. «Είσαι πάντα χαρούμενος/η, έχεις πάντα χρόνο για να κάνεις πράγματα. Κάνεις ένα σωρό πράγματα αλλά βρίσκεις πάντα χρόνο για να με κάνεις να γελάω… Πώς τα καταφέρνεις;». Πιθανώς δεν ξέρετε τι να απαντήσετε, επειδή η φιλοσοφία της ζωής σας είναι κάτι στο οποίο καταλήξατε με τον καιρό. Μερικές φορές, ένα ελεύθερο πνεύμα αποκτάται μετά από αιχμαλωσία. Η νοητική στάση ενός ελεύθερου πνεύματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσκολιών, χρόνου και ωριμότητας που κερδήθηκε με προσπάθεια. Η ελευθερία είναι μια ικανότητα που κατακτάται με αποφασιστικότητα και επιμονή, καθώς και με τη γνώση ότι κάποια πράγματα πρέπει να μείνουν πίσω. Εσείς είστε ελεύθερο πνεύμα;

 

Related posts

Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας γράφει για το «Πώς η αγάπη θα σας γιατρέψει από την μοναξιά»

Newsroom

Η συγχώρεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Newsroom

Άγχος, ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου

Newsroom