Κοινοποιείστε το άρθρο

Α.Tσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και στην Έλλη Στάη: «Αν χάσω πάω σε πρόωρες εκλογές»

Στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και στην Έλλη Στάη.

 

Ε. ΣΤΑΗ: Είμαστε στο στούντιο των ειδήσεων του Open και όπως ήδη σας έχουμε αναγγείλει, αποψινός μας καλεσμένος είναι ο Πρωθυπουργός ο κ. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο καλησπερίζω και καλωσορίζω αμέσως στο στούντιο του Open.

Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε.  

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα καλορίζικο το στούντιο και το κανάλι.

Ε. ΣΤΑΗ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε να βρεθούμε μαζί πολύ καιρό νομίζω.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχουμε να βρεθούμε πολύ καιρό, αλλά μια που τα θυμηθήκατε αυτά, θα σας θυμίσω ότι η πρώτη σας συνέντευξη σε δημόσιο ρόλο, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ήταν μαζί μου η πρώτη αυτή συνέντευξη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αλήθεια ήταν σε σας.

Ε. ΣΤΑΗ: Και είχε και επιτυχία και η συνέντευξη και το αποτέλεσμα, νομίζω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και σήμερα θα έχει, βοηθάει και η συγκυρία.

Ε. ΣΤΑΗ: Η συγκυρία είναι πάρα πολύ θερμή, σήμερα ειδικά είναι μια κρίσιμη μέρα γιατί μπήκε στη Βουλή των Σκοπίων η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και να περάσει όπως λένε οι πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή, εν πάση περιπτώσει τις αμέσως επόμενες μέρες η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Αθήνα.

Και πραγματικά επειδή είναι μια συμφωνία η οποία έχει διχάσει τον ελληνικό λαό, έχει δημιουργήσει πάρα πολλές και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, θα ήθελα να σας πω έτσι με το χέρι στην καρδιά, να βάλετε το χέρι στην καρδιά και να μου πείτε αν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, που μπορούσαμε να έχουμε για ένα εθνικό θέμα, για το συγκεκριμένο εθνικό θέμα και θα πούμε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν γύρω από αυτό μετά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη χαίρομαι που ξεκινάμε από αυτό, διότι θα ήθελα κι εγώ να μιλήσω εκ βαθέων σήμερα.

Πραγματικά πιστεύω ότι δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εξ αιτίας της αδράνειας που αποτέλεσε πολιτική επιλογή για κάποιες Κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια, που αποτελεί ένα βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και στερεί δυνατότητες να παίξει η χώρα τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια.

Εγώ αν θέλετε θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι σήμερα θητείας μου στη θέση ως επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας.

Αν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο επίτευγμα ήταν η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια και η επιστροφή στην κανονικότητα, το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά και συνολικότερα στην περιοχή και στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς έχετε καλές σχέσεις με τον κ. Ζάεφ αυτό έχει φανεί σε όλη τη διαδικασία αυτής της υπόθεσης, εμπιστεύεστε ότι ο μετά Ζάεφ ή ο ίδιος ο κ. Ζάεφ -γιατί ήδη είχε κάνει πριν από λίγο διάστημα κάποιες δηλώσεις για μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα, που είχαν δημιουργήσει μια ταραχή και στη δική μας την πλευρά- πιστεύετε ότι μετά τον κ. Ζάεφ -αν πούμε ότι αυτός είναι ο καλόπιστος- δεν θα υπάρξει ένας νέος Γκρούεφσκι, ο οποίος θα μπορεί να ταράξει αυτή την ισορροπία σε αυτά τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι η συμφωνία δεν αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο και ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφσκι ή δεν ξέρω πως θα τον λένε, νομίζω ότι έχουμε χρέος πατριωτικό καθήκον, να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον την αστάθεια στη γειτονική της χώρα στα βόρεια σύνορά της, δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοιχτό μέτωπο με μια χώρα που θα μπορούσε να είναι ζωτικός χώρος για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας.

Δεν έχει κανένα συμφέρον τη διάλυση της χώρας  αυτής και την πιθανότητα μιας μεγάλης Αλβανίας στα σύνορά μας και βεβαίως δεν έχει κανένα συμφέρον να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που πράγματι έχουμε ένα νευρικό γείτονα, ο οποίος αποτελεί απειλή, ενώ η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αποτελεί απειλή.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς κ. Πρόεδρε ποια θεωρείτε δικλείδα ασφαλείας γι’ αυτά τα δυο ζητήματα γιατί βεβαίως αυτά που λέτε έτσι είναι, αλλά τα θέματα αυτά τα δύο, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα, ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας που μας δίνονται.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι και τα δύο είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρίως, όχι μόνο όμως, ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας, να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα του πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος.

Η δική μου η θέση και στάση, δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρέθηκα στη θέση του Πρωθυπουργού σε μια στιγμή υπαρξιακής αγωνίας για τον τόπο, δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το ότι κατάφερε να ορθοποδήσει η χώρα, δεν ξέρω αν έχει να κάνει και με την ηλικία μου, αλλά δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου, του επόμενου εξαμήνου, μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης οι οποίες αλλάζουν αυτές οι δημοσκοπήσεις.

Το βλέπω μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, του μεγάλου συμφέροντος των μεγάλων ωφελημάτων που θα έχει η χώρα από την επίλυση μιας διαφωνίας που λιμνάζει τα τελευταία 27 χρόνια.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό με κάνει να καταλάβω ότι ήταν κάτι το οποίο θέλατε εσείς να το προχωρήσετε και δεν θα το αφήνατε για μια επόμενη Κυβέρνηση. Το θεωρείτε όπως είπατε δική σας παρακαταθήκη, αλλά εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμη …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά μιας και με ρωτήσατε, γιατί νομίζω ότι δεν ολοκλήρωσα στο προηγούμενο ερώτημα.

Κοιτάξτε, θέλω να σας θυμίσω και σε εσάς και στους τηλεθεατές μας όταν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η συζήτηση για το Μακεδονικό, τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει -Γενάρης  ήταν τέτοιες μέρες ένα χρόνο πριν- και είχε μάλιστα επισημάνει, είχε συμβουλεύσει την Κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή η οποία είχε χαραχθεί το 2007 από την Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, λίγο πριν το Βουκουρέστι.

Όταν είδε ότι ακριβώς αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, συνεχώς προσπαθούσε να κάνει πιο ευέλικτη τη στάση του, να ανεβάζει τον πήχη και να μεταλλάσσει την δική του θέση.

Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ υπάρχει μια λογική απορία όλων: γιατί σε ένα τέτοιο μείζον εθνικό θέμα μια που το αναφέρατε  κιόλας, αφού υπήρχε εθνική γραμμή από το 2008, η περίφημη γραμμή από το Βουκουρέστι, γιατί δεν καλέσατε και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από το πώς ανέβαζε τον πήχη …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δυο φορές τους κάλεσα.

Ε. ΣΤΑΗ: Και τα υπόλοιπα Κόμματα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δυο φορές τους κάλεσα στο γραφείο μου όλους τους Αρχηγούς για το Μακεδονικό.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε Συμβούλιο, το οποίο θα ήταν και υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αυτά τα κρίσιμα θέματα και η προηγούμενη φάση …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε εσείς καμία αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα Συμβούλιο των οκτώ -με την παρούσα σύνθεση- Αρχηγών, θα έβγαινε κάποιο αποτέλεσμα; Έχω την εμπειρία τέτοιων Συμβουλίων …

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό θεωρείτε ότι είναι απάντηση στο γιατί δεν έγινε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως και είναι ειλικρινής απάντηση. Είναι απόλυτα ειλικρινής η απάντηση αυτή.

Και στο τέλος – τέλος της ημέρας εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη –δεν τον υποτιμώ- αλλά δεν την περίμενα τη συμφωνία του στο θέμα αυτό. Περίμενα όμως ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που έχει συνδέσει και το όνομά του και το όνομα της οικογένειάς του με την επιδίωξη λύσης στο Μακεδονικό, δεν θα είχε αυτή την αντιφατική συμπεριφορά, με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος, δηλαδή να μην πικράνει, να μην απογοητεύσει το ακροατήριό του σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Ε. ΣΤΑΗ: Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση έχει πει ότι θα κάνει τα πάντα ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην υπάρξει αυτή η συμφωνία, γιατί φοβάται ακόμη ότι θα εγερθεί διεκδίκηση μειονότητας στο μέλλον.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ήθελα να σας πω, ότι όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι μια διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει τρόπο και λόγο διαφοροποίησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, των οποίων ήταν απόλυτος γνώστης, διότι και ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε και εγώ δυο φορές συνάντησα τους πολιτικούς Αρχηγούς, έβαλε λοιπόν τον πήχη στην αρχή στο να είμαστε στο πνεύμα του Βουκουρεστίου, μετά έβαλε τον πήχη στο να είναι erga omnes, όταν είδε ότι πάμε για erga omnes έβαλε τον πήχη να γίνει συνταγματική αλλαγή, όταν είδε ότι πάμε για  συνταγματική αλλαγή έβαλε τον πήχη να τα κάνουν πρώτα όλα εκείνοι και μετά να κυρώσουμε εμείς, όταν είδε ότι δεν έχουμε αφήσει καμία λεπτομέρεια, ανακάλυψε μέσα από μια πρωτοφανή λαθροχειρία, ότι υπάρχει ζήτημα εθνότητας.

Τι έκανε; Μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια σε όρο εθνότητα. Δεν υπάρχει ζήτημα εθνότητας. Υπάρχει ζήτημα ιθαγένειας, είναι σε όλους γνωστό ότι οι πολίτες σήμερα αυτής της χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έρχονται στο εσωτερικό της χώρας μας με ταξιδιωτικά έγγραφα στα οποία αναγράφεται ο όρος «Μακεδόνες» και εμείς μέσα από τη συμφωνία πετύχαμε να αναγράφεται «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», δίπλα σε αυτό τον όρο.

Άρα δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας διότι αυτό έχει λυθεί από το 1977. Το μόνο που υπάρχει, είναι η διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί μέσα σε αυτή την επιθυμία του να βρίσκει διαρκώς αιτίες, προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά και νομίζω ότι αυτό μπορεί να το κάνει κανείς σε άλλα θέματα, αλλά όχι στα εθνικά θέματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Για να έρθουμε στο τώρα, τι θα γίνει από εδώ και πέρα από σήμερα δηλαδή κιόλας από αύριο – μεθαύριο, μια που όπως είπαμε περνάει το θέμα των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή των Σκοπίων, με δεδομένο κ. Πρόεδρε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει –θεωρώ εγώ- αυτή η συζήτηση δημόσια να υπήρχε ένας δημόσιος διάλογος γι’ αυτό σας είπα γιατί δεν το ανοίξατε και σε συνάντηση αρχηγών αλλά και σε δημόσιες συζητήσεις..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε την αίσθηση ότι δεν έχει γίνει δημόσιος διάλογος; Έχουν γίνει δυο συζητήσεις στη Βουλή, έχουν γίνει πολλά debates στην τηλεόραση, ένα χρόνο συζητάμε γι’ αυτό το θέμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, τα debates αυτά στην τηλεόραση, νομίζω ότι εσείς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θα ήσαστε οι καταλληλότεροι να τα εξηγήσετε..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ είμαι πάντοτε ανοιχτός σε συζητήσεις και είμαι νομίζω σε σχέση με τους τελευταίους Πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, αυτός που έχω την πιο συχνή παρουσία στο Κοινοβούλιο.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι αλήθεια. Πάμε τώρα να δούμε πότε θα φέρετε στη Βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί εδώ θ’ ανοίξουν πάρα πολλά θέματα. Θ’ ανοίξει το θέμα της πλειοψηφίας –σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να γνωρίζει και αυτούς που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ανοίγει και το άλλο θέμα της άλλης πλειοψηφίας, της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Να τα πάμε ένα-ένα: Πότε θα φέρετε προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών; Κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν πει άμεσα, αμέσως μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, δηλαδή τώρα, το Γενάρη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τα πάμε όλα ένα-ένα, μη βιάζεστε..

Ε. ΣΤΑΗ: Τα ερωτήματα είναι πολλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δώσω απαντήσεις σε όλα τα θέματα και νομίζω ότι θα βγάλετε και ειδήσεις σήμερα. Πριν σας πω όμως  το πότε, να σας πω ότι ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, εσείς λέτε ότι δεν ήταν επαρκής, εγώ πιστεύω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα, όλοι γνωρίζουμε όλα. Όλοι τα γνωρίζουμε όλα. Μπορεί η πλειοψηφία των  πολιτών ενδεχομένως να μην έχει διαβάσει και τις λεπτομέρειες της Συνθήκης, αλλά νομίζω η συζήτηση έχει εξαντληθεί. Κανένα πολιτικό κόμμα και κανένας Βουλευτής δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τα οφέλη και δεν ξέρει τί ψηφίζει.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα πρέπει να τουλάχιστον να ξέρει..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, είναι όλα στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία. Και δε θα τις πάρει μόνο η κυβέρνηση διότι στις δημοκρατίες, η κυβέρνηση βεβαίως έχει την πρώτη ευθύνη, αλλά τα Κοινοβούλια αποφασίζουν και όλα τα κόμματα και όλοι οι Βουλευτές, θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία.

Τα οφέλη για τη χώρα είναι προφανή, η ζημία για τη χώρα όμως κα Στάη, και θέλω ν’ απαντήσω σ’ αυτό  πριν έρθω στο ερώτημά σας, η ζημία για τη χώρα σε περίπτωση όπου έχουμε θετικό αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων…

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς τί πιστεύετε, θα είναι θετικό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πιστεύω θα είναι θετικό. Μετά από μια διαδικασία που εμείς με την πίεση και της Διεθνούς Κοινότητας αναγκάσαμε και σωστά κάναμε, μια χώρα ν’ αλλάξει το Σύνταγμά της, ν’ αλλάξει την ονομασία της, 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες χώρες, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, την αναγνωρίζουν πώς; Ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και εμείς τους αναγκάζουμε ν’ αλλάξουν το Σύνταγμά τους και όλες οι χώρες να τους αναγνωρίζουν όχι ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, μόνο εμείς είμαστε σαν τη στρουθοκάμηλο με το κεφάλι στην άμμο, να τους αναγνωρίζουν με τη νέα τους ονομασία ως «Βόρεια Μακεδονία» και το «Μακεδονία» μένει μονάχα σ’ εμάς.

Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους «Μακεδονία». Εμείς έχουμε το δικαίωμα. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το Πανεπιστήμιό τους  «Μακεδονία». Εμείς έχουμε το δικαίωμα. Αν μετά απ’ όλα αυτά, την αλλαγή του Συντάγματος, όπου βγάζουν όλες τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το Σύνταγμά τους, έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι, ξέρετε κάτι, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δε θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς κι επειδή σκέφτεται μήπως χάσει κάποιους ακροδεξιούς ψηφοφόρους ή κάποιους μη ακροδεξιούς ψηφοφόρους, εγώ σέβομαι όλες τις ευαισθησίες, και επειδή ο κ. Καμμένος επίσης πιθανό να έχει κάποια ζητήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς.

Αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το όφελος της χώρας, ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του κα Στάη, όπως τις παίρνω κι εγώ, ως Πρωθυπουργός κι όπως θα τις πάρει και ο τελευταίος Βουλευτής.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία, επειδή στείλατε μηνύματα και τα στείλατε και στον μέχρι τώρα τουλάχιστον που μιλάμε, κυβερνητικό σας  εταίρο, τον κ. Καμένο, ας τα πάρουμε ένα-ένα. Κατ’ αρχάς θέλετε να μου προσδιορίσετε το χρόνο που θα φέρετε εσείς προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ψήφιση, η πλειοψηφία; Για να πάμε  μετά και στα θέματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω στόχο, σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί βεβαίως στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η γνωστοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, η κοινοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος αλλά και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα, άμεσα θα δώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα, το αποτέλεσμα, τα κόμματα θα έχουν λοιπόν την εικόνα, το τί αλλαγές έγιναν, ποιες έγιναν, αν τηρούν το πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράψαμε και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό το «άμεσα» που λέτε, εγώ το αντιλαμβάνομαι ότι μια που λήγει τώρα, μεθαύριο, σε δυο μέρες η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, των συνταγματικών αλλαγών, ότι θα είναι μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή θα έρθει στην Ελληνική Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Έχω την αίσθηση ότι δε θα κάνουν πάνω από μια εβδομάδα, για να μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα των διαδικασιών τους. Αν λοιπόν τελειώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, φαντάζομαι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα μας το κοινοποιήσουν.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα φέρετε ταυτόχρονα και το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Ή αυτό θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, όχι πολύ μεταγενέστερο όμως, για λόγους τεχνικούς. Διότι κατ’ αρχάς δε μπορούμε να το φέρουμε ταυτόχρονα, με την έννοια ότι δε μπορούμε ν’ ακυρώνουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ εφ’ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει  κύρωση της Συμφωνίας, δεν έχει τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το πόσο μεταγενέστερα θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο ίδιο το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης σε όλο το Κοινοβούλιο.

Ε. ΣΤΑΗ: Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και αυτό  θα πάρει το δρόμο του γρήγορα, μετά την ψήφιση δηλαδή. φαντάζομαι ότι θα έρθουμε πριν από τις εκλογές, έτσι; Θα δούμε και πότε θα γίνουν οι εκλογές. Έχουμε πάρα πολλά θέματα ανοιχτά, προσπαθώ να τα βάλω στη σειρά για να μη σας μπερδεύω κι εγώ, να μη μπερδεύω και τους τηλεθεατές μας, αλλά αυτό προφανώς θα γίνει πριν από τις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Έτσι δεν είναι;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, το λέω κι εγώ, του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Είναι ένδειξη σταθερότητας για μια χώρα και για μια κυβέρνηση που έχει περάσει τόσα όσα η δική μας χώρα τα τελευταία χρόνια, βγήκαμε από τα μνημόνια, επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Αυτή η κυβέρνηση, σε πείσμα πολλών, θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει ως θητεία για να κυβερνά.

