ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς: τιμάται η μνήμη του σήμερα 8 Ιουλίου

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς: τιμάται η μνήμη του σήμερα 8 Ιουλίου

 

Ο Άγιος Προκόπιος από την Ιερουσαλήμ, που μεγάλωσε στα χρόνια του Διοκλητιανού είχε ένα πατέρα που πίστευε στον Χριστό ή δε μητέρα του πίστευε στα είδωλα.

 

Ο πατέρας πεθαίνει και ο Προκόπης μέσω της μητέρας του γίνεται στρατιωτικός με εντολή από τον αυττοκράτορα να κυνηγήσει τους Χριστιανούς. Αλλά άλλο το θέλημα του θεού ήταν.

Ο Άγιος Προκόπιος, έζησε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ στα χρόνια του Διοκλητιανού.Πατέρας του ήταν ο Χριστοφόρος, ένας ευσεβής άνθρωπος, η μητέρα του όμως πίστευε στα είδωλα.
Όταν πέθανε ο πατέρα του, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, που τον έκανε ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων με εντολή την καταδίωξη των χριστιανωών.

Ενώ βάδιζε προς Αλεξάνδρεια άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές και άκουσε φωνή να τον φωνάζει με το όνομά του. Η φωνή του έλεγε πως θα πεθάνει αν συνεχίζει να καταδιώκει Χριστανούς γιατί συγχρόνως καταδίωκε και τον Αληθινό θεό.

Ο Προκόπιος ζήτησε από Εκείνον πού του μιλάει να φανερωθεί για να δει ποιός είναι. Ένας Σταυρός από κρύσταλλο εμφανίστηκε και ακούστηκε μία φωνή να του λέει: «Εγώ είμαι ο Εσταυρωμένος Υιός του Θεού». Ο προκόπης μετά από αυτό έγινε Χριστιανός.

Χριστιανός αλλά και στρατιωτικός.

Όταν κάποτε επέστρεψε από μια νικηφόρα αποστολή η μητέρα του του είπε να ευχαριστήσει τους θεούς για την νίκη του με μια θυσία στα είδωλα. Ο Προκόπιος αρνήθηκε και εκείνη κατάλαβε ότι ήταν Χριστιανός και τον κατέδωσε στον Αυτοκράτορα. Εκείνος διέταξε τον ηγεμόνα της Καισάρειας Ούλκιο να τον ανακρίνει. Αυτός τον χτύπησε τόσο πολύ που ήταν λίγο πριν πεθάνει.Τον έκλεισε στην φυλακή. Όμως οι πληγές επουλώθηκαν θαυματουργικά και απελευθερώθηκε από τα δεσμά.
Για άλλη μια φορά οδηγήθηκε στο ναό προκειμένου να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνος συνέτριψε με προσευχή τα είδωλα. Ακόμα και η μητέρα του, μεταξύ πολλών, πίστεψε.
Όλοι αποκεφαλίστηκαν. Ο Προκόπιος για ακόμα μια φορά υπέστη φριχτά βασανιστήρια μέχρι που δόθηκε εντολή αποκεφαλισμού και για αυτόν.

 

Υμνολογία

Απολυτίκιο:

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀγρευθεῖς οὐρανόθεν πρὸς τὴν εὐσέβειαν, κατηκολούθησας χαίρων ὥσπερ ὁ Παῦλος Χριστῷ, τῶν Μαρτύρων καλλονὴ Μάρτυς Προκόπιε, ὅθεν δυνάμει τοῦ Σταυροῦ, ἀριστεύσας εὐκλεῶς, κατήσχυνας τὸν Βελίαρ, οὐ τῆς κακίας ἄτρωτους, σῷζε τοὺς πόθω σὲ γεραίροντας.

Κοντάκιο: 

Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Τῷ ζήλῳ Χριστοῦ, τῷ θείῳ πυρπολούμενος, καὶ ἐν τῷ Σταυρῷ, τῷ τιμίῳ φρουρούμενος, τῶν ἐχθρῶν τὸ φρύαγμα, καὶ τὰ θράση καθεῖλες Προκόπιε, καὶ τὴν σεπτὴν Ἐκκλησίαν ὕψωσας, τῇ πίστει προκόπτων, καὶ φωτίζων ἡμᾶς.

 

Related posts

Μοναστηριακός Τουρισμός: Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Γρηγορούσας(Παμμεγίστων Ταξιαρχών)

Σήμερα 12 Δεκεμβρίου η εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Σπυρίδωνα

Η Θαυματουργή Μονή του Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης