ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Αλ. Πατέλης προς Ελληνικές τράπεζες: Αυξήστε τις αποδόσεις προς τους αποταμιευτές – Διαφορετικά…

Αλ. Πατέλης προς Ελληνικές τράπεζες: Αυξήστε τις αποδόσεις προς τους αποταμιευτές – Διαφορετικά…

Σαφέστατο μήνυμα προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση των αποδόσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους στέλνει με αποκλειστική συνέντευξή του στο “Κ” και στο Capital.gr, o κ. Αλέξης Πατέλης.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης τονίζει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες προς όφελος τραπεζών του εξωτερικού και χρηματοπιστωτικών εταιρειών που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών – Fintech.

Ο ίδιος τονίζει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αποταμιευτών αλλά και των δανειοληπτών, σε μια περίοδο που αυξάνονται τα επιτόκια, καθώς το αυξημένο κόστος χρήματος “θα μας επηρεάσει όλους”.

 

Ο κ. Πατέλης σημειώνει ότι αποκαλύπτεται ισχυρό ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές για τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα, και μάλιστα με premium. Προσθέτει ότι η σχετική διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα τρέξει με βάση όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και σίγουρα με διαγωνιστική διαδικασία.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι είναι απολύτως εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα εντός του 2023, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση με σύνεση και σεβασμό στα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Τέλος, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος και εμμέσως απορρίπτει, προς το παρόν, τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που ενθαρρύνουν την κατανάλωση και τις εισαγωγές επιβαρύνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Κύριε Πατέλη, πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί επιστολές ενδιαφέροντος για τις συμμετοχές του ΤΧΣ στην Εθνική και την Πειραιώς. Πού βρισκόμαστε σε αυτό το πεδίο;

Καταρχάς να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση –μετά και την αποτυχημένη “περήφανη διαπραγμάτευση”, που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην αναγκαστική, τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρά τις κορόνες περί σεισάχθειας– παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια εκεί ακριβώς που τα παρέλαβε το 2015.

Το 2019 υπήρχαν ανοιχτά συζητήσεις ανάμεσα σε επενδυτές για το αν θα μπορούσαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να επιβιώσουν, ακόμα και συζητήσεις περί “κουρέματος” καταθέσεων. Ευτυχώς, όλα αυτά είναι τώρα πίσω μας.

Τρία χρόνια μετά, το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό και στις τέσσερις τράπεζες, οι ρυθμίσεις δανείων μέσω του εξωδικαστικού προχωρούν γρήγορα και υπάρχει ενδιαφέρον –εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, παγκόσμιας αστάθειας και αβεβαιότητας!– από σοβαρούς επενδυτές για τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα, και μάλιστα με premium. Πρόκειται αναμφισβήτητα για επιτυχία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο νόμος για το ΤΧΣ που έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, ο οποίος προβλέπει ως πρώτο βήμα την εκπόνηση έκθεσης για τη λεγόμενη στρατηγική αποεπένδυσης. Το ΤΧΣ θα εξετάσει κάθε προσφορά με βάση αυτή την έκθεση, προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου. Εννοείται πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ανταγωνιστική διαδικασία.

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση τόσο για τα δημοσιονομικά δεδομένα όσο και για την οικονομία και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση έχει βάλει το χέρι στην τσέπη και στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη συνέχιση της στήριξης στον βαθμό που έχει γίνει έως τώρα;

Η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη από τη μια στους δημοσιονομικούς μας στόχους –εν όψει μάλιστα και της επενδυτικής βαθμίδας το 2023– και από την άλλη στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Θα συνεχίσει να πορεύεται συνετά με βάση αυτούς τους στόχους.

Το κόστος του χρήματος στην οικονομία ανεβαίνει. Τα επιτόκια αυξάνονται και ταυτόχρονα πιέζονται οι δανειολήπτες με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια στις καταθέσεις παραμένουν κοντά στο μηδέν. Πώς σχολιάζετε αυτή την κατάσταση; Είστε ευχαριστημένος από το επίπεδο του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα;

Δεν είμαστε στο 2019. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, τα κόκκινα δάνεια είναι πια σε μονοψήφιο αριθμό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της υγιούς οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό είναι ευπρόσδεκτη. Είμαι σίγουρος ότι σε διάστημα χρόνου οι τράπεζες θα καταλάβουν ότι, αν δεν προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους πελάτες τους, κινδυνεύουν να τους χάσουν. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω ανταγωνιστικών τραπεζών σε άλλες χώρες, αλλά και μέσω του fintech. Η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των αποταμιευτών και των δανειοληπτών, ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό.

Από κει και πέρα, η ελληνική οικονομία στο σύνολό της προσαρμόζεται στα υψηλότερα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια ραγδαία, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Το αυξημένο κόστος χρήματος θα μας επηρεάσει όλους.

Το 2023 είναι μια χρονιά μεγάλων αβεβαιοτήτων λόγω του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των εθνικών εκλογών. Είναι και η χρονιά που η κυβέρνηση έχει θέσει τον νέο Εθνικό Στόχο, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω προβλήματα, παραμένει εφικτή αυτή η επιτυχία εντός του επόμενου έτους;

Εννοείται! Άλλωστε, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα κρίνεται.

Στον τομέα της φορολογίας έχουμε δει πολλά βήματα στη μείωση της άμεσης φορολογίας. Μειώθηκαν φόροι εισοδήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ είχαμε και μεγάλη μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Με αφορμή την ενεργειακή κρίση, δεχθήκατε πιέσεις για συγκυριακή μείωση έμμεσων φόρων στα καύσιμα, που τις απορρίψατε. Ωστόσο οι συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είχε πρόβλεψη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Συνεχίζει να αποτελεί για την κυβέρνηση ανάγκη η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις θα τη δούμε να υλοποιείται;

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται με πυξίδα το προεκλογικό της πρόγραμμα, προσαρμοσμένο πάντα στις συνθήκες των εποχών. Έχει υπάρξει σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά στην εργασία και το κεφάλαιο, κάτι που έχει ήδη αποδώσει, όπως φαίνεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους επιτάσσει να μην κάνουμε κινήσεις που ενθαρρύνουν εισαγωγές και κατανάλωση. Από την άλλη, οι τιμές πολλών βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί και γι’ αυτό εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των πιο ευάλωτων.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει ανέβει σημαντικά. Αν και το ελληνικό χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό ρυθμισμένο για την επόμενη δεκαετία, σας ανησυχεί η μεσομακροπρόθεσμη προοπτική του;

Φέτος το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα μειωθεί περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, και σε επίπεδα χαμηλότερα από πριν την πανδημία. Του χρόνου θα πέσουμε μάλλον κάτω από τα επίπεδα του 2012. Αν συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση επενδύσεων –δηλαδή αν στηρίξουμε την ανάπτυξη–, τότε δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε.

Η Ευρώπη δέχεται κριτική για την ταχύτητα με την οποία αντιδρά στις κρίσεις. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την ενεργειακή κρίση. Είστε ευχαριστημένος με τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στην ευρωπαϊκή οικονομία; 

Πράγματι, η Ε.Ε. καθυστέρησε. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της χώρας μας κατέθεσε επισήμως την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο με γράμμα του στις 9 Μαρτίου. Τις περασμένες εβδομάδες –που διαφάνηκε ότι αυτή η πρόταση θα υιοθετηθεί από την Ε.Ε.– παρατηρούμε μια ταχύτατη αποκλιμάκωση του TTF (του ολλανδικού συμβολαίου που καθορίζει τις τιμές στο φυσικό αέριο), εν μέρει και λόγω της απειλής του πλαφόν.

Βέβαια, σκεφτείτε πού θα ήμασταν όλοι αν δεν υπήρχε η Ε.Ε. και κάθε χώρα ήταν μόνη της. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι έχουμε πλέον την αξιοπιστία να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες και αντιμετωπίζονται πια με σοβαρότητα και προσοχή.

Στον τομέα των επενδύσεων, οι επιδόσεις της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα για το 2023, μια χρονιά με αντικειμενικές δυσκολίες, προβλέπεται μια αύξηση της τάξης του 16% έναντι 10% φέτος. Τι θα φέρει αυτή τη μεγάλη αύξηση; Μόνο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ή θα πρέπει περιμένουμε και άλλες μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις;

Κονδύλια ευρωπαϊκά έχουμε δεκαετίες τώρα, και παρ’ όλα αυτά η χώρα μας ανέπτυξε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό. Αυτό αλλάζει. Τους περασμένους μήνες είχαμε το υψηλότερο επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων εδώ και δεκαετίες. Και (σύμφωνα με την Deloitte) είμαστε στην κορυφή διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του “Ελλάδα 2.0”. Εντέλει αυτό που έχει σημασία για τους ξένους (και μη) επενδυτές είναι η αξιοπιστία. Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα, είναι το τρίπτυχο που φέρνει επενδύσεις.

Ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, όπως έχει επισημάνει και η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης τρέχει σήμερα ένα πρόγραμμα με φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα ήθελα να μου πείτε αν το πρόγραμμα αυτό έχει κάποιο μετρήσιμο αποτέλεσμα. Σχεδιάζετε να ενισχύσετε στο μέλλον τα κίνητρα για συγχωνεύσεις; 

Είναι ακόμη νωρίς για να μετρήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα εργαλεία στις μικρότερες επιχειρήσεις μας να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Υπάρχουν πολλά εργαλεία για αυτό, όχι μόνο φορολογικά. Για παράδειγμα, τρέχει τώρα πρόγραμμα από το “Ελλάδα 2.0” για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

 

 

Πηγη capital.gr

Related posts

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά

Newsroom

Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel

Newsroom

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Τι αλλαγές είναι προ των πυλών

Newsroom