ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικογένεια - ΠαιδίΡοή Ειδήσεων

7 συμβουλές για να ξεπεράσετε ένα τραυματικό διαζύγιο

7 συμβουλές για να ξεπεράσετε ένα τραυματικό διαζύγιο

Το πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε ένα νέο μέλλον για εσάς, είναι να αποδεχτείτε ότι ο γάμος σας έχει τελειώσει. Μετά από ένα τραυματικό διαζύγιο, έρχεται η ώρα να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να προετοιμαστείτε για μία νέα ζωή με αισιοδοξία.

 

Ένα τραυματικό διαζύγιο είναι μια απώλεια και γι’ αυτό περιλαμβάνει και τη διαδικασία του θρήνου.

Στην πραγματικότητα, είναι ο θάνατος μιας ζωής, του χρόνου, και των συναισθημάτων που έπρεπε να είναι κοινά, καθώς και των ονείρων που κάνατε μαζί για το μέλλον.

Δεν είναι εύκολο να το ξεπεράσετε, αλλά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, ίσως μπορέσετε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στη λύπη που προκαλεί ένας αποτυχημένος γάμος.

 

Συμβουλές για να ξεπεράσετε ένα τραυματικό διαζύγιο

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο διαζύγιο ένα ζευγάρι, είτε είναι συναινετικό είτε όχι. Κάθε ζευγάρι είναι ένας περίπλοκος μικρόκοσμος.

Έτσι, υπάρχουν τόσοι λόγοι για ένα διαζύγιο όσοι και για έναν γάμο. Απιστία, κακοποίηση, ασυμβατότητα χαρακτήρων… Ό,τι και να συνέβη, δεν είναι ποτέ εύκολο να ξεπεράσετε έναν χωρισμό.

Μόλις αποφασίσετε το διαζύγιο, θα πρέπει να το προχωρήσετε. Δε μπορείτε να αναγκάσετε κανέναν να μείνει στο πλευρό σας ή να συνεχίσετε μια σχέση που δε σας ολοκληρώνει πια.

Στη συνέχεια, θα δούμε ορισμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ένα τραυματικό διαζύγιο.

Αποδεχτείτε το διαζύγιο

 

Εφόσον αποδεχτείτε την πραγματικότητα του διαζυγίου, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το στάδιο της θλίψης και να δείτε τις θετικές πτυχές της κατάστασης.

Ο γάμος είναι το ξεκίνημα μιας κοινής ζωής, με όνειρα για το μέλλον, προσδοκίες, και σχέδια. Είναι το όραμά σας για το μέλλον που σας κάνει να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας, και να δεχθείτε ο ένας τον άλλον, πιστεύοντας ότι θα είστε μαζί δια βίου.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια επένδυση. Για την ακρίβεια, επενδύετε στον/ην σύντροφό σας και στην κοινή σας ζωή με κάθε τρόπο: οικονομικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, κ.λπ..

Είναι φυσικό να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε πως τόσα πολλά πράγματα στα οποία επενδύσατε και ονειρευτήκατε δε θα γίνουν αληθινά.

Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι περνούν μέσα από ένα στάδιο άρνησης. Με άλλα λόγια, αρνούνται να παραδεχτούν ότι έχει τελειώσει και επιμένουν πως ο γάμος τους μπορεί να σωθεί με κάποιον τρόπο. Κάποιες φορές, οι άνθρωποι ρισκάρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία τους προσπαθώντας να κάνουν τον γάμο να δουλέψει.

Θα πρέπει όμως να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Φυσικά, η διαδικασία του θρήνου είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί ο χωρισμός.

Έτσι, θα πρέπει να είστε ευγενικοί ως προς τον εαυτό σας: δώστε του λίγο χρόνο.

Μην απομονώνεστε

Κατά τη διάρκεια της περιόδου θλίψης για μια σχέση που έληξε, πολλοί άνθρωποι απομονώνονται. Κλείνονται στο σπίτι, απορρίπτουν την κοινωνική ζωή και τις επαφές με άλλους, ακόμη και με τους πιο κοντινούς φίλους.

Όμως, είναι προτιμότερο να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και αισθάνεστε κοντά. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι πάντα θετική και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τον πόνο.

Γι’ αυτό, μην απορρίπτετε τη βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους.

 

Παραμείνετε αισιόδοξοι/ες

 

Αν και στην αρχή φαίνεται αδύνατο, ήρθε η ώρα να φανταστείτε τη νέα σας ζωή με νέα όνειρα και στόχους.

Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη. Μετά από έναν χωρισμό, γεννιέται ένα νέο μέλλον που ίσως δεν είχατε φανταστεί μέχρι σήμερα.

Όπως ξεπερνάτε σταδιακά το στάδιο της θλίψης για τον γάμο σας, θα μπορέσετε να οραματιστείτε νέα όνειρα, στόχους, και σχέδια για την καινούργια ζωή σας. Επιπροσθέτως, θα μπορέσετε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει αυτό που εσείς θέλετε.

