ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Αποστολική ΔιακονίαΟρθοδοξία

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: «Ο Θεός προγνωρίζει, αλλά δεν προορίζει»

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Λόγος για τον Θεό

Όλα γύρω μας, έλεγε ο Άγιος Πορφύριος, είναι «σταλαγματιές της αγάπης του Θεού», τα έμψυχα, τα άψυχα, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά, τα βουνά, η θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα, ο έναστρος ουρανός.

Όλα να τα χαίρεστε, γιατί μας διδάσκουν και μας οδηγούν στον Θεό. Να εκμεταλλεύεστε τις ωραίες στιγμές, οι οποίες προδιαθέτουν την ψυχή για προσευχή και την καθιστούν λεπτή, ευγενική, ποιητική.
Να ξυπνήσετε το πρωί να δείτε τον βασιλιά ήλιο να βγαίνει «ολοπόρφυρος» από το πέλαγος. Ο ενθουσιασμός σας για ένα ωραίο τοπίο, ένα εκκλησάκι, κάτι ωραίο, να μη μένει μόνο σ’ αυτό, αλλά να προχωρείτε σε όλα τα ωραία και να ζείτε «τον μόνον Ωραίον», «Όλα είναι άγια»: η θάλασσα, το μπάνιο, το φαγητό.
Όλα μας οδηγούν στη μεγάλη Αγάπη, στον Χριστό. Η πίστη  στον Θεό, έλεγε ακόμα, είναι «αναπόδεικτος γνώσις», «σχέσις υπέρ φύσιν».
Ο Θεός γνωρίζει τα πάντα με ακρίβεια, σε όλο το βάθος και το πλάτος τους, «Πάντα δε γυμνά και τεράχηλισμένα τοίς οφθαλμοίς Αυτού».(Eβρ. 4, 13).
Ο Κύριος μας γνωρίζει, πριν γνωρίσουμε  εμείς τον εαυτό μας. Μας γνώριζε καλά πριν από τη συλληψή μας, προ καταβολής κόσμου! Γνωρίζει τις διαθέσεις μας, την παραμικρή μας σκέψη, τους λογισμούς, τις αποφάσεις μας πρίν τις πάρουμε!
Η άπειρη Γνώση του Θεού προς όλα τα όντα (ορατά και αόρατα, έσχατα και αρχαία) είναι ασύλληπτη από τον νου μας. «Ο Θεός προγνωρίζει, αλλά δεν προορίζει».

Από το βιβλίο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης  «Η ζωή και το έργο του»

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία γωνιά του κόσμου που πολλοί εποφθαλμιούν

Newsroom

Ὁ Ἅγιος Πορφύριος ἀποκαλύπτει τὸν τόπο ὅπου βρίσκεται ὁ τάφος τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου

Newsroom

Δημήτρια 2021: Υποδοχή της Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Λαυριώτισσας στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Πειραιώς