ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

8 Προειδοποιητικά μηνύματα που μας στέλνει το σώμα όταν δεν οξυγονώνεται επαρκώς

8  Προειδοποιητικά μηνύματα  που μας στέλνει το σώμα όταν δεν οξυγονώνεται επαρκώς 

Αναπνοή Ύπνος και Εγκυμοσύνη

1. Κόπωση
2. Ροχαλητό
3. Τρίξιμο δοντιών
4. Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
5. Βαθείες αναπνοές κατά τη προσπάθεια του ύπνου (αυπνία)
6. Ευερεθιστότητα
7. Ξηροστομία
8. Άσθμα

Η χρονική περίοδος μεταξύ της σύλληψης και της γέννησης του ανθρώπου, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη ζωή του και την υγεία του. Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλουμε γερές βάσεις από την αρχή της ανάπτυξης του.

Η κυοφορούσα μητέρα μπορεί να φτάσει το βέλτιστο της υγείας της, μεταφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του μωρού της, μέσω της δικής της σωστής λειτουργίας,
και τις 37-40 εβδομάδες που χρειάζονται για να αναπτυχθεί πλήρως και σωστά το έμβρυο.
Δυστυχώς η υπνική άπνοια είναι πολύ συχνό φαινόμενο και στις έγκυες γυναίκες, ως επιδημία της εποχής μας.
Η υπνική άπνοια θέτει την ενδομήτριο ζωή σε κίνδυνο, όταν η κυοφορούσα υπό-οξυγονώνεται.
Η διαταραχή συνοδεύεται συχνά από μικρό αεραγωγό, χαλαρό μυικό ιστό του λαιμού ή υποανάπτυκτη ανατομία.
Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες έδειξαν ότι ο περιορισμός του οξυγόνου στην εγκυμοσύνη έχει προκαλέσει ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (IUGR), διαβήτη ακόμα και θνησιμότητα.
Η υπνική άπνοια και η εγκυμοσύνη παρουσιάζουν μερικά όμοια συμπτώματα, που είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις.
Ο προσδιορισμός της διαφοράς μεταξύ των δυο καταστάσεων θα δώσει τη δυνατότητα στη μητέρα να διαβάσει το σώμα της με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αναλάβει δράση, με τη Μυολειτουργικη θεραπεία.
Μια από τις κύριες ομοιότητες μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της εγκυμοσύνης είναι η κόπωση !
Κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα υπόκειται σε φυσικές αλλαγές, καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο πιέζει το διαφράγμα της μητέρας και συχνά παρατηρείται δύσπνοια. Είναι ένας επιπλέων λόγος, και μαζί με τη βαρύτητα που αυξάνει, είναι επόμενο να παρουσιάσει μια έγκυος υπνική άπνοια.
Πολλοί επαγγελματίες υγείας θεωρούν το ροχαλητό, τη κόπωση και το λαχάνιασμα φυσιολογικά συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης και δεν κατευθύνουν την κυοφορούσα για ένα μυολειτουργικό έλεγχο και νευρομυικο επαναπρογραμματισμό των λειτουργιών αναπνοής, σίτισης, ύπνου ή για μια μελέτη ύπνου.
Μια μελέτη ύπνου θα διαγνώσει το μέγεθος και τη συχνότητα της άπνοιας στον ύπνο της εγκύου και θα μας γνωστοποιήσει τα επίπεδα οξυγόνου που φτάνουν στο έμβρυο. Μια μητέρα που θέλει να είναι ήσυχη μαθαίνοντας αν το μωρό της οξυγονώνεται σωστά, θα οδηγηθεί με τη βοήθεια της μυολειτουργικης εκπαίδευσης στο να βελτιστοποίηση τα αποτελέσματα.
Περίπου το 85% των ανθρώπων που κάνουν άπνοιες στον ύπνο τους δεν έχουν διαγνωστεί. Και αυτό μας κάνει να επισημάνουμε την ανάγκη να κατευθύνουμε τις εγκυμονούσες για μελετη ύπνου ή μυολειτουργική διάγνωση.
Κατά τη γνώμη μου επειδή η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου επιδεινώνει τις τρέχουσες συνθήκες μιας εγκυμοσύνης θα πρότεινα να το δούμε ως προτεραιότητα για μια μέλλουσα μητέρα να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της αναπνοής της
ως προς τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα της. Ο ύπνος καλύπτει σχεδόν το 1/3 του χρόνου μιας εγκυμοσύνης και είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα η αναπνοή να είναι αποτελεσματική, γιατί αυτό είναι καθοριστικό και για την υγεία και ευεξία και των δύο, μαμά – μωρού.
Πόσο μάλλον απαραίτητο να είναι, να γνωρίζουμε τα επίπεδα οξυγόνου, σε μια πολλαπλή κύηση, όπου οι απαιτήσεις αυξάνουν. Η υπνική άπνοια είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, καλύτερα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αποφευχθούν οι βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη οξυγόνου.

 Γιατί να ανησυχεί η μέλλουσα μητέρα, αν το μωρό της παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται, για να αναπτυχθεί σωστά ;
Γι’αυτό θεωρώ καλύτερο θα ήταν και θα το πρότεινα στα νέα ζευγάρια που κάνουν προγραμματισμό και προετοιμασία να γίνουν γονείς, να κάνουν ένα προγεννετικό έλεγχο, για την αποτελεσματικότητα και το εύρος της  λειτουργίας της αναπνοής τους, πριν τη σύλληψη. Μια μυολειτουργική εξέταση ή μια μελέτη ύπνου θα δώσει τις ενδείξεις αξιολόγησης της ποσότητας και της ποιότητας του οξυγόνου που καταναλώνουν οι μελλοντικοί γονείς και θα τους βοηθήσει να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις και συμπτώματα. Είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό να βάλεις γερές βάσεις στη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου, παρά να θεραπεύεις συμπτώματα !
Τι εμποδίζει τους ανθρώπους από μια μυολειτουργική θεραπεία ;
Η τόσο αρνητική επιρροή που μπορεί να έχει η μειωμένη λήψη οξυγόνου σε μια έγκυο μητέρα και το ενδομήτριο μωρό της (μέχρι την 24η βδομάδα) είναι τέτοια που όταν το καταλάβουμε, μια μυολειτουργική αξιολόγηση θα γίνει πρωταρχική ανάγκη, αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν είναι ευρέος διαδεδομένη και δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ποιότητα της αναπνοής και του ύπνου.

 Γράφει η  Δρ. Βασιλείου Αναστασία, DMD ΜΥΟΛΟΓΟΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Related posts

Ποια ώρα θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη για γυμναστική ;

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε στο προσωπικό του twitter : Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ιαπωνικό φάρμακο Avigan είναι αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού

Newsroom

Παντζάρια τρως; Τα οφέλη και οι ιδιότητες της σούπερ τροφής!

Newsroom