Πρόκειται για την τέλεια στιγμή να είστε αισιόδοξοι/ες και να οραματιστείτε ένα μέλλον γεμάτο με προσωπική ανάπτυξη και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Αρχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ζείτε τη ζωή σας όπως επιθυμείτε.

Μάθετε από ένα τραυματικό διαζύγιο

Περάσατε πολλά. Υποφέρατε, κλάψατε και φτάσατε σχεδόν στα όρια των αντοχών σας.

Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, ήρθατε πιο κοντά στον εαυτό σας και τον γνωρίσατε καλύτερα. Είχατε την ευκαιρία να συνδεθείτε με τον εαυτό σας βαθύτερα.

Τώρα γνωρίζετε καλύτερα τα όριά σας και μάθατε να διοχετεύετε τον πόνο σας και τα αρνητικά συναισθήματα. Τώρα είστε πιο δυνατοί/ες και ασφαλείς.

Εκμεταλλευτείτε αυτή την ενέργεια και ξεκινήστε να σχεδιάζετε μια νέα ζωή και ένα νέο μέλλον.

Ήρθε η ώρα να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας

Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τον εαυτό σας και να προσπαθήστε να ανακαλύψετε εκ νέου καινούργια ενδιαφέροντα και χόμπι.

Κατά τη διάρκεια του γάμου, μάλλον όλα περιστρέφονταν γύρω από τον γάμο σας: η καθημερινότητα, το πώς να περάσετε τις διακοπές σας, τις αγορές στο σούπερ μάρκετ, τι να δείτε στην τηλεόραση, κ.λπ..

Τώρα, όμως, δε σας περιορίζουν οι ανάγκες κάποιου άλλου ή οι προτιμήσεις του/ης, και μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας.

Δοκιμάστε κάποιες δραστηριότητες τις οποίες θα ευχαριστηθείτε και θα σας διασκεδάσουν. Με άλλα λόγια, ανακαλύψτε εκ νέου τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας.

Δε χρειάζεται να ψάξετε για νέο/α σύντροφο

Επίσης, ήρθε η ώρα να καταλάβετε ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα σας και δε χρειάζεστε μια σχέση για να αποκτήσει νόημα η ζωή σας.

Μη νομίζετε ότι η εύρεση νέου/ας συντρόφου θα σας λύσει τα προβλήματα. Θα πρέπει να μάθετε να νιώθετε ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι ο εαυτός σας. Μόνο τότε θα προετοιμαστείτε αληθινά για να βρείτε το σωστό άτομο, ως ένας ολοκληρωμένος και πλήρης άνθρωπος.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια μετά από ένα τραυματικό διαζύγιο

Όταν σας κυριεύει η θλίψη και δυσκολεύεστε να οραματιστείτε μια νέα ζωή, η επαγγελματική βοήθεια αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή.

Αν, παρά τα υπόλοιπα, νιώθετε πως δε μπορείτε να ξεπεράσετε ένα τραυματικό διαζύγιο και η θλίψη είναι πιο έντονη απ’ ότι μπορείτε να διαχειριστείτε, μη διστάσετε να δείτε κάποιον/α ειδικό.

Για την ακρίβεια, αν πιστεύετε ότι σας παραμονεύει η κατάθλιψη και δε νιώθετε ικανοί/ες να κάνετε το οτιδήποτε, ένας/μία ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να το ξεπεράσετε.

Έτσι, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αποδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια. Έπειτα, αποζητήστε τη.

Ένας/μία ειδικός θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος και τα συναισθήματά σας. Θα σας εκπαιδεύσει για το πώς να τα διοχετεύετε σωστά και θα σας βοηθήσει να δείτε ένα νέο μέλλον.

Ο καθένας είναι διαφορετικός

Μέσα από το άρθρο, μοιραστήκαμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε ένα τραυματικό διαζύγιο.

Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι κάθε διαζύγιο είναι διαφορετικό. Κάθε διαζύγιο, όπως και κάθε ζευγάρι, είναι περίπλοκο και μοναδικό.

Έτσι, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα δυνατοί/ες και ώριμοι/ες όταν στον γάμο υπάρχουν παιδιά ή κακοποίηση. Η φτωχή διαχείριση της κατάστασης ή των συναισθημάτων και των πληγών μπορούν να κάνουν τον χωρισμό ακόμη πιο τραυματικό στο μέλλον.

Αναζητήστε τη βοήθεια ενός/μία ειδικού όταν κρίνεται απαραίτητο.

 

Related posts

Ζαχαριάδης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»: Δεν ζητάμε παραιτήσεις, ζητάμε εκλογές

Newsroom

Παγώνη: Δεν υπάρχουν πλήρως τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-60

Newsroom

Επίδομα παιδιού: Δείτε πότε πληρώνεται η πρώτη δόση – Ποσά και δικαιούχοι