Ε. ΣΤΑΗ: Ξέρετε, με προκαλείτε τώρα να σας κάνω μια ερώτηση, ανάλογη μιας ερώτησης που σας είχα κάνει στην τελευταία μας συνέντευξη, νομίζω ήταν στις εκλογές του 2012, πριν από τις δεύτερες εκλογές του ’12: Ο Οκτώβριος ως χρόνος εκλογές για σας είναι φετίχ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θέλετε να σας απαντήσω ότι οι εκλογές δεν είναι φετίχ.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, ο Οκτώβριος. Είναι φετίχ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Οκτώβριο είναι ο στόχος μου και δουλεύω σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Για να θυμίσω σε όσους που δεν το θυμούνται, που νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το θυμούνται, τότε είχατε πει το περίφημο «το ευρώ δεν είναι φετίχ», που είχε δημιουργήσει μια πολιτική αναμπουμπούλα.

Λοιπόν, Οκτώβριος είναι ο στόχος σας, θα δούμε όμως τί γίνεται τώρα, γιατί  η Συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει μια μεγάλη κρίση κυβερνητική γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος, η ΑΝΕΛ, ο κ. Πάνος Καμμένος, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται  να υπερψηφίσει κι ότι θα αποχωρήσει και από την κυβέρνηση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, αυτό έτσι όπως το παρουσιάζεται δεν είναι και πολύ μεγάλη κρίση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδια τα οποία φέρνει η κυβέρνηση, κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Θα μου πείτε, είναι ένα νομοσχέδιο σαν όλα τ’ άλλα στα οποία διαφώνησε; Όχι., δε θα διαφωνήσω σ’ αυτό, είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο, αλλά στα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνω, ο καθείς δικαιούται απέναντι στη συνείδησή του και απέναντι στην ιστορία, να παίρνει θέση.

Ο Πάνος Καμμένος, γιατί δε θέλω να τον αδικήσω και δεν το κάνω ποτέ αυτό με ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί και ειδικά με τον Πάνο Καμμένο 4 χρόνια και θεωρώ ότι ήταν κι ένας εξαιρετικός Υπουργός άμυνας, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών που ο καθένας μας μπορεί να έχει, του χαρακτήρα του, ο Πάνος Καμμένος αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει και πιστεύω και όλοι στο Υπουργείο Άμυνας έχουν πάρα πολύ  θετική άποψη για το έργο του, είναι ένας από τους μακροβιότερους πλέον Υπουργούς Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος εν τούτοις έχει μια διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων. Ήταν από αυτούς στη Νέα Δημοκρατία, που το 2007 είχε διαφωνήσει ακόμη και με αυτό που ονομάσαμε μετά εθνική γραμμή και ήταν η στάση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από τότε ότι είναι της άποψης ότι πρέπει να κρατήσουμε τη στάση του 1992 στο περιβόητο εκείνο Συμβούλιο των Αρχηγών, όπου υπήρξε η στάση, η θέση καμία αναφορά στον όρο «Μακεδονία».

Βέβαια από το 1992 μέχρι το 2007 που επισήμως διατυπώθηκε αυτή η γραμμή Κώστα Καραμανλή –το λέω σχηματικά τώρα για να συνεννοούμαστε …

Ε. ΣΤΑΗ: Της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι διπλωματικές μας διεργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών δεν δούλευε ποτέ και δεν διαπραγματευόταν ποτέ στη γραμμή «καμία αναφορά». Διαπραγματευόταν και δούλευε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, άλλωστε έγινε και η ενδιάμεση συμφωνία επί Κυβερνήσεως Σημίτη, όπου η ονομασία η οποία δόθηκε είχε την αναφορά Μακεδονία. Το «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που εμείς εδώ το λέμε FIROM ή ΠΓΔΜ αυτό το «Μ» είναι Μακεδονία δεν είναι κάτι άλλο.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, έτσι είναι. Αλλά δεν είναι Μακεδονία, ευθέως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι χειρότερο. Διότι είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι πολύ χειρότερο.

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Πρόεδρε αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του εσείς θα έχετε πλειοψηφία;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Να ξεκαθαρίσω ότι η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό και η θέση, η στάση και η δήλωσή του μέχρι σήμερα ότι δεν πρόκειται… Θυμάστε τι είπε δημόσια, αλλά και σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ήταν και λίγο επεισοδιακό.

Ε. ΣΤΑΗ: Θυελλώδες ήταν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε βγει λοιπόν και είχε πει δημόσια ότι «εγώ καταγράφω τη διαφωνία μου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν τη διαφωνία τους στο ζήτημα της ονομασίας», όχι με πρόσχημα ότι δήθεν δίνουμε εθνότητα δεν λέει τέτοιες ανοησίες ο Καμμένος, αλλά με το ότι η θέση και η στάση του είναι ότι έπρεπε να είχαμε μείνει στο ’92 να μην είχαμε πάει στο ’07. Ήθελε να μην υπάρχει το «Μακεδονία». Μάλιστα, καταγράφει λοιπόν τη θέση του…

Ε. ΣΤΑΗ: Ακόμη πιο ακραίο δηλαδή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, εντάξει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας γι’ αυτό. Υπό την έννοια ότι έχει αυτή την θέση και στάση πριν …

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ εδώ δεν σας ζητάω να κατηγορήσετε τον κ. Καμμένο…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό τις ειδήσεις που θέλετε θα σας τις δώσω, αλλά αφήστε με να ολοκληρώσω να καταλάβει και ο κόσμος!

Όταν ο Καμμένος λέει «Ξέρετε, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την Κυβέρνηση, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη», δηλαδή με δυο λόγια λέει ότι αν τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης, «εγώ θα στηρίξω την Κυβέρνηση, δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά θα καταψηφίσω τις Πρέσπες», δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση.

Κυβερνητική κρίση θα υπάρξει αν έχει αλλάξει θέση ο κ. Καμμένος από αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό σας ρώτησα. Αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος, αν την έχει αλλάξει αυτή τη θέση που λέτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα το κάνει αυτό και πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, διότι δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, αυτούς που πολεμήσαμε και μας πολέμησαν τέσσερα χρόνια τώρα, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση και θα είναι απόλυτα σαφής σε αυτό. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω.

Ε. ΣΤΑΗ: Και πιστεύετε ότι είναι κάτι στο οποίο θα συναινέσει; Και σας το ρωτάω αυτό γιατί γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και στα στελέχη του, τα προβλήματα αυτά έχουν άμεση συνάρτηση με τις θέσεις τους. Το πιστεύετε δηλαδή ότι θα συναινέσει ή το ελπίζετε; Το γνωρίζετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη δεν έχει σημασία να πω εγώ τώρα αν πιστεύω ή αν ελπίζω. Κυριακή κοντή γιορτή! Θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρει μια σαφή θέση και στάση, πιστεύω και η σαφής θέση και στάση, είναι ότι ούτε αυτός ούτε κανένας εκ των βουλευτών του, δεν θα συνδράμει, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση.

«Αν δεν το κάνει αυτό», θα με ρωτήσετε τώρα…

Ε. ΣΤΑΗ: Εννοείται.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη κοιτάξτε, εγώ θα είμαι απόλυτα σαφής απέναντί σας. Αν δεν το κάνει αυτό, θα μετρηθούμε στη Βουλή.

Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι στα μαρμαρένια αλώνια!

Ε. ΣΤΑΗ: Δηλαδή τι θα κάνετε στη Βουλή; Θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς κα Στάη αυτό θα κάνω.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι πολύ σοβαρό που μας λέτε και είναι όντως σημαντικό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι, ξέρετε κάτι; Εγώ τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος. Είναι μεγάλο προνόμιο για κάποιον που βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ. Ξέρω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ότι κάνω το σωστό για τον τόπο μου και ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.

Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή αυτό είναι πράγματι μια σοβαρή είδηση, μόλις τώρα μας είπατε ότι …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την Κυβέρνηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Και ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο που θα συζητήσετε στη συνάντηση που θα έχετε την Παρασκευή και θα του το ζητήσετε, όπως μας είπατε. Αλλά στην περίπτωση που δεν συμφωνήσει ο κ. Καμμένος, εσείς θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς.

Ε. ΣΤΑΗ: Και το ερώτημα εδώ είναι: έχετε εσείς αυτή τη στιγμή τη γνώση ότι θα την πάρετε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης; Έχετε τους 151; Είναι μια νέα πλειοψηφία με νέα σύνθεση από τη Βουλή;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη είμαι Πρωθυπουργός της χώρας αλλά δεν είμαι ο Ιησούς που περπάτησε στη θάλασσα. Δεν  μπορώ να γνωρίζω.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς Ιησούς για να ξέρει τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που ξέρω εγώ όμως είναι ότι πρώτον είναι μεγάλο βάρος αυτό για να το αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος και δεν θα το αναλάβει, δεν πιστεύω δηλαδή ότι θα διευκολύνει σχέδια αντίπαλων πολιτικών χώρων, θα καταγράψει και ορθώς την πολιτική του διαφωνία και το δικαιούται. Αν το κάνει, αν δηλαδή αφήσει ανοιχτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την Κυβέρνηση, όπως το είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έλεγε μέχρι προχθές, εάν το κάνει αυτό, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό θα είναι κάτι που όλοι μας θα το μάθουμε την Παρασκευή και θα ξέρουμε ποια θα είναι η πολιτική εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη συμφωνία των Πρεσπών, εσείς πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των 151 υπάρχει. Είναι έτσι;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ το πιστεύω ακράδαντα διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί. Δεν κάνω ούτε προσθαφαιρέσεις μπακάλικης αριθμητικής, αλλά λέω το πάρα πολύ απλό: μέχρι σήμερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7 και υπάρχει και η ανεξάρτητη η κα Παπακώστα η οποία στηρίζει την Κυβέρνηση και είναι και μέλος της, υπήρξε και ένας ακόμη βουλευτής που ψήφισε τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει χαρακτήρα εμπιστοσύνης, άρα έχει 154 με αυτή την έννοια η Κυβέρνηση για να προχωρήσει και σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, είναι σεβαστή επαναλαμβάνω, το Ποτάμι ένα Κόμμα το οποίο έχει μια σοβαρή κοινοβουλευτική παρουσία έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει. Άρα έχω κάθε λόγο να φέρω τη συμφωνία στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί.

