ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μεγάλη σφαγή του Δίστομου: Ήταν 10 Ιουνίου 1944

75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μεγάλη σφαγή του Δίστομου: Ήταν 10 Ιουνίου 1944

Το καλοκαίρι του 1944 και μπροστά στην επερχόμενη ήττα αλλά και λόγω των αντάρτικων επιθέσεων, οι Ναζί κατακτητές γενικεύουν την τακτική των αντιποίνων.

 

Η σφαγή του Διστόμου

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή του Διστόμου αποτέλεσε έδρα ακραίων φρικαλεοτήτων εκ μέρους των Γερμανών. Πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου 1944, ο γερμανικός στρατός ανακαλύπτει την ύπαρξη ανταρτών σε ένα χωριό κοντά στο Δίστομο. Αποτέλεσμα της ανακάλυψης αυτής είναι η μεγάλη σφαγή του Διστόμου, που αριθμούσε 228 νεκρούς, εκ των οποίων και αρκετά ανήλικα παιδιά, γυναίκες βιασμένες και σκοτωμένες, υπερήλικες βασανισμένοι, σπίτια καμένα, ζωές ρημαγμένες. Απεσταλμένος του Ερυθρού Σταυρού την περίοδο εκείνη, μίλησε για την ύπαρξη πολύ μεγαλύτερου αριθμού από αυτόν που δηλώθηκε (περίπου 600). Το μένος όμως των γερμανικών δυνάμεων δε σταματάει εκεί. Στις 24 Ιουνίου του ίδιου έτους, οι Γερμανοί επιστρέφουν στο Δίστομο, για να ολοκληρώσουν τις απερίγραπτες ακρότητες, τις οποίες είχαν ξεκινήσει μόλις λίγες μέρες νωρίτερα. Σ αυτή τη δεύτερη προσπάθεια εξόντωσης του πληθυσμού της περιοχής όμως, οι Γερμανοί στάθηκαν άτυχοι, καθώς όλοι οι εναπομείναντες κάτοικοι του Δίστομου, πρόλαβαν να κρυφτούν στις γύρω περιοχές.

Κατά την ανάκριση που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος των γεγονότων, η γερμανική πλευρά υποστήριξε πως η σφαγή ήταν ένας τρόπος άμυνας απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών. Στο στρατοδικείο που ακολούθησε, η παραπάνω ψευδή κατάθεση χρησιμοποιήθηκε ως υπερασπιστική γραμμή των Γερμανών, ενώ δεν κλήθηκε κανένας Έλληνας μάρτυρας!

Το Δίστομο σήμερα

Πλέον το Δίστομο κάνει σημαντικές προσπάθειες να επουλώσει τις –νωπές ακόμα- πληγές του πολέμου. Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να θαυμάσουν τα διάφορα αξιοθέατα που βρίσκονται εκεί όπως είναι η Ακρόπολη της Αμβρόσσου και η Αρχαιολογική συλλογή Διστόμου, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις καθώς και προϊόντα που παράγονται στην περιοχή όπως το κρασί, ο τραχανάς, το μέλι κλπ., όμως πάντοτε πίσω από κάθε τοπική ιστορία, πίσω από κάθε ζεστό βλέμμα κάποιου φιλόξενου ντόπιου και σε κάθε μεριά αυτής της κωμόπολης, θα βρίσκονται οι τραγικές μνήμες που στιγμάτισαν για πάντα την ιστορία αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου. Για την αποφυγή της ιστορικής λήθης, λειτουργούν στην περιοχή το μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, καθώς και το μαυσωλείο των θυμάτων της 10ης Ιουνίου 1944 στο λόφο Κάναλες, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι το βαρύ ιστορικό φορτίο που κουβαλάει το Δίστομο.

Related posts

Aνακοίνωση εξέδωσε η «Νέα Οδός»για το μποτιλιάρισμα της παρασκευής στην Αθηνών – Λαμίας

«ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ» Στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΟ

Newsroom

Tο νέο κύμα κακοκαιρίας ονομάζεται «Διδώ» : Και απευλαύνει από το βράδυ της Δευτέρας

Newsroom