ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Ο Χριστός προσφέρεται στην Εκκλησία με τα Μυστήριά Του!

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Ο Χριστός προσφέρεται στην Εκκλησία με τα Μυστήριά Του!

Ο Άγιος Πορφύριος ήθελε «να ζούμε» τα Μυστήρια της Εκκλησίας, ιδίως το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Χριστός προσφέρεται στην Εκκλησία με τα Μυστήριά Του!

 

«Δεν πρέπει να πιέζουμε κάποιον να πάει στην Εκκλησία.

 

Ο Χριστός είπε: “ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν”,.Ο άνθρωπος με την αμαρτία «μπερδεύεται» πολύ ψυχικά. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να φύγει με κανέναν άλλο τρόπο, παρά μόνο με το φως του Χριστού. Την πρώτη κίνηση κάνει ο Κύριος: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες…» (Ματθ. 11, 28). Με την αγαθή του προαίρεση, ο άνθρωπος αποδέχεται αυτό το φως και εκφράζεται με την αγάπη προς τον Θεό, την προσευχή, τα Μυστήρια.

Η αγάπη του Θεού «θα κάνει το παν» για να μετανοήσει ο άνθρωπος. Μπορεί να μεταχειριστεί ακόμα και μια ασθένεια ή«κάτι άλλο» για να τον οδηγήσει στη μετάνοια.

Ως προς τη Θεία Κοινωνία συμβούλευε: «Πρόσεχε να μη μεταλαμβάνεις από συνήθεια. Να είναι για σένα η κάθε κοινωνία όπως την πρώτη φορά που μετάλαβες και σαν να είναι και η τευλευταία σου, πριν πεθάνεις»!

«Με την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία έχουν θεραπευτεί πολλοί άνθρωποι». Δεν υπάρχει ανώτερο πράγμα από αυτό που λέγεται μετάνοια και εξομολόγηση. Το Μυστήριο της Εξομολόγησης είναι η προσφορά της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο.

Στην ορθοδοξία δεν υπάρχει αδιέξοδο, γιατί υπάρχει ο εξομολόγος που έχει τη Χάρη και συγχωρεί. «Μεγάλο πράγμα ο πνευματικός!» (Άλλη φορά αναφερόμενος σε ιερείς είχε πει: «Ο καλός πνευματικός είναι πρώτα καλός εξομολογούμενος»)

Από μικρός στο Άγιο Όρος, όταν συνέβαινε να κάνει κάποια μικρή αμαρτία, την εξομολογιόταν και έφευγε αμέσως και πετούσε από τη χαρά του. Έλεγε: «Όταν κάτι εξομολογηθώ, πάει. Αισθάνομαι μια χαρά μέσα μου και ξεγράφεται ολόκληρο από την ψυχή μου»!”. Αυτό το κράτησε έως το τέλος της ζωής του.

Ο άνθρωπος δεν είναι καλό να γυρίζει πίσω στις αμαρτίες που εξομολογήθηκε. Επίσης, να μη γυρίζει πίσω και να λέει τι δεν έκανε. Σημασία έχει τι θα κάνει τώρα, από αυτή τη στιγμή και μετά. Όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος: «Τὰ μὲν ὀπίσω ἐπιλανθανόμενος, τοῖς δὲ ἔμπροσθεν ἐπεκτεινόμενος» (Φιλ. 3, 14).

Κατά καιρούς είναι καλό να γίνεται μια «γενική εξομολόγηση», διότι διάφορα ψυχολογικά τραύματα ή σοβαρά συμβάντα δημιουργούν σωματικές ασθένειες. Στην Εξομολόγηση να μη λέμε μόνο τα αμαρτήματά μας, αλλά και τους λογισμούς μας: φό βος, λύπη, χαρά, στενοχώρια, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα συμβάντα της ζωής μας (σεισμοί, θάνατοι, γάμοι, ολιγοπιστίες).

 

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο  «Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης» –  Η ζωή και το έργο του !  – Του θεολόγου Γιώργου Φουκαδάκη 

Related posts

Πάτερ Ελπίδιος: Πριν το άνοιγμα της εβδόμης σφραγίδας (βίντεο)

Newsroom

“Μια προσευχή για Σένα” της Βίκυ Τσίγγα

Newsroom

Μετέωρα-Ιερά Μονή Ρουσάνου

Newsroom