ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος Κυρίου

Άγιος Παΐσιος: Κάποιοι αγωνίζονται για τον καλό αγώνα και σκορπούν γύρω τους αγάπη

Άγιος Παΐσιος: Πολλοί Αγωνίζονται για τον καλό αγώνα ζουν με συνέπεια και σκορπούν γύρω τους αγάπη.

 

Κάποτε ρωτήσαμε τον γέροντα Παΐσιο να μου πει γιατί το κακό στις ήμερες μας αναπαράγεται ταχύτατα και με εν’ αφθονία και επίσης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον κόσμο, αν νομίζει ότι στον χώρο της εκκλησιάς υπάρχουν σημαντικά αποθέματα καλού.

 

Η απάντηση που πας έδωσε ο γέροντας Παΐσιος  ήταν σαφής και άκρως ενδιαφέρουσα για της ημέρες που διανύουμε.

 

“Μπορεί να νομίζουμε ότι στον κόσμο κυριαρχεί το κακό, αλλά δεν είναι έτσι. Ευτυχώς υπάρχουν και σήμερα πολλοί που δεν  αδρανούν αλλά αγωνίζονται για τον καλό αγώνα, ζουν με συνέπεια και σκορπίζουν γύρω τους αγάπη. Έρχονται αρκετοί και με ρωτάνε πως μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πολλοί κάνουν το καλό το χωρίς να φαίνονται και δεν μιλούν για τα έργα τους. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, η μάνα μου έλεγε ότι άμα ζυγίσεις το κάλο και το κακό θα δεις ότι το καλό είναι πιο βαρύ. Αλλα το κακό είναι πιο φανταχτερό και τραβάει το μάτι.”

Με αυτά τα λόγια ο Γέροντας Παΐσιος έδειξε να δειχνει κάτι παραπάνω από βέβαιος για το ότι τα υπάρχοντα αποθέματα κάλου στο χώρο της εκκλησίας είναι μεγάλα. Θέλοντας μάλιστα να στηρίξει αυτό τον ισχυρισμό του μας μίλησε για του πολλούς αφανείς και σεμνούς εργάτες που έχει η εκκλησία, οι οποίοι εργάζονται φιλότιμα, υπεύθυνα και αθόρυβα χωρίς ποτέ να δημοσιοποίουν την κοινωνική προσφορά τους.

Το παράδειγμα ενός επισκόπου που ελαχιστότατοι γνωρίζουν καθώς δεν πέρασε ποτέ από τα πολυμέσα και ουδέποτε ξέσπασε θόρυβος γύρω από αυτό, είναι χαρακτηριστικό και ένα από τα αμέτρητα οπως μου ειπε.

Ο Μητροπολίτης παρά το βάρος των πολλών υποχρεώσεων και ευθυνών του δυο φορές την εβδομάδα επισκεπτόταν ηλικιωμένο  τυφλό που είναι κάτοικος, άπορος και χωρίς  συγγενείς για να του προσφέρει υπηρεσιες τις οποίες αποδεδειγμένα έχει ανάγκη. Του μετέφερε τρόφιμα και φρούτα του έδινε χρήματα του μαγείρευε φαγητό για δυο ημέρες, τον τάιζε υλικά αλλά και πνευματικά. Κι όταν κάποια μέρα ενώ ο δεσπότης μαγείρευε στην κουζίνα, επισκέφθηκε απροσδόκητα τον τυφλό κάποιος γνωστός του, ο κληρικός βρέθηκε σε δυσχερέστατη θέση από φόβο μήπως το γεγονός προσβάλει τη μορφή  ειδήσεως κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμούσε.

Και συνεχίζει ο Π. Παΐσιος “Τέτοιες  περιπτώσεις υπάρχουν πολλές αλλά δεν φαίνονται γιατί δεν γίνονται προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις “Μας έλεγε για ένα πολύτεκνο ιερέα με μικρά παιδιά που είχε πεθάνει η παπαδιά του, ότι κάποια ευσεβής γυναίκα με οικογένεια και αυτη, για δυο χρόνια έπλενε και σιδέρωνε τα ρούχα των παιδιών του πάπα που είχαν χάσει την μάνα τους. Αυτά ολα τι δείχνουν ; Ότι και στην εποχή μας δεν έλειψε το καλό από τον κόσμο.”

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο “Τέσσερις Ώρες με τον Π. Παίσιο”

www.greekaffair.gr 

Related posts

Ποιο ήταν το κρυφό σχέδιο ; (βίντεο)

Συμβουλές Αγίων Πατέρων: Περί των Λόγων μας

Newsroom

Διδαχές Γέροντα Παΐσιου