ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Αγιορείτικος Γαλέος Σαγανάκι δια χειρός μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού..

Αγιορείτικος Γαλέος Σαγανάκι δια χειρός μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού..

Μια εξαιρετική συνταγή του Αρχιμάγειρα του Όρους – Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού!

 

Τον γαλέο τον βρίσκουμε στην αγορά σε φέτες. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι. 

 

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

  • 600 γρ. γαλέος σε φέτα
  • 150 γρ. λάδι
  • 3 λεμόνια,  αλάτι,
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • Προαιρετικά κύμινο και μαυροπίπερο

 

Εκτέλεση:

 

Αλατίζουμε το ψάρι από πριν (τουλάχιστον 2-3 ώρες) και το βάζουμε σε μια μικρή ρηχή και κατσαρόλα (δηλαδή ταβαδάκι) μόλις να χωράνε σε αυτό τα κομμάτια του.
Βάζουμε κρύο νερό, τόσο ώστε να σκεπαστούν λίγο. Έπειτα βάζουμε στη φωτιά το μικρό ταβά μας. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το λάδι και σε 15-20 λεπτά τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά μαζί με τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε λεμόνι και μουστάρδα με τέτοιο τρόπο ώστε να πάνε παντού. Κουνάμε καλά τον ταβάκι και σε 1 λεπτό το κατεβάζουμε γιατί είναι έτοιμο.

Μαγειρική του Αγίου Όρους- Μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός

«Η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν είναι μεσογειακή 100%. Δεν νοείται μεσογειακή κουζίνα με μπεσαμέλ και κρέμα γάλακτος. Μεσογειακή είναι αυτή που έχει όσπρια, χόρτα, ψάρια και κατεξοχήν χαρακτηρίζεται από προϊόντα που παράγονται στη Μεσόγειο και πάνω απ’ όλα το λάδι. Δεν χρησιμοποιείται ζωικό λίπος και όλα αυτά που μας ήρθαν τα τελευταία χρόνια. Στην αγιορείτικη κουζίνα υπάρχει μία βασική παράμετρος.

Οι μοναχοί ΔΕΝ τρώνε κρέας και πολλές μέρες το χρόνο τρώνε αλάδωτα φαγητά.» Δεν υπάρχει κανένας πιο αρμόδιος για να μας μυήσει στην αγιορείτη κουζίνα από τον επίσημο αρχιμάγειρα του Άθωνα, μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό. Το βιβλίο του, Μαγειρική του Αγίου Όρους, αποτελεί έναν πολύτιμο καρπό γνώσεων και εμπειριών που απέκτησε μαγειρεύοντας για τους Αγιορείτες Πατέρες.

 

 

 

Πηγη mountathos

Related posts

Μυζηθρόπιτες Σφακίων

Newsroom

Ψαρόσουπα

Newsroom

Ομελέτα Άνδρου η φρουτάλια