ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

ΑΑΔΕ: «Ξεσκονίζουν» αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ακίνητα

ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: «Ξεσκονίζουν» αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ακίνητα

 

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα «σκανάρει» φορολογούμενους που εισπράττουν συντάξεις, τόκους, μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητα από το εξωτερικό τα οποία δεν εμφανίζουν στη φορολογική δήλωση που υποβάλλουν στην Ελλάδα, όσους κρύβουν από την Εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών αλλά και όσους υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ έχουν δραστηριότητα.

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις εισοδημάτων και ΦΠΑ εντός και εκτός συνόρων, για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και ακίνητα θα προχωρήσει και φέτος η ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας στοιχεία που λαμβάνονται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων αλλά και δεδομένα μέσω πλαισίου της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας.

Το εργαλείο της διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και για αυτό τον λόγο σχεδιάζεται φέτος η έκδοση χιλιάδων πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

 

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα «σκανάρει» φορολογούμενους που εισπράττουν συντάξεις, τόκους, μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητα από το εξωτερικό τα οποία δεν εμφανίζουν στη φορολογική δήλωση που υποβάλλουν στην Ελλάδα, όσους κρύβουν από την Εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών αλλά και όσους υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ έχουν δραστηριότητα.

 

Τα «λαβράκια» του 2022

 

Οι διασταυρώσεις που έγιναν το 2022 αποκάλυψαν αδήλωτα εισοδήματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ:

 

  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
    Για το 2017 από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. €.
  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
  • Για το 2016 από 8.252 εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 1.668, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 20%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 302 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 258 χιλ.€.
  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
  • Για το 2016 από 27.508 ταυτοποιημένες εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 6.275, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 23%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 265 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 79 χιλ.ευρώ.
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 (περίοδος θέρους 2021). Μετά την απαιτούμενη επεξεργασία των αρχείων (διασταύρωση δεδομένων από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και δεδομένων που λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ) και μετά την εφαρμογή αφαιρετικών κριτηρίων, εντοπίστηκαν 3.254 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων ΦΠΑ συμμορφώθηκαν 1.251 υπόχρεοι (ποσοστό συμμόρφωσης 38%) με συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών 324 εκατ. ευρώ και συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου 9 εκατ. ευρώ.
  • Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές): Για το φορολογικό έτος 2016 έγιναν επικοινωνιακές δράσεις (αποστολή σχετικών μηνυμάτων στις ηλεκτρονικές θυρίδες στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, τηλεφωνικές επικοινωνίες καθώς και αποστολή ταχυδρομικών επιστολών) σε 6.730 φορολογούμενους με αναδρομικές αποδοχές, με αποτέλεσμα την υποβολή 4.264 τροποποιητικών ή/και αρχικών δηλώσεων ΦΕΦΠ διαφόρων ετών και την βεβαίωση φόρου 2 εκατ. ευρώ.
  • Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων): Για το φορολογικό έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες με 2.627 φορολογούμενους, με αποτέλεσμα την υποβολή 681 τροποποιητικών ή/και αρχικών δηλώσεων ΦΕΦΠ, λόγω τρεχουσών αποδοχών, διαφόρων ετών, και τη βεβαίωση φόρου 310 χιλ. ευρώ.

 

 

 

 

Πηγη www.imerisia.gr

Related posts

Προσωρινές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε τρεις φάσεις

HORECA: Συμμαχία επτά φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης

Newsroom

Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό