ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Αγρότες: Κλιμακώνουν τα μπλόκα

Αγρότες: Κλιμακώνουν τα μπλόκα

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες από όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.

 

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες μετά και τη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι τα μπλόκα θα συνεχιστούν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επεκταθούν και στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας. Όπως λένε δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματά τους ενώ ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

 

Δεκάδες μπλόκα σε όλη την χώρα

 

Ενεργά παραμένουν δεκάδες μπλόκα σε όλη την χώρα με τους αγρότες να συνεχίζουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς σε δρόμους της Θεσσαλίας, της Αργολίδας αλλά και της Κοζάνης.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Λάρισας – Αγιάς προχώρησαν οι αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο Γερακάρι. Συμβολικό αποκλεισμό του περιφερειακού δρόμου που ενώνει την ΠΑΘΕ με την εθνική οδό Λάρισας -Κοζάνης στο ύψος του Αμπελώνα, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες των Δελερίων και της Ροδιάς.

Παράλληλα οι αγρότες του Τυρνάβου μαζί με τους κτηνοτρόφους της περιοχής έχουν αποκλείσει συμβολικά την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος του Τυρνάβου εκεί όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από τις 4 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε κλείσιμο δρόμου δρόμου Ναυπλίου – Μυκηνών για δύο ώρες προχώρησαν στην Αργολίδα αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στη συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου συμμετείχαν, επίσης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Αργολίδας, η τοπική ΟΕΒΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν

 

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν αποπροσανατολιζόμαστε από το στόχο μας! Οι εξαγγελίες του υπουργείου και τα 7 μέτρα δήθεν στήριξης σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται, ούτε στο ελάχιστο, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά μας.

Επιπλέον καμία στάση αναμονής δεν θα κρατήσουμε λόγω της παραίτησης του υπουργού Αγροτικής και της εναλλαγής της… υπουργικής καρέκλας.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ενισχύουμε το μπλόκο στο δρόμο των αρχαιοτήτων. Δυναμώνουμε τον αγώνα και απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα επιβίωσής μας.

 

Απαιτούμε:

 

– Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό.

– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά σε παραγωγή – φυτικό – ζωικό κεφάλαιο

– Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.

– Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

– Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

 

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών για τα οποία ζητούν διάλογο ουσίας με την κυβέρνηση, είναι:

 

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Related posts

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού : Θα έχει καταιγίδες για 12 συνεχόμενες ώρες και πλημμυρικά φαινόμενα

Καθ. πνευμονολογίας Τζανάκης: Πρέπει ο κόσμος να βγει έξω, καθώς δεν κολλάει στην εξοχή

Newsroom

Ιανός : Διακόπτονται τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή Παλαιοφάρσαλο – Τρίκαλα – Καλαμπάκα

Newsroom