ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

Αιφνιδιαστική κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών

Όσο περνάνε οι ώρες τόσο μειώνονται οι ελπίδες για τον απεγκλωβισμό ζωντανών αγνοουμένων από την αιφνιδιαστική κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι.

Όσο περνάνε οι ώρες τόσο μειώνονται οι ελπίδες για τον απεγκλωβισμό ζωντανών αγνοουμένων από την αιφνιδιαστική κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι.

Στις 15:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας οι Αρχές της Φλόριντα, της Πολιτείας και του Μαϊάμι θα ενημερώσουν επίσημα για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, αλλά ήδη από τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των 99 αγνοουμένων θα πρέπει να έχει χάσει τη ζωή του.

Επισημαίνεται πως δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της κατάρρευσης.

Δεν σημειώθηκε ούτε έκρηξη ούτε κάποιος σεισμός στην περιοχή. Το κτήριο αιφνιδίως ταρακουνήθηκε, όπως συνήθως κινούνται τα υψηλά κτήρια στην περιοχή σε περίπτωση ισχυρής θύελλας. Όμως οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες. Αμέσως μετά την ταλάντωση το μισό κτήριο αποτελούμενο από 12 ορόφους κατέρρευσε, μέσα σε ένα τρομακτικό θόρυβο.

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες, όπως αυτή του ζευγαριού από την Αργεντινή που έφθασαν στο Μαϊάμι από τη χώρα τους μαζί με το κοριτσάκι τους, για να γλιτώσουν από την πανδημία του Covid-19.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις Αρχές να καταμετρήσουν με ακρίβεια τους ενοίκους, φιλοξενούμενους ή ιδιοκτήτες που την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονται στα διαμερίσματά τους, κι αυτό γιατί έχει αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν και κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς ποιο εκ των διαμερισμάτων ήταν ενοικιασμένο ή σε καθεστώς airbnb

Χθες Πέμπτη, οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν καμιά πληροφορία για την τύχη 99 ανθρώπων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News και την εφημερίδα Miami Herald, τρεις άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους, 12 τραυματίστηκαν -οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση- και 99 αγνοούνται.

 

Είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από τους ενοίκους των διαμερισμάτων στο τμήμα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους όταν έγινε η καταστροφή, στη 01:30. Αξιωματούχοι στον Δήμο Σέρφσαϊντ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων στο κτηριακό συγκρότημα Champlain Towers

Σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 35 άνθρωποι. Μάλιστα η διάσωση ενός μικρού αγοριού καταγράφηκε σε βίντεο.

Αυτό που έγινε στην πολυκατοικία «είναι αδιανόητο», είπε η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, επικεφαλής των αρχών της κομητείας, μιλώντας για «φρικτό εφιάλτη».

Το κτήριο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, είχε οικοδομηθεί το 1981 και διέθετε 136 διαμερίσματα. Στο τμήμα του που κατέρρευσε -από ακόμη αδιευκρίνιστα αίτια- βρίσκονταν τα 55 από αυτά τα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με την κα. Λιβάιν Κάβα, «102 άνθρωποι εντοπίστηκαν (…) και είναι ασφαλείς», αλλά «δεν έχουμε ακόμη κανένα νέο για τουλάχιστον 99 άτομα».

Πυροσβέστες και μονάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρίσκονται συνέχεια στον τόπο της καταστροφής. Η επικεφαλής της κομητείας τόνισε πως θα παραχωρήσει την επόμενη συνέντευξη Τύπου στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα· στις 15:00 ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να συνδράμουν αν τους ζητηθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ή στη διακομιδή διασωθέντων σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή στη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, «περίπου το ένα τρίτο των αγνοουμένων» είναι «αλλοδαποί» και «είμαστε σε επαφή με τα προξενεία διάφορων χωρών της Λατινικής Αμερικής για να βοηθήσουμε τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων που θα χρειαστεί να έρθουν στις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν βίζες».

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι εννιά υπήκοοι Αργεντινής, τρεις υπήκοοι Ουρουγουάης και τρεις υπήκοοι Παραγουάης. Συγγενικά πρόσωπα της Πρώτης Κυρίας της Παραγουάης, της Σιλβάνα Λόπες Μορέιρα, είναι ανάμεσα στα άτομα που ζούσαν στο τμήμα του κτηρίου που κατέρρευσε, επιβεβαίωσε ο Παραγουανός ΥΠΕΞ, Εουκλίδες Ασεβέδο. Πρόκειται για την αδελφή της, τον σύζυγο της αδελφής της και τα τρία τους παιδιά, διευκρίνισε.

Video – Φωτογραφίες: Fox4, abc news

 

 

Related posts

“Άρωμα εκλογών”: Έχει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός

Τζον Μπάιντεν: Δεν θα στείλω στρατό στην Ουκρανία γιατί θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πόλεμο

Ντόμινο ακυρώσεων για τον ελληνικό τουρισμό: Βρετανοί, Ρώσοι και Σκανδιναβοί λένε «όχι» στην Ελλάδα