ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

Ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό – Θα είναι καταστροφικός»

Ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό – Θα είναι καταστροφικός»

 

Ως μια «πρόβα τζενεράλε για ένα μεγαλύτερο σεισμό που θα κτυπήσει την Αθήνα» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης. 

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star, τονίζει:

“Ο σεισμός αυτός ήταν μια πρόβα τζενεράλε. Ετσι θα τον έβλεπα εγώ.

Δηλαδή σαν μια μεγάλη άσκηση επειδή ήταν ένας ήπιος σεισμός.

Αυτό μας έδωσε την ικανότητα να δούμε αρκετές αδυναμίες του συστήματος ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για έναν καταστροφικό σεισμό ο οποίος θα χτυπήσει την Αθήνα.

Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό.

Κάποια στιγμή, κανείς δεν ξέρει πότε, θα έχουμε έναν καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα. 

Ο καθηγητής αναφέρεται και σε μια σειρά ακινήτων, που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

«Όσα κτίρια είναι κτισμένα με τον σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα δεν κινδυνεύουν», λέει και προσθέτει για τα παλαιά:

 

«Ασφαλή τα κτίρια που έχουν χτιστεί με σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα»

Ερωτηθείς αν τα δημόσια κτίρια είναι αντισεισμικά ο κ. Συνολάκης ξεκαθάρισε πως όσα είναι κτισμένα με σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα (από το 1999 μετά) είναι ασφαλή.

«Ό,τι είχε γίνει με τις παρεμβάσεις στα κτίρια και με τον οικοδομικό κανονισμό– αν έχει εφαρμοστεί – είναι ασφαλή. Στην Ελλάδα έχουμε από τους πιο αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς στον κόσμο. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι πολλές φορές δεν εφαρμόζεται. Και δεν εφαρμόζεται γιατί δεν μας έχει γίνει συνείδηση ότι ο οικοδομικός κανονισμός είναι για την ασφάλειά μας».

Όπως τόνισε, «πολλές φορές συγχέουμε ότι ο οικοδομικός κανονισμός μας βάζει περιορισμούς όσον αφορά στους όρους δόνησης και κάνουμε παρανομίες χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό μπορεί να στοιχίσει στη δική μας ασφάλεια. Χρειάζεται να γίνει μια σύνδεση, η οποία είναι τελείως απαραίτητη, μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και της Πολεοδομίας ώστε να εφαρμόζονται και να ελέγχονται οι παρεμβάσεις και κατά πόσο μια κατασκευή είναι σύμφωνη με τον οικοδομικό μηχανισμό».

 

 

 

Related posts

Ανεμβολίαστοι -Πρόστιμο 100 ευρώ από 16/1: Ποιοι τελικά εξαιρούνται

Newsroom

Κεραμέως: Παράταση σχολικής χρονιάς ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας

Newsroom

Άδωνις για εστίαση: Ανοικτό ενδεχόμενο για άνοιγμα καταστημάτων νωρίτερα, αν δεν υπάρχουν κρούσματα

Newsroom