Ε. ΣΤΑΗ: Από την πλευρά του Ποταμιού υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι, όπως έλεγαν σήμερα…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα λέω αυτά, διότι βγήκε χτες η κα Σπυράκη αν δεν κάνω λάθος η πρώην συνάδελφός σας και η οποία μάλλον επειδή κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, άρχισε να μιλά περίπου με όρους ότι εξαγοράζουμε βουλευτές και ότι κάνουμε μεταγραφές. Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία πήρε τέσσερις βουλευτές από άλλα Κόμματα και τους έβαλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τρεις από το Ποτάμι το ξεκλήρισε σχεδόν και έναν από τους Κεντρώους. Τέσσερις. Τα ξέρετε τα ονόματα, δεν χρειάζεται να τα πω.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που ένας εξ αυτών μάλιστα πριν από λίγες μέρες δήλωνε, ο κ. Θεοχάρης ας το πω αυτό, ότι «η συμφωνία είναι καταπληκτική» και θα την ψηφίσει και μόλις πήρε τη μεταγραφή, ξαφνικά είπε δεν θα την ψηφίσει.

Λοιπόν, ας τα αφήσουν αυτά! Εμείς δεν κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Δεν κινήθηκα ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ανοιχτά και καθαρά, εδώ είναι η ευθύνη της χώρας ας την αναλάβουν όλοι.

Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή είπατε ότι εάν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος και δεν ευδοκιμήσει αυτό που θα του ζητήσετε στο ραντεβού της Παρασκευής, ότι θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό θα το κάνετε πριν φέρετε τη συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση ή μετά;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω γιατί το είπα και το ξαναλέω: θεωρώ, πιστεύω όσο τον  ξέρω τον κ. Καμμένο και τον ξέρω αρκετά, ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Εντάξει αυτό είναι το καλό σενάριο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θα προχωρήσουμε στο χρονοδιάγραμμα που σας είπα εντός 10 ημερών -μόλις μας φέρουν εν πάση περιπτώσει μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα και αν δούμε ότι όλα είναι εντάξει- στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν ο εταίρος αφήσει ανοιχτό, άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση θα πάω πριν προφανώς στη συμφωνία. Αλίμονο

Ε. ΣΤΑΗ: Θα πάτε πριν μάλιστα και θα φέρετε τη συμφωνία αμέσως μετά. Πράγμα που σημαίνει όπως μας είπατε ότι ο καθείς θα πάρει τις ευθύνες του, αλλά εγώ τώρα εικάζω….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εμείς ψήφο εμπιστοσύνης.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ εικάζω προφανώς ότι για να το κάνετε αυτό, με δεδομένη τη σημασία που έχει για σας η συμφωνία των Πρεσπών, έχετε εξασφαλίσει, έχετε κάνει την κυβερνητική ανασύνθεση, την ανασύνθεση μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας και να σας ρωτήσω …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μην εικάζετε τίποτε.

Ε. ΣΤΑΗ: Ένας δημοσιογράφος αν δεν κάνει κάποιες εικασίες από αυτά τα οποία ακούει, δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω, να μην διερευνήσει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μην εικάζετε τίποτε. Στην πολιτική έχω μάθει, όσο την παρακολουθώ και από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, ότι κανείς δεν αρέσκεται από μόνος του να αναλαμβάνει ευθύνες. Όταν όμως τίθενται διλήμματα, αναλαμβάνει ευθύνες.

Δεν υπάρχει καμία τέτοια διεργασία όπως αυτή που υπονοείτε, σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω άγχος και καμία αγωνία γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος όμως είναι ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτό και δεν προβλέπω ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, από άγχος.

Ε. ΣΤΑΗ: Τι είδους άγχος εννοείτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μεγάλο του άγχος είναι μη τυχόν συμβεί αυτό το οποίο κάποιοι θα απεύχονταν να συμβεί σε εμένα. Αλλά εγώ δεν έχω άγχος αν μου συμβεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να ψηφιστεί η συμφωνία. Καθαρά πράγματα.

Διότι γνωρίζει ο ίδιος πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα οποία λέει εδώ για να χαϊδέψει αυτιά, δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό, ότι κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στη διεθνή….

Ε. ΣΤΑΗ: Ένας δημοσιογράφος αν δεν κάνει κάποιες εικασίες από αυτά τα οποία ακούει, δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω, να μην διερευνήσει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να μην εικάζετε τίποτε. Στην πολιτική έχω μάθει, όσο την παρακολουθώ και από την εμπειρία που έχω αποκτήσει, ότι κανείς δεν αρέσκεται από μόνος του να αναλαμβάνει ευθύνες. Όταν όμως τίθενται διλήμματα, αναλαμβάνει ευθύνες.

Δεν υπάρχει καμία τέτοια διεργασία όπως αυτή που υπονοείτε, σας επαναλαμβάνω ότι δεν έχω άγχος και καμία αγωνία γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος όμως είναι ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτό και δεν προβλέπω ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, από άγχος.

 

Ε. ΣΤΑΗ: Τι είδους άγχος εννοείτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μεγάλο του άγχος είναι μη τυχόν συμβεί αυτό το οποίο κάποιοι θα απεύχονταν να συμβεί σε εμένα. Αλλά εγώ δεν έχω άγχος αν μου συμβεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα, χωρίς να ψηφιστεί η Συμφωνία. Καθαρά πράγματα.

Διότι γνωρίζει ο ίδιος πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα οποία λέει εδώ για να χαϊδέψει αυτιά, δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό, ότι κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στη Διεθνή Κοινότητα γιατί όταν αυτό που ζητάμε επί 20 σχεδόν χρόνια το κάνουν οι γείτονές μας, εμείς γυρίζουμε την πλάτη.

Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο. έχει λοιπόν μεγάλο άγχος και τον προκαλώ σήμερα, εδώ από την εκπομπή σας, αν δεν έχει άγχος και θέλει πράγματι να υπάρξουν εξελίξεις, να καταθέσει τώρα, σήμερα κιόλας, πρόταση δυσπιστίας. Ή αύριο μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Εάν την καταθέσει άμεσα, πριν εσείς έρθετε στη θέση και στη σκέψη να πάτε να ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης πριν ζητήσετε ψήφο για τη  Συμφωνία των Πρεσπών όπως αναλυτικά μας είπατε μέχρι τώρα, θα τη μετατρέψετε σε ψήφο εμπιστοσύνης αντί για την πρόταση δυσπιστίας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού, όλα θα σας τα πω σήμερα;

Ε. ΣΤΑΗ: Δε θα μου τα πείτε σήμερα όλα αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ πρέπει να τα ρωτήσω. Όταν σας ρώτησα εάν θα κάνετε μια ανασύνθεση μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, σας το ρώτησα γιατί επειδή είναι ένα πιθανό σενάριο όπως τα συζητάμε εδώ πέρα, όπως είπατε, δεν είστε ο Χριστός που θα περπατήσει στη θάλασσα οπότε δεν ξέρετε και ποιο είναι το αποτέλεσμα μου λέτε, το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θα πάτε, γιατί θα χρειαστεί ένας ανασχηματισμός εάν ισχύσουν αυτά τα οποία  ο κ. Καμένος έχει πει και φύγουν από τα Υπουργεία τους όλοι όσοι ανήκουν στους ΑΝΕΛ, είναι κάτι που δεν το ξέρουμε, εάν θέλουν να μείνουν επί τη ευκαιρία θα τους κρατήσετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι απολύτως δευτερεύον ζήτημα αυτό κα Στάη.

Ε. ΣΤΑΗ: Δευτερεύον δεν είναι γιατί θα πρέπει να κάνετε έναν ανασχηματισμό για μια ανασύνθεση κυβερνητική.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τον ελληνικό λαό σήμερα δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα  είναι Υπουργός στην κυβέρνηση για τους επόμενους 9 μήνες. Αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό βεβαίως είναι αν θα υπάρχει σταθερότητα στον τόπο. Αυτό που τον ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι, και σ’ αυτό θα πρέπει ν’ απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Μέχρι χθες το έλεγε ευθαρσώς και καθαρά. Θα το πει λοιπόν ευθαρσώς και καθαρά και θα προχωρήσουμε. Αν δεν το πει, θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Ήταν σαφές αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, από κει και πέρα το τί σχήματα συνεργασίας υπάρχουν, υπάρχουν πολλά σχήματα συνεργασίας. Υπάρχουν στην Ευρώπη σχήματα συνεργασίας κομμάτων όπου δε μετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις τα μέλη και οι Βουλευτές των κομμάτων αυτών, έχουμε στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, υπάρχουν συνεργασίες και είχαμε κι εμείς εδώ μια τέτοια. Σας θυμίζω, ο κ. Κουβέλης ήταν αρχηγός του κόμματος, της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά δεν ήταν ο ίδιος Υπουργός, ήταν τα μέλη του κόμματός του. Είχε Υπουργούς. Υπάρχουν πολλά σχήματα συνεργασίας. Αλλά θεωρώ, κι αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Σας ρωτώ γι αρκετούς λόγους. Ο ένας είναι  αν θα πάτε σε μια διεύρυνση, να το πω έτσι, κεντροαριστερού περιεχομένου, γιατί  η τωρινή σας κυβερνητική συνεργασία είχε τελείως διαφορετικό πρόσημο το κόμμα του κ. Καμμένου, γι’ αυτό και είχατε και αυτή τη σοβαρή διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα, της  Συμφωνίας των Πρεσπών και αν αυτό αποτελεί και ένα μετεκλογικό σας ορίζοντα. Το ένα θέμα είναι αυτό, εάν θα πάτε προς τα εκεί. Το άλλο είναι αν θα προχωρήσετε και με κυβέρνηση, όπως λέμε, ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας. Σήμερα ήδη η Νέα Δημοκρατία έβαλε πολλά ζητήματα γι’ αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τί εννοείτε;

Ε. ΣΤΑΗ: Εάν θα έχετε μια κυβέρνηση η οποία δε θα έχει μια συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δε θα έχει τους 151, αλλά θα έχει ad hoc, για να το πω έτσι, υποστήριξη σε διάφορα θέματα που θα έρχονται στη Βουλή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω ν’ απαντήσω κι εδώ πολύ καθαρά: Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές, σε ό,τι αφορά το πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Και σε ό,τι αφορά αυτό, έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, διότι η δεδηλωμένη δίνεται άπαξ και θέλει 151, δηλαδή δίνεται αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Άρα, αυτό που λέτε, είναι όντως σωστό, ότι ακόμα κι αν δεν έχεις 151, δεν έχει συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις και είναι  επίσης αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Και είναι επίσης αληθές ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα, διότι όμως στην Ελλάδα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας από το 12 και μετά και για σχεδόν 30 χρόνια είχαμε σχεδόν τρικομματικές, τετρακομματικές βουλές, ενώ τώρα έχουμε 8κομματική Βουλή. Παρ’ όλα αυτά όμως, θέλω κι εδώ να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος απέναντί σας και απέναντι στον ελληνικό λαό. Συνταγματικό πρόβλημα δε θα έχω σ’ αυτή  την περίπτωση, αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει.

Σ’ αυτή  την εκδοχή, τη θεωρώ, επαναλαμβάνω, αλλά θα σας απαντήσω σε όλα, απίθανη να συμβεί αλλά σ’ αυτή  την εκδοχή, διότι θέλω ν’ απαντήσω σε όλα τα ενδεχόμενα τα οποία με ρωτάτε, σας το είπα απ’ την αρχή ότι θ’ απαντήσω σε όλα, σ’ αυτή  την εκδοχή θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα απόλυτα, σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα όμως.

Με γνώμονα και με κριτήριο τη σταθερότητα της οικονομίας, με γνώμονα και με κριτήριο  να μη μείνουν στη μέση μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και είναι σ’ εξέλιξη, όπως Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως η Συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας – κράτους, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, δε θ’ αφήσουμε τον κόσμο χωρίς προστασία που λήγει τέλος Φλεβάρη με την επιδότηση σε δανειολήπτες  της δόσης του δανείου, την επιδότηση ενοικίου, τις 120 δόσεις για να έχει ο κόσμος που χρωστάει στην Εφορία μια ελάφρυνση, την αύξηση του κατώτατου μισθού, μια σειρά από κρίσιμα θέματα τα οποία έχουμε αναλάβει και είναι σ’ εξέλιξη. Για τη σταθερότητα της οικονομίας και για την προστασία της κοινωνίας, να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν πρόκειται να τ’ αφήσουμε στη μέση.

Ε. ΣΤΑΗ: όταν λέτε λοιπόν ότι θα πάτε σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν έχετε την πλειοψηφία  των 151 σε προσφυγή εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με δεδομένο ότι οι εκλογές και ο χρόνος που επιθυμείτε είναι ο Οκτώβριος, αυτές οι πρόωρες εκλογές μας πάνε στο Μάιο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη, έχω απαντήσει σε όλα τα υποθετικά ερωτήματα που μου έχετε θέσει, μη με βάζετε ν’ απαντάω…

Ε. ΣΤΑΗ: Λογικό ερώτημα είναι αυτό, γιατί από τη στιγμή που ο χρόνος είναι σύντομος….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς, είμαι απόλυτα σίγουρος, το βλέπετε κι άλλωστε από τον τρόπο που μιλώ, ότι η χώρα δε θα κινηθεί  σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι ο εταίρος μου δε θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων. Δε θα το κάνει αυτό. Λέω όμως, ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και λέω ότι οι σχέσεις οι δικές μου οι πολιτικές είναι καθαρές και με ευθύνη. Σ’ αυτή την εκδοχή ευθαρσώς απαντώ το τί θα κάνω, πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα, είναι  πολύ σαφή όλα αυτά  τα οποία μας είπατε και πραγματικά η συνάντησή σας και το τί θα πείτε με τον κ. Καμμένο την Παρασκευή νομίζω ότι θα μας λύσει όλα αυτά τα ενδεχόμενα, να δούμε τί απ’ όλα αυτά τα οποία ανοίξαμε απόψε στο τραπέζι τελικά θα είναι αυτό με το οποίο θα προχωρήσει η πολιτική ζωή της χώρας.

Είναι ένας χρόνος αυτός που θα διανύσουμε, γεμάτος εκλογές. Έχουμε και τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, έχουμε και εθνικές εκλογές, ανεξάρτητα αν θα έρθουν νωρίτερα απ’ τον Οκτώβρη ή όχι οι εθνικές, έχουμε σ’ ένα χρόνο  από σήμερα και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Θα ξαναπροτείνετε εσείς τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως ναι, είναι η απάντησή μου. Θεωρώ ότι είναι ένας Πρόεδρος ο οποίος ήταν μια καλή επιλογή από μέρους μου. Διότι, αν και ανήκει σε διαφορετική ιδεολογική  τοποθέτηση σε άλλη παράταξη από αυτήν που εγώ εκπροσωπώ, έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μ’ έναν τρόπο εξαιρετικό. Και αυτό πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπερκομματικός,  πάνω από παρατάξεις κι από πολιτικές τοποθετήσεις, να εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων. Και νομίζω ότι αυτό το έχει καταφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό το οποίο όλοι ήθελαν ν’ ακούσουν, είναι αν η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή κι εσείς δώσατε τις απαντήσεις σας, εάν δεν είστε σίγουρος ότι έχετε τους 151 οι απαντήσεις σας ήταν πολύ  συγκεκριμένες, τις δώσατε ήδη και νομίζω ότι μπορούμε να πάμε παρακάτω, σε άλλα θέματα και να δούμε ένα θέμα το οποίο έχει οσμή σκανδάλου, σκανδαλολογίας, σκευωρίας, στημένης υπόθεσης, ο καθένας το βλέπει από τη μεριά την οποία μπορεί να το δει.

Υπόθεση NOVARTIS: Η αντιπολίτευση απ’ την πρώτη στιγμή σας κατήγγειλε σε πολύ υψηλούς τόνους, ότι έχετε στήσει μια υπόθεση, κατηγορώντας πρώην Πρωθυπουργούς και πολύ σημαντικά στελέχη, η κυβέρνησή σας την έχει κάνει αυτή τη σκευωρία, με μοχλό τη δικαιοσύνη. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις κ. Πρόεδρε όπου ο προστατευόμενος, ένας απ’ τους προστατευόμενους μάρτυρες ήρθε και έγινε κατηγορούμενος, από αυτούς που τότε λέγονταν κουκουλοφόροι μάρτυρες κτλ., πέστε μου κάτι: Εσείς είχατε ενημέρωση, σας είχαν ενημερώσει για την υπόθεση αυτή; Πιστεύετε ότι κάπου μπάζει, ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά; Τί πιστεύετε τώρα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, είχα την ενημέρωση και έχω την ενημέρωση που οφείλω να έχω από το θεσμικό μου ρόλο, όχι μεγαλύτερη από την ενημέρωση αυτή, είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σ’ εξέλιξη, η δικαστική έρευνα, η εισαγγελική έρευνα, είναι μια μυστική διαδικασία αυτή. Ο δικός μου θεσμικός ρόλος δεν είναι ούτε να γνωρίζω λεπτομέρειες, πολύ δε περισσότερο ούτε να κρίνω, διότι δε γνωρίζω, εξάλλου δεν είναι και οι γνώσεις μου αυτές, να γνωρίζω αν υπήρξαν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις όπως είπατε.

Εγώ θεωρώ ότι  και το επαναλαμβάνω, ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, το επαναλαμβάνω και αυτό και σήμερα, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήμα εχάθη από τις  υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε μέσω της διερεύνησης εκτός της χώρας όπως και το σκάνδαλο της SIEMENS στο εξωτερικό, από το FBI συγκεκριμένα, και εκεί προστατευόμενοι μάρτυρες υπήρξαν κι εκεί καταθέσεις υπήρξαν, υπάρχει συνεργασία των Δικαστικών Αρχών, όταν το σκάνδαλο αυτό ήρθε στη δημόσια σφαίρα εξαιτίας του γνωστού νόμου περί ευθύνης Υπουργών που αναγκάζει τους δικαστές με το που πέσουν σε πολιτικά πρόσωπα να το φέρουν στη Βουλή και το έφεραν προφανώς χωρίς να έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω εισαγγελική και δικαστική διερεύνηση ως όφειλαν, προφανώς δε μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες.

Αυτό το οποίο μπορούσε όμως να είναι απολύτως εμφανές σε όλους μας, είναι ότι η υπόθεση  αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Όταν εγώ πήγα στη Βουλή κα Στάη, θα θυμάστε ότι μίλησα με πολύ μεγάλη προσοχή για τις πολιτικές, τεράστιες ευθύνες του συστήματος  του παλιού πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε τον τόπο, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να έχουμε αυτό το σκάνδαλο, είπα ότι εφ’ όσον χάθηκαν τόσα δισεκατομμύρια, προφανώς υπάρχει πολιτική ευθύνη των Υπουργών που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις.

Ε. ΣΤΑΗ: Άλλο πολιτική ευθύνη κι άλλο όλο αυτό το ποινικό πλαίσιο..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το αν υπάρχουν οι ποινικές ευθύνες για τα 8 αυτά πρόσωπα, 8 είναι αν δεν κάνω λάθος, είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη να τα διερευνήσει. Και μιας και με  ρωτάτε, θέλω να σας πω το εξής: Έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά στο δημόσιο διάλογο. Δηλαδή είναι παρέμβαση όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει μια κρίση και λέει ότι κάποιες υποθέσεις είναι σκάνδαλο ή κάποιες υποθέσεις…

Ε. ΣΤΑΗ: Αναφέρεστε στον κ. Πολάκη τώρα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο, γιατί ξέρετε, αυτή η καραμέλα της παρέμβασης από αυτούς οι οποίοι είχαν  κάνει εργαλείο την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για πάρα πολλά χρόνια, αφήστε με λίγο να το πω αυτό το παράπονο, έρχεται λοιπόν ο κ. Πολάκης,  ο κ. Πολάκης αν θέλετε έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του, αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία και όχι το ύφος, το οποίο εγώ δε θα το υιοθετούσα για μένα. Αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία. Δηλαδή ο Πολάκης τί έκανε: Έκανε ένα γράμμα…

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, εγώ θα σας πω για την τελευταία του παρέμβαση και θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε με το ύφος και την ουσία των παρεμβάσεων.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί κατονόμασε, έδειξε με το δάχτυλο δικαστές, αν αυτό δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη  τότε τί είναι;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω: Ο Αναπληρωτής  Υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή διότι είναι αυτός ο οποίος έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία προκειμένου να τροφοδοτηθεί αυτή η δικαστική έρευνα, έστειλε  μια επιστολή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία λέει ότι η εκτίμησή του είναι πως οι υποθέσεις αυτές θα έπρεπε να μην κωλυσιεργούν. Αυτό είναι παρέμβαση;

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, εγώ είδα μια ανάρτηση στο facebook που κατονόμαζε δικαστές οι οποίοι κωλυσιεργούν με ερωτηματικό για την κωλυσιεργία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, μετά έβγαλε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της επιστολής. Αυτό δεν είναι παρέμβαση, αυτό είναι λάθος, το οποίο κι εγώ το επεσήμανα. Και το παραδέχομαι.

Ε. ΣΤΑΗ: Μήπως είστε πολύ ήπιος;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είμαι ήπιος. Αν αυτό όμως κα Στάη είναι παρέμβαση, η μήνυση του κ. Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς, στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, η μήνυση, νομίζω και ο κ. Γεωργιάδης έχει κάνει, η διαρκής στοχοποίηση αυτών των ανθρώπων πριν ξεκινήσουν την υπόθεση, αν το γράμμα Πολάκη λέτε εσείς τώρα ότι είναι παρέμβαση, η μήνυση, η στοχοποίηση, οι απειλές σε δικαστικούς λειτουργούς, τί είναι;  

Αυτό που ξεκινήσατε την ερώτησή σας, ότι εδώ υπάρχει σκευωρία, η θεωρία της σκευωρίας, δεν είναι παρέμβαση στα της Δικαιοσύνης; Τί θα πει σκευωρία; Διότι ο σκευωρός θέλει και συνεργό τον πολιτικό αλλά θέλει και τους δικαστές συνεργούς. Δηλαδή τί λένε τώρα όλοι αυτοί, πριν καν ξεκινήσει η υπόθεση: Ότι συγκεκριμένοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, είναι σκευωροί, δηλαδή είναι σκευωροί, δηλαδή είναι ο πολιτικός βραχίονας πολιτικών επιδιώξεων εις βάρος πολιτικών προσώπων. Αυτό δεν είναι παρέμβαση; Καραμπινάτη παρέμβαση.

Εγώ λοιπόν λέω ν’ αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος πολλές φορές και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά και ως Πρωθυπουργός είχα το θάρρος και την παρρησία ν’ ασκήσω κριτική σε αποφάσεις. Αυτό είναι δικαίωμα.  Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο a priori να θεωρούμε και να είμαστε καχύποπτοι και να γκρινιάζουμε και να θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη δε μπορεί να προχωρήσει. Έχει προβλήματα η Ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχουν καθυστερήσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι γεγονός αυτό  αλλά κοιτάξτε, πρέπει στο θέμα αυτό, να σταθούμε λίγο υπεράνω.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο όταν υπάρχει πολιτική κουζίνα και αν θέλετε αντιδράσεις και αντιδικίες, αλλά πρέπει να σταθούμε λίγο υπεράνω αυτών των αντιδικιών. Διότι όταν καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι, όλοι μας εγώ θα πω, ένα κλίμα καχυποψίας απέναντι στους δικαστικούς λειτουργούς a priori, τότε αυτό είναι πλήγμα στην ίδια μας τη δημοκρατία. Κριτική να γίνεται, είναι στο πλαίσιο της δημοκρατίας να γίνεται κριτική,  αλλά πιστεύω ότι οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι κάτι που έχει πολύ λεπτά όρια, το τί σημαίνει παρέμβαση γιατί κάποιος θα σας πει ότι ναι, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σημαίνει και η κριτική σε μια απόφαση της  Δικαιοσύνης, γιατί η Δικαιοσύνη είναι τυφλή κατά μία έννοια, υπάρχει ο φυσικός δικαστής του καθενός μας, αλλά εδώ πέρα υπάρχουν οι συγκεκριμένες υποθέσεις και η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορία για παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και όλο αυτό είναι ένα πολύ κακό κλίμα βεβαίως για το μέσο Έλληνα πολίτη από ένα σημείο και μετά.

Γι’ αυτό κι εγώ σας ρώτησα στην αρχή, εάν για την υπόθεση  NOVARTIS είχατε σωστή πληροφόρηση, γιατί μια τέτοια μεγάλη υπόθεση είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, γιατί δεν είναι ελληνικό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί όμως επιμένετε σ’ αυτή  την ερώτηση;

Ε. ΣΤΑΗ: Επιμένω γιατί ακούω παντού για κάποιο Ρασπούτιν στην κυβέρνηση, ο οποίος ανακατεύει όλα αυτά  τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη και ότι αυτά ακριβώς αποτελούν και τα θέματα τα οποία συζητάμε αυτή τη στιγμή. Κι η υπόθεση NOVARTIS είναι ένα από αυτά, ότι υπάρχει ένα κέντρο, αυτό λέει η αντιπολίτευση, το οποίο βρίσκεται με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, εν πάση περιπτώσει αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πάνε οι υποθέσεις ποινικοποίησης πολιτικών ζητημάτων, και εκεί γίνεται αυτό το οποίο συζητάμε τόσην ώρα.

Αυτό είναι που  λέει η αντιπολίτευση, αυτό κατονομάζει ως θεσμική εκτροπή κι επειδή είναι πράγματι πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα γι’ αυτό και σας το θέτω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ακριβώς το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε, είναι η μέγιστη παρέμβαση στα της Δικαιοσύνης. Εξ όσων γνωρίζω, ο Ρασπούτιν ήταν σύμβουλος του Τσάρου της Ρωσίας  και καλόγερος.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, διαβολικός καλόγερος.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτον, εγώ δεν είμαι τσάρος, δεύτερον δεν έχω συμβούλους καλόγερους. Από κει και πέρα, ακούστε, ο καθένας κρίνεται. Κι εγώ θέλω να πω και μίλησα νομίζω με μεγάλη ευθύτητα, όλη η συνέντευξη ήταν νομίζω και είναι πολύ καθαρή ως προς τις τοποθετήσεις..

Ε. ΣΤΑΗ: Πράγματι είναι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο μέσος πολίτης αν θέλετε, μπορεί να καταλάβει  και τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και για ποιο λόγο κάποιοι, διότι υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται, πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Εγώ ξέρω ότι σ’ αυτή  την υπόθεση ενεπλάκησαν, κακώς λέω εγώ, διότι δεν υπάρχει περίπτωση και οι 8 να έχουν κάποια πιθανότητα, να υπάρχουν ενδείξεις εναντίον τους. και βεβαίως για όλους, ακόμα και γι’ αυτούς που πιθανόν οι ενδείξεις να είναι σημαντικές, υπάρχει το κριτήριο της αθωότητας, αλλά ενεπλάκησαν 8. Γιατί; Γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών, που μόλις πάει σε πολιτικό πρόσωπο, χωρίς η Εισαγγελία να έχει προχωρήσει σε επεξεργασία, το στέλνει στη Βουλή.

