ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Αποστολική ΔιακονίαΟρθοδοξία

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Δεν είναι σωστό να διαπομπεύουμε τα αμαρτήματα των άλλων»

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Δεν είναι σωστό να διαπομπεύουμε τα αμαρτήματα των άλλων»

Όταν βλέπουμε κάτι άσχημο  να το σκεπάζουμε και όχι να το διαπομπεύουμε. Δεν είναι σωστό να γίνονται γνωστά τα ηθικά παραπτώματα.

Ας υποθέσουμε ότι στο δρόμο υπάρχει μια ακαθαρσία, ένα συνετός άνθρωπος αν πέρασή από εκεί θα πάρει μια πλάκα και θα την σκεπάσει για να μην προξενεί αηδία. Ένας ασύνετος όμως αντί να την σκεπάσει μπορεί να αρχίσει να την ανακατεύει και να σκορπίσει περισσότερο την δυσωδία της. Έτσι και όταν αδιάκριτα δημοσιοποιούμε τις αμαρτίες των άλλων ,προξενούμε μεγαλύτερο κακό.

Το «είπες τη Εκκλησιά» δεν έχει την έννοια ότι πρέπει να γίνονται όλα γνωστά γιατί σήμερα δεν όλοι εκκλησία. Εκκλησία είναι οι πιστοί που ζουν όπως θέλει ο Χριστός και όχι  οι άλλοι που πολεμούν την εκκλησία.  Στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού που η εξομολόγηση γινόταν μπροστά σε όλα τα μέλη της εκκλησίας τότε είχε αυτό το νόημα το «είπε τη Εκκλησία».

Ενώ στην εποχή μας σπάνια βρίσκεται οικογένεια που να έχει τον ίδιο πνευματικό. Ας μην μας ξεγελάει ο «έξω από εδώ» με το «είπε τη Εκκλησία».

Γιατί όταν δημοσιοποιούμε ένα ηθικό λ.χ  παράπτωμα  , το κοινοποιούμε στους πολέμιους της Εκκλησίας και τους δίνουμε αφορμή να αρχίσουν τον πόλεμο εναντίον της οπότε κλονίζεται η πίστη των αδυνάτων ψυχών. Μια μανά όταν έχει μια κόρη που είναι πόρνη δεν την διασύρει και δεν την εξευτελίζει μπροστά στους άλλους , αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει το  όνομα της. Θα πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει, θα την πάρει να πάνε σε άλλη πόλη , θα κοιτάξει να την παντρέψει για να διορθώσει έτσι την παλιά ζωή της.  Αυτός ακριβώς είναι και ο τρόπος της εκκλησίας . Βλέπεις ο κάλος θεός μας ανέχεται με αγάπη και δεν θεατρίζει κανέναν αν και γνωρίζει τα χάλια μας ως Καρδιογνώστης και οι Άγιοι ποτέ δεν προσέλαβα αμαρτωλό άνθρωπο μπροστά στον κόσμο αλλά με αγάπη , με λεπτότητα πνευματική και με τρόπο μυστικό βοηθούσαν για την διορθώσει του κακού. Εμείς όμως αν και είμαστε αμαρτωλοί κάνουμε το αντίθετο σαν υποκριτές. Πρέπει να προσέχουμε να μην παρεξηγούμε εύκολα και να νομίζουμε πως ότι κάνουν οι άλλοι είναι κακό.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: Πνευματική Αφύπνιση  Λόγοι – β  Άγιου Παΐσίου του Αγιορείτου

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Παναγία η μάνα των χριστιανών

Απελπισία και αμέλεια. Κοίτα να δεις τη δύναμη που έχουν και οι δύο!

Newsroom

«Τσουνάμι κατά της Ορθοδοξίας»: Πνευματική αφύπνιση από τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη (ΒΙΝΤΕΟ)