ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου: Εμφιαλωμένο νερό, γάλα και αναψυκτικά

Εμφιαλωμένο νερό

Ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου: Εμφιαλωμένο νερό, γάλα και αναψυκτικά – Θα υπάρξει voucher επιστροφής χρημάτων

 

Ποιες συσκευασίες χρήσης ποτών αφορά η αύξηση τιμών λόγω του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας

 

Ακριβότερα κατά 10 έως 15 λεπτά του ευρώ θα αγοράζουν, οι καταναλωτές από την 1η Ιουλίου εμφιαλωμένα νεράχυμούςγάλααναψυκτικά και μπύρες. Κι αυτό διότι ενεργοποιείται το σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας (Deposit Returning System – DRS). Ωστόσο θα υπάρχει ένα voucher επιστροφής χρημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προβλέπεται ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει 0,10 ευρώ ή 0,15 ευρώ για νερό, χυμούς, αναψυκτικά, μπίρα, κρασί, στιγμιαία ροφήματα ποτά και γάλα. Εάν επιστρέψει στο κατάστημα τις άδειες συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, τότε το ποσό αυτό θα του επιστρέφεται με τη μορφή κουπονιού.

 

Παραδείγματα

Για παράδειγμα το μπουκαλάκι νερό που κοστίζει 50 λεπτά, θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά παραπάνω, δηλαδή 60 λεπτά συνολικά. Η τιμή στην εξάδα, όμως θα τσούζει αρκετά αφού σήμερα κοστίζει περί ττα 3 ευρώ, και θα φθάσει στα 3,60 ευρώ.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται για τις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης ποτών:

α) από:

i. αλουμίνιο έως 1 λίτρο,

ii. γυαλί έως 1,3 λίτρα,

iii. πλαστικό έως 3 λίτρα,

β) που χρησιμοποιούνται για:

i. μπύρα,

ii. κρασί,

iii. νερό,

iv. υγρά αναψυκτικά,

v. χυμούς και τα νέκταρ,

vi. στιγμιαία ποτά,

vii. γάλα

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιστρέφει τις άδειες φιάλες, λαμβάνοντας υπό τη μορφή κουπονιού 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία έως μισού λίτρου και 0,15 ευρώ για τις μεγαλύτερες ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του στην ανακύκλωση.

Η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) να ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής του DRS, εκτός καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και να υπάρχει επαρκής γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.

Επιπλέον, από την 3η Ιουλίου 2024 τα καπάκια και τα καλύμματα πρέπει να παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι φιάλες PET πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά.

Δείτε στο παρακάτω λινκ το ΦΕΚ

PLASTIKA-ΑΥΞΗΣΗ

Related posts

Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας

Έρχονται τα «Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα»… από την αρχή του 2022

Newsroom

Άδωνις Γεωργιάδης για άρση μέτρων:«Η εστίαση δεν είναι της παρούσης» (βίντεο)

Newsroom