Κι αυτό θ’ αλλάξουμε τώρα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία δεν πρέπει να σταματήσει και θα προχωρήσει. Θέλω να σας πω λοιπόν, απ’ αυτούς τους 8 εγώ  βλέπω συγκεκριμένους ανθρώπους να είναι διαρκώς στην πρίζα και στα κεραμίδια και στα κάγκελα. Αυτό εμένα κάτι μου λέει, όπως κάνει λέει και στο μέσο πολίτη που το παρακολουθεί.

Η συμπεριφορά του καθενός, θα μου πείτε μπορεί να έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία, με το χαρακτήρα των ανθρώπων. Αλλά εμένα αυτό κάτι μου λέει. θέλω όμως να το κλείσω λέγοντας ότι όπως είπα και στη Βουλή, έτσι θα  πω και σήμερα, εγώ εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι, ν’ αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι είναι ιδεολογικοί αντίπαλοι. Από κει και πέρα όμως, δε θα είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις, δε θα είναι η κυβέρνηση αυτή που θα κουκουλώσει υποθέσεις.

Πρέπει όλα να έρθουν στο φως, η Δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει πρέπει να την αφήσουμε απερίσπαστη να προχωρήσει για να δούμε την αλήθεια. Κάποιοι δεν θέλουν ενδεχομένως και γι’ αυτό φωνάζουν να προχωρήσει η δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει και μακάρι επαναλαμβάνω να μην υπάρχει καμία πολιτική ενοχή.

Ε. ΣΤΑΗ: Ας πάμε να δούμε τώρα κάποια θέματα στον τομέα της οικονομίας κ. Πρόεδρε γιατί βρισκόμαστε σε αυτό που εσείς είπατε μεταμνημονιακή εποχή, πλην όμως η οικονομία ακόμη δεν έχει πάρει μπρος, για να το πω έτσι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε θα βγούμε στις αγορές και όταν λέω «θα βγούμε στις αγορές» εννοώ να βγούμε στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο το οποίο θα έχει ένα επιτόκιο βατό, όχι αυτό το οποίο μπορούμε να πάρουμε τώρα…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί κα Στάη εσείς όταν κάνατε συνεντεύξεις του κ. Καραμανλή  όταν ήταν Πρωθυπουργός και του κ. Σημίτη, είχαμε βατότερο επιτόκιο;

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό τώρα που είπατε με κάνει να σας πάω σε μια άλλη ερώτηση, εάν θεωρείτε, ποια περίοδο απ’ όλες γιατί λέτε ότι εσείς κυβερνάτε ούτε τέσσερα χρόνια…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό γιατί η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού, το μεγάλο επίτευγμα αυτής της Κυβέρνησης που παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, στη χρεοκοπία σε χρηματοπιστωτική ασφυξία και την έφερε στην κανονικότητα και έφερε 350.000 θέσεις εργασίας περισσότερες και έφερε ξανά την ανάπτυξη μετά από οκτώ χρόνια στο 2% και εν πάση περιπτώσει κινείται η αγορά, εσείς λέτε ότι δεν έχει πάρει μπρος, εγώ φέτος για πρώτη φορά είδα Χριστούγεννα που μου θύμισαν στο κέντρο της Αθήνας εποχές άλλες, προ κρίσης και εσείς λέτε ότι δεν έχει κινηθεί, εγώ έχω μια άλλη άποψη και πιστεύω ότι και ο κόσμος που μας παρακολουθεί έχει μια άλλη άποψη.

1,5 δισεκατομμύριο δόθηκε είτε ως κοινωνικό μέρισμα σε 3,7 εκατομμύρια δικαιούχους είτε ως αναδρομικά και ζεστάθηκε η αγορά, καταφέραμε να μην περικοπούν αλλά να αυξηθούν οι συντάξεις, προχωράμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτή είναι η οικονομία.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα δώσετε τη 13η σύνταξη; Θα περάσετε νόμο για τη 13η σύνταξη; Είναι ένα ερώτημα που μας το έχουν στείλει πάρα πολλοί τηλεθεατές και ήθελα να σας το βάλω. Υπάρχει αυτή η προοπτική;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στα πλαίσια όμως των δημοσιονομικών συνθηκών να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία και κυρίως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας σήμερα δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Σήμερα.

Όσο περισσότερο η οικονομία αναπτύσσεται, όσο περισσότερο ανάπτυξη έχουμε τόσο περισσότερα έσοδα θα έχουμε, όσο περισσότερο τουρισμό που έχουμε σπάσει τα ρεκόρ κάθε χρόνο, φέτος το καλοκαίρι αναμένονται νέα ρεκόρ, θα έχουμε μεγαλύτερες δημοσιονομικές δυνατότητες και τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα.

Το μεγάλο δίλημμα όμως που υπάρχει μπροστά μας για τη χώρα και θα είναι το δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τον Οκτώβρη του 2019, θα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτό το δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει  πίσω. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι κάτι το οποίο λέγεται και από την άλλη πλευρά, λέγεται και από τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μισό λεπτό, διότι αν το ερώτημα σε εμένα σήμερα που κατάφερα να διασώσω τις συντάξεις και να δώσω αυξήσεις και θα δώσουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, το ερώτημα είναι αν θα φέρουμε τη 13η σύνταξη, από την άλλη πλευρά το ερώτημα είναι ότι εάν αυτή η Κυβέρνηση δεν επανεκλεγεί και εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, θα φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις.

Διότι το πρόγραμμά του είναι τόσο ακραία νεοφιλελεύθερο, ξέρετε είναι ο μόνος πολιτικός στην ιστορία της χώρας που πράγματι δεν ακούγονται αυτά που λέει ως υποσχέσεις, αλλά ως απειλές. Απειλές για τους μικρομεσαίους, απειλές βεβαίως κυρίως για τους ανθρώπους εκείνους που είναι στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά ακούστε, εγώ ως δημοσιογράφος θα κάνω ερωτήματα τα οποία είναι και επιχειρήματα της άλλης πλευράς, αλλά δεν είμαι εγώ ο κ. Μητσοτάκης για να σας τα υπερασπιστώ όλα αυτά, αλλά βεβαίως δεν μπορώ παρά να μην σας πω ότι η υπερφορολόγηση των δικών σας ημερών είναι ένα το κρατούμενο και μάλιστα είναι αυτό που όλοι λένε ότι τσάκισε και τη μεσαία τάξη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος έφερε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. εμείς τον φέραμε; Ποιος έφερε τον φόρο αλληλεγγύης;

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι αλλά κι εσείς δεν τον αποσύρατε όμως τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι αλλά τον μειώνουμε και έχουμε ψηφίσει και τώρα θα έρθει μειωμένος κατά 10% μεσοσταθμικά μέσα στο ’19, άλλο 20% μέσα στο ’20. 30% μείωση και για τα χαμηλά στρώματα, για τη χαμηλή περιουσία είναι πάνω από 50%.

Ε. ΣΤΑΗ: Τι να σας πω; Να σας πω για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Τα ξέρετε καλύτερα από εμένα και πιστεύω ότι δεν είστε λάτρης των αριθμών, αλλά των ανθρώπων.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Στάη ναι, βεβαίως αλλά καμιά φορά και οι αριθμοί έχουν να μας πουν κάτι. Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ήταν κοντά στα 65 δισεκατομμύρια και τα μέτρα δημοσιονομικού περιορισμού που πήραμε εμείς, ήταν 6,5. Ήταν 1 προς 10, δέκα φορές περισσότερα μέτρα πήραν οι προηγούμενοι.

Αυτοί άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη, χωρίς καν πλεονάσματα με ύφεση χωρίς ανάπτυξη, άφησαν τη χώρα διαλυμένη, άφησαν 1 εκατομμύριο ανέργους, εμείς την πήραμε διαλυμένη με 1/10 λιγότερα μέτρα, βγήκαμε από τα Μνημόνια, καταφέραμε να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις παλινόρθωσης του κοινωνικού κράτους και δίνουμε μια προοπτική αναπτυξιακή για τον τόπο. Οι συγκρίσεις νομίζω είναι προφανείς.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας κάνω μια ερώτηση στο αν θα μπορέσετε να ακυρώσετε και τη μείωση του αφορολόγητου, όπως ακυρώσατε και την μείωση των συντάξεων;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι απόλυτα προφανές ότι θα συμβεί αυτό με μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα σας κάνω μια ερώτηση τώρα που δεν ξέρω πως θα μου την απαντήσετε, αλλά θα σας πω και γιατί σας την κάνω. Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης λέτε σε όλους τους τόνους ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα, ποιοι την έφτασαν μέχρι εδώ, όχι «εμείς που κυβερνάμε 3,5 χρόνια βεβαίως…».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, και ποιοι έβγαλαν τη χώρα από τα Μνημόνια. Ποιοι έβαλαν τη χώρα στα Μνημόνια και ποιοι έβγαλαν τη χώρα από τα Μνημόνια, μισό λεπτό δεν είναι μόνο παρελθοντολογία, είναι ποιοι έβαλαν τη χώρα στην καταστροφή και ποιοι έβγαλαν τη χώρα από την καταστροφή.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, θέλω να σας κάνω την εξής ερώτηση: ποιοι νομίζετε ότι έφταιγαν για τη χρεοκοπία και την είσοδό μας στα Μνημόνια, περισσότερο. Και μην πάμε τώρα στην εποχή του Κολοκοτρώνη, ας πάμε στις πιο πρόσφατες εποχές. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της διακυβέρνησης Καραμανλή ή η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που μας έβαλε και για πρώτη φορά στα Μνημόνια;

Σας το ρωτάω αυτό γιατί υπάρχει μια κριτική πάνω σε αυτό ότι αφήνετε στο απυρόβλητο την περίοδο αυτή σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική η οποία ήταν εκτροχιαστική.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καθόλου δεν την αφήνουμε στο απυρόβλητο …

Ε. ΣΤΑΗ: Τη συγκεκριμένη πενταετία 2004-2009 μάλιστα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς και μεγάλες και είναι η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα. Από εκεί και πέρα οι χειρισμοί που έγιναν μετά δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί για να βγούμε από τη φάκα και τα προγράμματα και οι επιλογές οι οποίες έγιναν, αποδείχθηκαν λαθεμένες επιλογές. Είναι διαφορετικές ευθύνες, αλλά είναι εξίσου μεγάλες.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Ο κ. Μητσοτάκης λέει και κάτι άλλο που συναρτά εθνικό θέμα, με θέμα οικονομικό …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και το λέω αυτό κα Στάη, γιατί με πιάνει και το παράπονο. Εγώ είμαι τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός και κρίνομαι και για τα λάθη μου και για τις αδυναμίες μου, αλλά είμαι τέσσερα χρόνια που στα περισσότερα από αυτά τα χρόνια η ευθύνη μου ήταν να μοιράσω δίκαια βάρη. Βάρη, όχι ελαφρύνσεις.

Οι προηγούμενοι στις εποχές των παχιών αγελάδων και ο Κώστας Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης ο οποίος τώρα τελευταία μάλλον ως Κασσάνδρα βγαίνει σε κάθε τι και δεν αναγνωρίζει τίποτε θετικό, μοίραζαν λεφτά, είχαν να μοιράσουν ελαφρύνσεις όχι βάρη. Αυτό ξέρετε πόσο εύκολο είναι και πόσο πιο δίκαια θα το κάναμε εμείς και θα το κάνουμε και το κάνουμε ήδη; Είναι πιο δύσκολο να μοιράζεις βάρη.

Τώρα ξεκινήσαμε να μοιράζουμε και ελαφρύνσεις. Τώρα δείχνουμε –το είπα και στη Βουλή αυτό- το πραγματικό πρόσημο, το πραγματικό πρόγραμμα το οποίο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχουμε και την αυριανή επίσκεψη της κας Μέρκελ, θα σας βάλω ένα δυο ερωτήματα που αφορούν αυτή την επίσκεψη, αλλά πριν θέλω να σας ρωτήσω αν φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Και το λέω αυτό, γιατί το τελευταίο διάστημα λίγο πριν τις γιορτές είχαμε μια πολύ έντονη δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του κ. Αποστολάκη, ότι «αν τολμήσουν και πάνε σε βραχονησίδα θα την ανατινάξουμε» να το πω κάπως έτσι ήταν και αν εσείς θα επισκεφθείτε σύντομα την Τουρκία.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν στις αρχές του επόμενου μήνα, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος.

Αλλά νομίζω και σωστά επιλέγω να έχω μία άμεση και τακτική επικοινωνία με τον ίδιο τον Ερντογάν σχεδόν κάθε δυο τρεις μήνες. Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές και στην Τουρκία και ήρθε στην Ελλάδα, στο ΝΑΤΟ, στον Ο.Η.Ε., γιατί πιστεύω ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα στην περιοχή μας και με την Τουρκία έτσι όπως είναι σήμερα, η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι στο ανώτερο επίπεδο.

Και σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δυσκολίες, τότε πρέπει να είναι ανοιχτοί, διότι πολλοί επέκριναν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ήταν χρήσιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ε. ΣΤΑΗ: Φοβάστε θερμό επεισόδιο κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε δεν φοβάμαι διότι θεωρώ και δεν το λέω αυτό για να τονώσω το φρόνημα, θεωρώ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, θεωρώ  και το είπα και προχθές στη Σαμοθράκη και είναι ένα μήνυμα σε όλους αυτό που μας ακούν έξω από τη χώρα, ότι παρά τις μεγάλες διαφορές μας στο εσωτερικό, όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδα μας, τα δίκια μας.

Και πιστεύω ότι για πρώτη φορά, και σ’ αυτό  παίζει ρόλο η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια, και η λύση του Μακεδονικού και οι συμμαχίες μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, η τριμερής με την Κύπρο, ο ρόλος που παίζει η χώρα πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διεθνή σκακιέρα έχει αναβαθμιστεί, πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα η οποία μπορεί να απειλείται. Επιπλέον δε, πιστεύω ότι και κανέναν δε συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, αύριο υποδέχεστε την κα Άνγκελα Μέρκελ, εγώ δε θα σας πω το κλασικό πώς φτάσατε σε μια τόσο καλή σχέση όπως φαίνεται από τη σχέση που είχατε παλιά δε θα χρησιμοποιήσω το “Merkel go back”, αλλά θέλω να μου πείτε πώς αποτιμάτε τη σχέση σας αυτή, τί χημεία είναι αυτή με την κα Μέρκελ για να σας το πω έτσι κι αν πιστεύετε ότι θα λείψει από την Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, η κα Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Είναι μια από τις μακροβιότερες καγκελαρίους, δεν ξέρω αν είναι η μακροβιότερη στο τέλος της θητείας της και σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. ήταν και για την Άνγκελα Μέρκελ μια δύσκολη στιγμή.

Ε. ΣΤΑΗ: Δείχνει να σας εμπιστεύεται πάντως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι παρά την οξύτητα και τις αντιθέσεις, τη μεγάλη αντίθεση που είχε αυτή η σχέση, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Δηλαδή αυτά τα οποία λέγαμε, ήταν πράγματα τα οποία πιστεύαμε και ήταν πράγματα τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν είχαν ως στόχο να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον. Έρχεται αύριο, ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα, διότι θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε ν’ ανακάμψει κατάφερε να παραμείνει βεβαίως στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό, αλλά και για τις διεργασίες  στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ε. ΣΤΑΗ: Εκτός από τη στήριξη που θα δώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι κάτι δεδομένο, το είπε σήμερα και ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά δεν έρχεται γι’ αυτό..                                

Ε. ΣΤΑΗ: Έρχεται γενικότερα λέτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα και εγώ θεώρησα σκόπιμο να την  προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας ώστε να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Αλλά είναι προφανές ότι θα δώσει στήριξη και στη  Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι μια ευρωπαϊκή στήριξη αυτή.                                                                                                                                                                                                                      

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα κάθε λογικός άνθρωπος στην Ευρώπη δίνει στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ε. ΣΤΑΗ: Το είπε κι ο εκπρόσωπός της σήμερα, μήπως θα κάνει  κάποια δήλωση, το απάντησε αλλά όχι ακριβώς, γι’ αυτό που σας κατηγορεί εδώ στο εσωτερικό της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι παζαρέψατε το θέμα της Μακεδονίας με τη μη μείωση των συντάξεων, αυτή που είχατε νομοθετήσει; Θα της ζητήσετε να κάνει κάτι, θα δούμε δηλαδή μια τέτοια δήλωση διάψευσης απ’ την πλευρά της;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τί δηλώσεις θα κάνει, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτές τις δηλώσεις όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι εν πάση περιπτώσει έχουν κι ένα κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Διότι ο κ. Μητσοτάκης που είπε αυτή την ανοησία, προφανώς κι εγώ τον κάλεσα να εξηγήσει, διότι βεβαίως το να κατηγορεί εμένα είναι κάτι σύνηθες, να κατηγορεί όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι μπήκε σ’ αυτή  τη συνδιαλλαγή, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα κληθεί κάποια στιγμή να εξηγήσει. Και φαντάζομαι ότι για άλλη μια φορά η απάντηση θα είναι ότι ο μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια προκειμένου να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου που πιστεύει ότι μπορεί να έχει κάποια εκλογική επιρροή. Αλλά ξέρετε, αυτός είναι ο ορισμός αυτού που κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης. Τί με κατηγορεί ο Μητσοτάκης; Ότι εγώ είμαι ο λαϊκιστής. Εγώ είμαι ο λαϊκιστής, αλλά αυτός επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά διότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Αν σας ρωτούσα με μια φράση που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μου δίνατε μια απάντηση; Τι θα λέγατε μέχρι εδώ στη θητεία σας την πρωθυπουργική ως mea culpa? Ποιο ήταν το λάθος σας; Είχατε μιλήσει για αυταπάτες. Mea culpa τι θα λέγατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι πολύ σημαντική απάντηση, πρέπει να σας πω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Εγώ σας εύχομαι από εδώ και πέρα να τα πάτε καλά στις επιλογές προσώπων, δεν θα μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω για ποια πρόσωπα μιλάτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι πήρατε αρκετές ειδήσεις σήμερα, πρέπει να είστε ικανοποιημένη.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κ. Πρόεδρε γι’ αυτή τη συνέντευξη που μας δώσατε απόψε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Να ευχαριστήσουμε και τους τηλεθεατές του Open που μας παρακολούθησαν, εμείς θα δώσουμε ραντεβού για αύριο στις ειδήσεις του Open στις 7.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο