ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσειςΕπικαιρότητα

«Αιτία πολέμου» για τους Τούρκους: Η επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

«Αιτία πολέμου» για τους Τούρκους: Η επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Στα ”κάγκελα” βρίσκονται οι Τούρκοι μετά την σημαντική και ιστορική απόφαση της Αθήνας να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο μέχρι και την Πελοπόννησο.

 

Ειδικότερα, μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. 

Το ”χορό” των αντιδράσεων τον άνοιξαν οι Αλβανοί, ενώ οι Τούρκοι φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν πως αυτή η κίνηση αποτελεί πράξη πολέμου!

Αναλυτικά:

Η Ελλάδα παίζει με φωτιά. Η απόφαση-σκάνδαλο τέθηκε σε ισχύ! Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο”, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

‘Πράξη πολέμου από την Ελλάδα”

 

Μάλιστα οι Τούρκοι, θέλοντας να δημιουργήσουν κλίμα, επαναφέρουν δηλώσεις του Fuat Okat στο προσκήνιο. Τι είχε πει πριν λίγες εβδομάδες για το συγκεκριμένο ζήτημα:

Περιμένετε από εμάς να αποδεχτούμε αυτή την κίνηση από την Ελλάδα; “Αυτό είναι αιτία πολέμου. Εμείς δεν έχουμε κάνει αύξηση στα 12 μίλια. Εσείς γιατί το κάνετε; Η Βουλή μας στο παρελθόν είχε αποφασίσει στο παρελθόν, πως με μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σύγκρουση.’

Ακόμα επίσημη τοποθέτηση δεν έχουμε από την Άγκυρα, όμως τα τουρκικά ΜΜΕ αποτελούν την ”φωνή” του Ρ. Τ. Ερντογάν και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Όπως και να έχει, εάν οι Τούρκοι τολμήσουν να κάνουν το λάθος, θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από τις Ελληνικές ΕΔ!

Τι ορίζει το νομοσχέδιο για την επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Επιφύλαξη για αντίστοιχα δικαιώματα

Το νομοσχέδιο απαρτίζεται από πέντε άρθρα. Ειδικότερα, στο πρώτο άρθρο ορίζεται το πεδίο εφαρμογής. Όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφό του, ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Καθίσταται σαφές ότι η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη δεύτερη παράγραφο διαμηνύεται πως η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης

Το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου, στις δύο παραγράφους του, αναφέρεται στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Όπως σημειώνεται στην πρώτη παράγραφό του, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναερίου χώρου στην περιοχή που ορίζεται στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης. Στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθίσταται σαφές πως ως γραμμή βάσης για τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά την παρ. 1, χρησιμοποιείται η φυσική ακτογραμμή, με την επιφύλαξη του ΠΔ 107/2020 (Α’ 258).

Εν συνεχεία, στο τρίτο άρθρο τονίζεται πως όπου στην εσωτερική νομοθεσία γίνεται αναφορά στην αιγιαλίτιδα ζώνη ή/και στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, νοείται, ως προς την περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 1, αιγιαλίτιδα ζώνη πλάτους 12 ναυτικών μιλίων.

Το θέμα της αλιείας

Κατόπιν, το άρθρο τέσσερα περιλαμβάνει την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη θαλάσσια περιοχή του άρθρου 1 και στα ύδατα της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων μπορεί, κατ’ παρέκκλιση του άρθρου 32 του ν.δ. 420/1970, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του ν.2538/1997 (Α’ 242), να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στις αποφάσεις αυτές, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ, όπως αυτά ορίζονται στο σημείο 5 του άρθρου 4 του Κανονισμού της ΕΕ 1380/2013.

Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται με το άρθρο πέντε, στο οποίο επισημαίνεται ότι η έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται και η αιτιολογική έκθεση, στη οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών του τρέχοντος και επόμενων οικονομικών ετών.

Με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας πριν από μερικούς μήνες την απόφαση αυτή, τόνιζαν ότι επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία. Σημείωναν ταυτόχρονα πως εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου. Επίσης, επισήμαναν ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους.

Επίσης, υπογράμμιζαν ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες, να συνάπτει συμφωνίες μαζί τους για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και προωθώντας την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

H επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020.

 

 

Related posts

Ευθείς απειλές του Ομέρ Τσελίκ: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ…»

Προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους: Το «γαλλικό μοντέλο» εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση

Newsroom

Οι Θέσεις και οι προτάσεις της ΕΕΚΕ για τα Κόκκινα Δάνεια και την Προστασία της Κύριας Κατοικίας