ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Α.Τσίπρας: «Δεν μιλάει κανείς για την αύξηση της θνησιμότητας που δεν αποδίδεται στον Covid-19»!

Α.Τσίπρας: «Δεν μιλάει κανείς για την αύξηση της θνησιμότητας που δεν αποδίδεται στον Covid-19»! 

Ο Α.Τσίπρας έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για lockdown και εμβολιασμό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήκωσε το γάντι και αποφάσισε να ασκήσει -μάλλον για πρώτη φορά- σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Α.Τσίπρας μετά από περίπου 1,5 χρόνο οπού κρατούσε χαμηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε ότι αφορά τον κορωνοϊό έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για τα lockdown και τα εμβόλια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα το 2021 από όλα τα αίτια.

 

«Κανείς δεν μιλάει για την υπερβολική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας», είπε ο Α.Τσίπρας και πρόσθεσε «μόνο για τους θανάτους για τον Covid-19 μιλάμε. Οι θάνατοι που δεν αποδίδονται από τον Covid-19 στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιοι απ’ ότι στην ΕΕ. Άρα κάτι δεν κάνετε καλά». 

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, ακόμα και εάν δεν την παρουσιάζετε στα δελτία ειδήσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος υποστήριξε παράλληλα ότι «ο ιός χτυπά και τους εμβολιασμένους. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις δηλώσεις που έχουν κάνει τα κυβερνητικά στελέχη ότι «το εμβόλιο είναι λύση για όλα». 

«Κανένας επιστήμονας δεν είπε ότι με το εμβόλιο τελειώσαμεΤο κάνατε εσείς για να βγάλετε από πάνω σας την ευθύνη», είπε ο Α.Τσίπρας.

Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση για το lockdown, καθώς τόνισε ότι η Ελλάδα είχε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη και πέρασε σε θανάτους την Σουηδία. 

«Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή ιδίως μετά τον Αύγουστο» είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ερώτησή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού τονίζοντας ότι «όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους τόσο περισσότερο οι έχοντες κυβερνητική ευθύνη παύουν να συζητούν για τα θέματα αυτά».

 

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό φεύγει και η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Αποφάσισαν από μόνοι τους να σφυρίξουν τη λήξη.

 

 Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε καταγράψει 400 απώλειες από την αρχή της πανδημίας και κάθε λίγο και σωστά ενημερώνατε τη Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα θρηνούμε πάνω από 15.000 νεκρούς και καθημερινά ξεπερνάμε σε κρούσματα και θανάτους χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Κρύβεστε για να κρύψετε προφανώς την παταγώδη αποτυχία σας αλλά στην προσπάθειά σας να κρυφτείτε, κρύβετε την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες και δημιουργείτε ένα κλίμα χαλαρότητας στον κίνδυνο της απώλειας ζωής».

 

«Ευελπιστώ η ερώτηση να αποτελέσει ξυπνητήρι και μια ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες και να δοθούν εξηγήσεις. Μπορεί να υπάρχει θετική προοπτική μεσομακροπρόθεσμα αλλά έχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Βιαστήκατε να ανοίξετε την εστίαση για τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι «ρίξατε όλα τα λεφτά στο καλάθι του εμβολιασμού. Ο μοναδικός στόχος που ήταν να δημιουργηθεί τοίχος ανοσίας δείχνει να εγκαταλείπεται. Η Ελλάδα είναι τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Εμείς συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεισε τους πολίτες για να εμβολιαστούν γιατί προφανώς έχει αξιοπιστία ο λόγος της. Κάτι φταίει εδώ. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους και ανήλικους παραμένουν πολύ χαμηλά ενώ το επίπεδο εμβολιασμού των αγροτικών περιοχών της βόρειας Ελλάδας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνετε. Στους νέους ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 50 GB η να πάτε διακοπές και όχι εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για τα σχολεία λέγοντας ότι «άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν» και «έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των νέων που νοσούν, στο 14% έναντι του 7% πέρσι».

