ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Άγιος Νέστορας: Εορτάζει σήμερα 27 Οκτωβρίου

Άγιος Νέστορας: Εορτάζει σήμερα 27 Οκτωβρίου

 

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Νέστορα, μαθητή του μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, που εορτάσαμε χθες, καθώς και της Αγίας Πρόκλης, της συζύγου του Πιλάτου.

Ο έφηβος Νέστορας, καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, έμεινε μέχρι τέλους πιστός στο Χριστό και στις υποθήκες του διδασκάλου του και δεν άντεχε να βλέπει και να ακούει τους ειδωλολάτρες, και μάλιστα το γιγαντόσωμο Λυαίο, να υβρίζουν τον Κύριο και να χλευάζουν τους Χριστιανούς.

Έτσι, ζήτησε την ευχή του φυλακισμένου Δημητρίου και επικαλούμενος τη δύναμη του Θεού, μονομάχησε με το Λυαίο και τον νίκησε, με αποτέλεσμα προσωρινά να οδηγηθεί στο θάνατο με τη λόγχη, αλλά αιώνια να στεφανωθεί ως άξιος στρατιώτης του Χριστού.

Ο πειρασμός της αθεΐας, της αλαζονείας, της δύναμης, της περιφρόνησης του καλού και ηθικού δεν εμφανίστηκαν μόνο κατά την εποχή που έζησε ο νεαρός Νέστορας. Εμφανίζονται οι πειρασμοί που τείνουν να κυριαρχήσουν σε κάθε εποχή και επιτίθενται με μανία σε όλους τους χριστιανούς, αλλά ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι όταν είναι οπλισμένοι με τα όπλα του φωτός αντέχουν και αντιστέκονται.

 

Ήχος α΄ Της ερήμου πολίτης.

«Δημητρίου τοις λόγοις θαρρυνθείς Νέστορ ένδοξε, ήσχυνας Λυαίου το θράσος, εν σταδίω αήττητε και έλαβες το στέφος εκ χειρός, Χριστού του Ζωοδότου Αθλητάׂ· διό πάντες τους αγώνας τους σους αεί, θαυμάζοντες βοώμεν· χαίροις Μάρτυς στερρόψυχε Χριστού. Χαίροις αξιοθαύμαστε, χαίροις Θεσσαλονίκης ο φρουρός, πιστών τε πάντων στήριγμα.»

Related posts

Προσκυνηματικός προορισμός: Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ στην Νέα Μάκρη

Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής

Προσκυνηματικός προορισμός: Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας