ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

«Άκαρπη» η συνομιλία Λαβρόφ – Κουλέμπα: Συνεχίζεται το χάσμα των δύο χωρών

«Άκαρπη» η συνομιλία Λαβρόφ – Κουλέμπα: Συνεχίζεται το χάσμα των δύο χωρών

Ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το χάσμα των δύο χωρών.

Λιγότερο από δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από τις δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ διαπιστώθηκε πως το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αγεφύρωτο, με τον πόλεμο να μαίνεται για 15η μέρα.

Όχι από Ρωσία σε κατάπαυση του πυρός

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού η στάση της Ρωσίας παραμένει αδιάλλακτη.

«Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε ο Ουκρανός, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανέφερε τα θέματα που έθεσε στο «τραπέζι» των συνομιλιών. «Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για την επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Λαβρόφ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα.

Και οι δύο συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους.

Συζητήσαν και για ένα τετ-α-τετ Ζελένσκι – Πούτιν

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε πως οι ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας συζήτησαν και για μία ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, την οποία ζητά εδώ και μέρες η ουκρανική πλευρά.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Λαβρόφ είπε πως «για να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρέπει να υπάρχει σημαντική βάση διαπραγματεύσεων. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι».

 

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε στην Αττάλεια η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» , δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

 

 

 

Related posts

Παπανικολάου – Γ.Γ.ΟΕΝΓΕ: «Οι μισοί τουλάχιστον θάνατοι από Covid είναι κρατικές δολοφονίες με κυβερνητική ευθύνη»

Newsroom

Το τερματίζει ο Ερντογάν: Θα απαντήσουμε σε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους όπως τους αξίζει

Newsroom

Μανώλης Δερμιτζάκης: «Η πανδημία έχει ξεφύγει γιατί όλα είναι κλειστά»

Newsroom