 

«Και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ή σωστότερα γιατί πάλι; Γιατί να είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά στον γκρεμό; Η απάντηση είναι προφανής: κινηθήκατε με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Είπατε δεν βαριέσαι αφού μπουκώσαμε με τα μέσα ενημέρωσης για την επιτυχία μας η αποτυχία θα υπάρχει αλλά δεν θα την βλέπουν οι πολίτες. Τα λένε και οι ευρωβουλευτές σας όπως ο Γιώργος Κύρτσος» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δούμε τι λένε τα στελέχη της ΝΔ γιατί τη μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ξηλώνοντας σύσσωμη την dream team της συμφοράς. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε, ο υπουργός Υγείας πήγε στον τουρισμό, ο συνεργάτης σας αναπληρωτής υπουργός Υγείας καρατομήθηκε. Την ομάδα την αλλάζεις όταν καταρρέει. Και τι κάνατε όταν αλλάξατε την ομάδα; Βάλατε τον κ. Πλεύρη που είναι γνωστός για τις ακραίες απόψεις του αλλά και παλαιότερα για τον εμβολιασμό. Γιατί τον τοποθετήσατε εκεί;» επέμεινε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στην αρχή της πανδημίας λέγατε ότι είναι το ευαγγέλιο των αποφάσεών τους και τώρα τους παραμερίσατε γιατί προφανώς είναι δυσάρεστοι. Ποιος αποφάσισε τα μέτρα απελευθέρωσης που ανακοινώθηκαν; Ποιος επιστημονικός αρμόδιος ρωτήθηκε και συναίνεσε γι’ αυτό;» συνέχισε τις ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε, δε, προς την κυβέρνηση ότι «αναπαράγετε συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης; Αλλά πότε θα μιλήσουμε για τη δική σας ευθύνη; Πότε θα αναλάβετε την ευθύνη;».

«Δεν θα κουραστούμε κ . Μητσοτάκη ότι πρέπει να αλλάξετε ρότα. Πρέπει να σταματήσετε να κρύβετε κάτω από το χαλί την τραγωδία της απώλειας ζωής επενδύοντας στην ομερτά των ΜΜΕ και στη συνήθεια της απώλειας. Πρέπει έστω και τώρα να αλλάξουμε πορεία για να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, μάλιστα, ότι «επιβάλλεται η χάραξη μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής με εκτεταμένο τεστινγκ και ιχνηλάτηση απομόνωση των κρουσμάτων, γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, στοχευμένη ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας για να αντιμετωπιστεί η αμφιβολία και η άρνηση, προστασία του ΕΣΥ από την κοβιντοποίηση, άμεσα μέτρα έστω και τώρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια και χιλιάδες οικογένειες να τρέμει το φυλλοκάρδι τους όταν τα παιδιά επιστρέφουν από τα σχολεία».

Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώσουν ζωές «το οποίο μέχρι πρότινος το αρνιόσασταν». «Ακόμα και τώρα όμως η ΕΕ εξασφάλισε 220.000 μονοκλωνικά αντισώματα για περισσότερα από 400 εκατομμύρια ανθρώπους με 5.000 να αναλογούν στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε «να προχωρήσει η ΕΕ σε άρση πατέντας για το φάρμακο ώστε να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες ώστε τα δώρα της επιστήμης να φτάσουν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη!

«Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η στάση σύσσωμη της αντιπολίτευσης ήταν στάση ευθύνης με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών. Βάλαμε πλάτη σε αποφάσεις, συνομιλάμε με τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι ηθική υποχρέωση να κάνουμε αυστηρή κριτική σε πρωθυπουργό που έχει επιλέξει τον δρόμο της συνειδητής απάθειας προς την πανδημία και που λέει στους πολίτες εσείς έχετε την ευθύνη ποντάροντας στην συνήθεια της απώλειας. Δεν είναι όμως κοινωνικό πείραμα οι ζωές 11 εκατ. ανθρώπων για αυτό κ. Μητσοτάκη σας καλώ να συνέλθετε για να πάρετε μέτρα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν κάνω αντιπολίτευση αλλά έκκληση».

 

 

Related posts

Κοροναϊός : Σε καραντίνα τα δύο χωριά του Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον «Δήμο Βοϊου» της Καστοριάς

Μαζικές αγωγές σε εταιρείες ρεύματος για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom

Ν.Καπραβέλος: «40 πλήρως εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – Νοσούν και μεταδίδουν»

Newsroom