ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη: Γιατί πολεμήθηκαν ; (βίντεο)

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης αναλύει πνευματικά τον βίο και τον πόλεμο που δέχθηκε  ο Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος γνωστός και ως Μέγας Κωνσταντίνος (Imperator Ceasar Clavdius Valerius Constantinus Augustus) εορτάζει στις 21 Μαΐου μαζί με την μητέρα του την Αγία Ελένη.

 

Δυο μεγάλοι άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και ταυτόχρονα δυο μεγάλοι Αυτοκράτορες.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας και ιδρυτής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο ισαπόστολος όπως τον έχει ανακηρύξει η Εκκλησία μας, είναι ένας άγιος ο οποίος πολεμήθηκε πολύ.

Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα και αρχές του 4ου αιώνα. Από τότε μέχρι και σήμερα πολλοί τον πολέμησαν. Πίσω από αυτή την πολεμική ενάντια του Μεγάλου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ βρίσκονται, ειδωλολάτρες, παγανιστές, διαφωτιστές και όλοι οι δυτικόφρονες που εθελοτυφλούν και ακολουθούν τα σχέδια της Δύσης. Σήμερα η πολεμική συνεχίζεται από τους νεοπαγανιστές και τους νεοειδωλολάτρες που κατά κόρον χρησιμοποιούν τα “στοιχεία” του φανατικού ειδωλολάτρη Ζώσιμου, ο οποίος έζησε περίπου ένα με ενάμιση αιώνα μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο, (ούτε καν τον έζησε, ούτε καν τον είδε). Ο “ιστορικός” Ζώσιμος ως λιβελογράφος του Αγίου Κωνσταντίνου καταργεί την ιστορία και την έρευνά του, διότι χρησιμοποιεί επί το πλείστον αναχρονιστικά στοιχεία από πηγές που δεν μπορούν να διασταυρωθούν αλλά και να τις επικαλείται ένας νοήμων άνθρωπος.

Ο Ζώσιμος σκόπιμα χρησιμοποίησε αναχρονιστικά στοιχεία μόνο και μόνο για να στιγματιστεί και να απορριφθεί ο Μέγας Κωνσταντίνος και το έργο του λόγω του ότι ασπάσθηκε τον χριστιανισμό.

Η επιστήμη σήμερα δέχεται, κριτικά, ότι ο Ζώσιμος πραγματικά δεν υπήρξε ιστορικός επιστήμων. Το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου αδιαμφισβήτητα είναι σημαντικό και από θρησκευτικής – χριστιανικής αλλά και κοινωνικής πλευράς. Ελευθέρωσε τους δούλους, κατήργησε την ποινή του σταυρικού θανάτου, καταδίκασε τη μοιχεία, ανανέωσε το οικογενειακό δίκαιο, προστάτεψε τα παιδιά, ανύψωσε τη γυναίκα, θέσπισε διάφορα ευεργετήματα για τους εξόριστους, έδωσε χρήματα για να χτιστούν ναοί, θέσπισε την Κυριακή ως ημέρα αργίας, συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, βοήθησε τη μητέρα του την Αγία Ελένη στην αποστολή της στα Ιεροσόλυμα για την ανεύρεση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αλλά και με αυτοκρατορικές χορηγίες ανέγειρε ναούς και μοναστήρια που μέχρι και σήμερα αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού (Ναός της Αναστάσεως, Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ κ.α.).

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ο πρώτος Ορθόδοξος Αυτοκράτορας στην ιστορία, ο οποίος βαπτίστηκε χριστιανός στα τέλη της ζωής του, όχι τυπικά αλλά εν γνώσει του και εν μετανοία, αποδεικνύοντας την γνήσια εσωτερική του ανάγκη στο να ασπασθεί τον χριστιανισμό.

Αξιώθηκε από τον Θέο να δει και να ζήσει θεϊκό σημάδι, το όραμα με τον Τίμιο Σταυρό (Εν τούτω Νίκα). Η θεία Πρόνοια του Θεού τον κατέστησε Σκεύος Εκλογής για την επικράτηση της λατρείας του Τριαδικού Θεού.

 

 

 

 

Πηγη greekaffair.news

 

Related posts

Άγιος Παΐσιος: Οταν ο άνθρωπος αναγνωρίζει τα σφάλματα του

O Άγιος Παΐσιος εξηγεί ποιο είναι «Το βαθύτερο νόημα της ζωής»

5 Μαΐου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργός

Newsroom