ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Ακτινίδιο: Τα συγκλονιστικά οφέλη της υπερτροφής

#Ακτινίδιο: Τα συγκλονιστικά οφέλη της υπερτροφής

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που διχάζει. Κάποιοι αγαπούν να το τρώνε, ενώ άλλοι το απεχθάνονται.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το ακτινίδιο είναι απο τις ευεργετικότερες τροφές για την υγεία μας, τις υπερτροφές.

Το ακτινίδιο πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, έχει γίνει ένα δημοφιλές φρούτο και εξαιτίας της ικανότητας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα.

Η πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ευθύνεται για τα οφέλη που παρέχει το ακτινίδιο στην βέλτιστη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο η διατροφική αξία του φρούτου δεν σταματά εδώ.

Πλούσιο σε βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, στην προώθηση υγιούς εγκυμοσύνης κ.α. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση ως μέρος υγιεινής διατροφής, μόνο ευεργετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Το ακτινίδιο ή αλλιώς το κινέζικο φραγκοστάφυλο, είναι ένας εύγευστος καρπός σε σμαραγδί απόχρωση με μαύρους σπόρους στο εσωτερικό του. Το φυτό ευδοκιμεί στην κοιλάδα Chang Kiang της Κίνας, από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το υψηλό διατροφικό προφίλ και η γλυκόξινη γεύση του, οδήγησε τους Κινέζους στην εμπορική καλλιέργεια και εξαγωγή του.

Με πρώτη τη Νέα Ζηλανδία και έπειτα την Ινδία, σιγά σιγά το ακτινίδιο εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες, φτάνοντας μέχρι την Ευρώπη και φυσικά έως τη Χώρα μας.

Σήμερα, τα ακτινίδια καλλιεργούνται σε κάθε γωνιά της γης και χαρίζουν απλόχερα νοστιμιά και πλούσια διατροφικά οφέλη.

Διατροφική αξία
Ένα μεγάλο φρέσκο ακτινίδιο χωρίς φλούδα έχει περίπου:

Θερμίδες: 56 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 13 gr

Πρωτεΐνες: 1 gr

Λιπαρά οξέα: 0,5 gr

Φυτικές ίνες: 2,7 gr

Βιταμίνη Β9: 22,7 μg (6%)*

Βιταμίνη C: 84,4 mg (141%)*

Βιταμίνη Κ: 36,7 μg (46%)*

Κάλιο: 284 mg (8%)*

Βιταμίνη Ε: 1,3 mg (7%)*

Χαλκό: 0,1 mg (6%)*

*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης

Το ακτινίδιο είναι φορτωμένο με βιταμίνες και μέταλλα που παρέχουν στον οργανισμό τεράστια διατροφικά οφέλη.

Μερικά από τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:

Κορυφαία πηγή βιταμίνης C

Ένα από τα πολυτιμότερα οφέλη του εύγευστου φρούτου, είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, η οποία οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακτινίδιο, εκτός ότι προσφέρει στον οργανισμό το 154% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C (διπλάσια ποσότητα από το πορτοκάλι και το λεμόνι),

έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό και να συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας φλεγμονής ή εμφάνισης σοβαρών και χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος.

Θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των συνδετικών ιστών του δέρματος, στην διατήρηση της ελαστικότητα και της αντοχής της επιδερμίδας.

Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή του πολύτιμου δομικού στοιχείου επιβραδύνεται με αποτέλεσμα τα σημεία γήρανσης και η κυτταρίτιδα να κάνουν την εμφάνιση τους.

Ένας τρόπος να παρατείνουμε τη δημιουργία κολλαγόνου είναι η κατανάλωση τροφίμων με πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το ακτινίδιο, ως κορυφαία πηγή βιταμίνης C, αλλά και πολυσακχαριτών βοηθά τον οργανισμό να παραγάγει τη διπλάσια ποσότητα κολλαγόνου, από αυτήν που θα παρήγαγε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Επίσης, το ακτινίδιο περιέχει αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, τα οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του δέρματος, καθώς έχουν την ικανότητα να προστατεύουν την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες

Δράση κατά των λοιμώξεων

Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση και την θετική επίδραση στην επιδερμίδα, η βιταμίνη C που βρίσκεται στο ακτινίδιο δρα θεραπευτικά τόσο στους ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Επίσης ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες και λοιμώξεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, του χρόνιου βήχα, του πονόλαιμου κ.α.

Επιπροσθέτως, το εκχύλισμα του καρπού διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες που δρούν ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς Staphylococcus aureus και Staphylococcus pyogenes.

Περιέχει καροτενοειδή για υγιή όραση

Τα καροτενοειδή και συγκεκριμένα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δεν προάγουν μόνο την υγεία του δέρματος, αλλά συμβάλλουν και στην υγεία των ματιών.

Αναλυτικότερα, τα ισχυρά φυτοχημικά σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α μπορούν να αποτρέψουν διαταραχές των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και του εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας. Ταυτόχρονα δρουν προστατευτικά ενάντια στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

ακτινίδια-φρούτα-superfoods

Φυτικές ίνες για υγιές πεπτικό συστημα

Το ακτινίδιο εφαρμόζεται παραδοσιακά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών.

Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων στο συνδρόμο ευερέθιστου εντέρου και σε φλεγμονώδης νόσους,

ενώ βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, προάγοντας παράλληλα τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Κάλιο για ενίσχυση της καρδιάς

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία της καρδιάς, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένα ακτινίδιο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Πιο συγκεκριμένα, το κάλιο που υπάρχει στο ακτινίδιο έχει την ικανότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Το νάτριο, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και αποτρέπει το σχηματισμό θρομβώσεων στο αίμα.

Ενώ η βιταμίνη Κ μαζί με τις φυτικές ίνες, εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περιέχει βιταμίνη Κ για γερά οστά

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ δεν περιορίζεται μόνο στην διατήρησης σωστής καρδιαγγειακής υγείας, αλλά επεκτείνεται και στην υγεία των οστών.

Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό στη διαδικασία αφομοίωσης του ασβεστίου και ενισχύει τη δομή των οστών, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών και καταγμάτων.

Επίσης φαίνεται να βοηθά σε σοβαρές και επώδυνες ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση.

Σεροτονίνη για την αυπνία

Άλλο ένα πλεονέκτημα της τακτικής κατανάλωσης ακτινιδίου είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά διαταραχές του ύπνου.

Σύμφωνα με έρευνες, το ακτινίδιο περιέχει στη σύνθεση του υψηλά ποσοστά σεροτονίνης. Η σερορονίνη καταπολεμά την αϋπνία και παράλληλα, δείχνει να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι η σεροτονίνη που περιέχεται στα ακτινίδια μπορεί να τονώσει και να ενδυναμώσει τη μνήμη ή να συμβάλλει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Φορτωμένο με αντιοδειδωτικές ιδιότητες

Το ακτινίδιο, εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιείται από την ολιστική ιατρική ως θεραπευτικό μέσω για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Επιπροσθέτως, έχει αποδειχθεί πως τα ακτινίδια, όπως και οι ρίζες του δέντρου, περιέχουν μεγάλη ποικιλία από πολυσακχαρίτες και αντιοξειδωτικά με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ουσίες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου και ταυτόχρονα φαίνεται πως μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Κορυφαία πηγή φυλλικού οξέος

Το ακτινίδιο περιέχει βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ), η οποία συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, ενώ η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας.

Επιπλέον, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της κύησης ο κίνδυνος αύξησης των επιπέδων σακχάρου είναι μεγαλύτερος, το ακτινίδιο λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της μητέρας για γλυκό, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της ή την υγεία του μωρού.

Το ακτινίδιο και η φλούδα του

Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μόνο τη σάρκα του φρούτου. Εντούτοις, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η φλούδα στα ακτινίδια είναι το ίδιο βρώσιμη και πολύ θρεπτική.

Περιέχει στη σύνθεση της τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών, σε σχέση με την σάρκα. Ως εκ τούτου, αφαιρώντας την φλούδα από το ακτινίδιο, αφαιρούμε ταυτόχρονα και ένα σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών και βιταμίνης C.

ακτινίδιο-φρουτοσαλάτα

Μαγειρικές χρήσεις
Μπορεί στην όψη το ακτινίδιο να μην μας ελκύει, ωστόσο πρόκειται για ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του, είτε να συμπεριληφθεί σε πολλές παρασκευές και επιδόρπια όπως:

Φρουτοσαλάτες

Γλυκά

Αρτοπαρασκευάσματα

Κέικ

Smoothies

Muffins

Χυμούς

Μαρμελάδες

Ζελέ

Σιρόπι

Επιπλέον, το ακτινίδιο ταιριάζει ιδανικά με πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι, παγωτό και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες και διάφορα πιάτα κρεατικών και ψαριών.

Σημείωση! Το ακτινίδιο πρέπει να προστίθεται στο τέλος των παρασκευών, καθώς έχει την ικανότητα να ρευστοποιεί τη δομή των υπόλοιπων υλικών.

Μυστικά σωστής αποθήκευσης
Το διάστημα συγκομιδής του φρούτου κυμαίνεται μεταξύ του μήνα Νοεμβρίου και Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που είναι διαθέσιμες στα οπωροπωλεία και σε σούπερ μάρκετ, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το μέγεθος στα ακτινίδια, δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε άλλα σημεία πριν επιλέξουμε καλής ποιότητας ακτινίδιο.

Στην πραγματικότητα, το κύριο χαρακτηριστικό στα θρεπτικά ακτινίδια είναι η μαλακή υφή του, η οποία οφείλεται στην ωρίμανση του φρούτου. Συνεπώς, το ώριμο ακτινίδιο είναι πιο μαλακό, πιο γλυκό και σαφώς πιο θρεπτικό.

Εντούτοις, οι πλειοψηφία των διαθέσιμων ακτινιδίων έχουν σκληρή υφή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να τα απορρίψουμε. Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε να τα αποθηκεύσουμε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο. Αν τα τοποθετήσουμε σε μια χάρτινη σακούλα, μπορούμε να επιταχύνουμε την ωρίμανση από 4 έως 6 ημέρες.

Αν προσθέσουμε ένα μήλο ή μια μπανάνα μέσα στην χάρτινη σακούλα, μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ακόμη περισσότερο.

Related posts

Γιατί«χτυπά» περισσότερο τους άνδρες ο κορονοϊός: Το ένζυμο που… ανοίγει την πόρτα στον ιό

Newsroom

Αϋπνίες: 6 μυστικά για να αποβάλλουμε το άγχος, το στρες

4 βιταμίνες που θεραπεύουν τους πνεύμονες μετά το κάπνισμα