ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑποδράσειςΤουρισμός

Aλόννησος η «ξεχωριστή» των σποράδων

Aλόννησος το νησί των Σποράδων με τα Καταπράσινα νερά, πευκόφυτα δάση, ειδυλλιακές παραλίες, γαλήνη και ηρεμία

 

Αυτό το νησί των Σποράδων, τα έχει όλα… στη φύση του

 

Η Αλόννησος, το ζηλευτό νησί των Σποράδων που θα ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά, είναι ένας τόπος ονειρικός, όπου η επιθυμία σας για χαλαρές και ήσυχες διακοπές, θα γίνει πραγματικότητα. Είναι ιδανική για κάθε ταξιδιώτη, περιπετειώδη ή όχι, υπέροχη για μοναχικές εξορμήσεις σε κρυμμένους κολπίσκους, αλλά και για οικογενειακές διακοπές σε αμμουδερές ακτές με ζεστά και ρηχά νερά. Σημαντικά σημεία οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, υπέροχη ντόπια κουζίνα, χαλαρή και ποιοτική νυχτερινή ζωή, εναρμονισμένη με το γενικότερο ύφος, υπόσχονται ξεκούραση και δυνατές συγκινήσεις.

Τα περιπατητικά μονοπάτια, οδηγούν σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αλλά και σε κορυφές με θέα που κόβει την ανάσα και ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του παραδείσου που απλώνεται μπροστά του. Η Αλόννησος, συνυφασμένη με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, στο οποίο ζει σπάνια πανίδα, είναι πόλος έλξης για ταξιδιώτες με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία.

Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι στις ακτογραμμές των νησιών που βρίσκονται εντός του Θαλάσσιου Πάρκου, ζει μεγάλο τμήμα του συνολικού πληθυσμού Μονάχους-Μονάχους, την καθιστά επίκεντρο βιολογικού αλλά και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Στην περιοχή, βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες ζώα, πτηνά και ερπετά, σε μια μοναδική συμβίωση με τον ανθρώπινο παράγοντα που παρακολουθεί διακριτικά, αυτή την αδιάκοπη και εντυπωσιακή δραστηριότητα της φύσης.

Οι τοπικοί φορείς του νησιού, με συστηματική δουλειά και στρατηγικές κινήσεις, εδραίωσαν τη φήμη του τόπου τους ως οικολογικού προορισμού και κατάφεραν να γίνει η Αλόννησος σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2015 το νησί έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας όπου καταργήθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας και ακολούθησε η υπόλοιπη χώρα λίγα χρόνια αργότερα. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, το ταξιδιωτικό περιοδικό της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων, ABTA Magazine κατέταξε την Αλόννησο στην δεύτερη θέση των πιο οικολογικών προορισμών, μεταξύ άλλων επτά σε όλο τον κόσμο.

Η Χώρα, η οποία ονομάζεται Πατητήρι, συνδέεται με το κρασί που παρήγαγε το νησί από την αρχαιότητα, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950 όταν η φυλλοξήρα σχεδόν αφάνισε τα αμπέλια του νησιού και άρχισε να διαμορφώνεται οικιστικά μετά τον μεγάλο σεισμό του 1965.
Τα πέτρινα καλντερίμια της Χώρας και τα χαμηλά σπιτάκια, καλούν τον επισκέπτη να την περπατήσει από άκρη σε άκρη. Ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο για να θαυμάσετε από ψηλά την καρδιά του νησιού με τα σπιτάκια χτισμένα πολύ κοντά μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια των κατοίκων να προστατευτούν από τις ληστρικές επιδρομές των πειρατών.

 

Το αρχαίο ναυάγιο, που βρίσκεται στον βυθό ανάμεσα σε Αλόννησο και Περιστέρα, προσελκύει δύτες αναψυχής που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά τα βυθισμένα απομεινάρια των αρχαίων χρόνων.
Άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός, είναι ότι η Αλόννησος είναι γνωστή και στους κόλπους της Ιατρικής, καθώς κάθε χρόνο την επισκέπτονται γιατροί και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο προκειμένου να αποκτήσουν δίπλωμα ομοιοπαθητικής ιατρικής, από την Ακαδημία η οποία εδρεύει στο νησί και ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία του συγκεκριμένου κλάδου.

Πού να κολυμπήσετε

Άγιος Δημήτριος: Είναι η πιο γνωστή παραλία του νησιού, με χαρακτηριστικό σχήμα. Έχει καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, μεγάλο μήκος και είναι καλυμμένη με βότσαλο. Ένα τμήμα είναι οργανωμένο με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για να απλώσετε την πετσέτα σας.

Λεφτός Γιαλός: Μικρός κόλπος πλαισιωμένος από πεύκα που φτάνουν κοντά στη θάλασσα, με βότσαλο να καλύπτει την ακτή. Οργανωμένη, με beach bars κι έναν συναρπαστικό βυθό, ιδανικό για υποβρύχιες εξερευνήσεις με μάσκα. Έχει γαλαζοπράσινα νερά και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο.

Κοκκινόκαστρο: Η πανδαισία χρωμάτων στο Κοκκινόκαστρου συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Τα καταγάλανα νερά, η χρυσαφένια άμμος, το πράσινο των δέντρων και τα κόκκινα βράχια θα σας εντυπωσιάσουν. Για να φτάσετε στην παραλία πρέπει να κατεβείτε περισσότερα από 60 σκαλοπάτια οπότε, καλό είναι να μην κρατάτε πολλά πράγματα. Η θέα από τα σκαλοπάτια θα σας αποζημιώσει για τον κόπο. Είναι οργανωμένη με beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα νερά είναι ρηχά.

Χρυσή Μηλιά: Βρίσκεται κοντά στη Χώρα και το Πατητήρι και έχει ψιλή άμμο, γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Είναι οργανωμένη αλλά θα βρείτε και ελεύθερο χώρο αν θέλετε να απλώσετε την πετσέτα σας. Είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μηλιά: Μια παραλία που θα την προσεγγίσετε κατηφορίζοντας προς την παραλία μέσα από το δάσος, θα δείτε καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα. Είναι οργανωμένη με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Γυάλια: Ήσυχη, αμμουδερή παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, δίπλα στην παραλία Βρυσίτσα. Είναι εύκολα προσβάσιμη από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αλλά υπάρχει και χωματόδρομος που ξεκινά από την περιοχή Αλώνια. Σε ένα ύψωμα, επάνω από την παραλία δεσπόζει ο παλιός, ανακαινισμένος ανεμόμυλος με την φτερωτή του.

Μεγάλος Μουρτιάς: Δημοφιλής παραλία κοντά στη Χώρα. Μπορείτε να προσεγγίσετε από ασφαλτοστρωμένο δρόμο από την Χώρα. Είναι οργανωμένη με beach bar, ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες και μπαρ.

Βαλίτσα: Η Βαλίτσα είναι μικρή και ήσυχη, σχεδόν ερημική, παραλία με λευκό βότσαλο. Βρίσκεται κοντά στον Μεγάλο Μουρτιά και θα την προσεγγίσετε από ένα σύντομο μονοπάτι.

Τι να κάνετε

Το νησί προσφέρεται για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες όπως ποδηλασία, καγιάκ, ιστιοπλοΐα, και περιπατητικά ταξίδια στη φύση όπου θα έρθετε σε επαφή με τις ομορφιές του νησιού. Μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό αλλά και να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των πιστοποιημένων εκπαιδευτών (Bayond Watersports, τηλ. 693 748 8700, https://alonissos-seacolours.gr). Επίσης, αν θέλετε να ανακαλύψετε τις κρυμμένες ομορφιές της Αλοννήσου, μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να
εξορμήσετε στις Σποράδες, ή να ακολουθήσετε τις οργανωμένες ημερήσιες κρουαζιέρες (http://www.seaescapes.gr).

Υποβρύχιο Μουσείο Αλόννησου: Αν αγαπάτε τις καταδύσεις και διαθέτετε την απαραίτητη εμπειρία, μπορείτε να επισκεφτείτε το Υποβρύχιο Μουσείο Αλόννησου. Βρίσκεται απέναντι το νησί, κοντά στη νήσο Περιστέρα, σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Το Υποβρύχιο Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2020 και θεωρείται το αρχαιότερο και σπουδαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής, με μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10 και το βάρος του εκτιμάται περισσότερους από 150 τόνους. Χρονολογικά, τοποθετείται μεταξύ 425-420 π.Χ. με το μέγεθός του να παραπέμπει στα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία της εποχής του. Το πλοίο μετέφερε περίπου 3.000 αμφορείς με κρασί από τη σημερινή Σκόπελο. Είναι ανοικτό για τους δύτες αναψυχής οι οποίοι μπορούν να το εξερευνήσουν υπό την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου και έμπειρου δύτη και με σχετική άδεια από τους αρχαιολόγους. Να έχετε υπόψη σας ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι απαραιτήτως κάτοχοι του δεύτερου διπλώματος κατάδυσης Advanced Open Water Diver. (https://museum.alonissos.gov.gr)

 

Ενημερωτικό Κέντρο: Ωστόσο, αν δεν διαθέτετε την απαιτούμενη πιστοποίηση για να καταδυθείτε στο ναυάγιο, μπορείτε να επισκεφτείτε το Ενημερωτικό Κέντρο το οποίο στεγάζεται στο παλιό σχολείο. Στο Κέντρο θα κάνετε εικονική βουτιά στο ναυάγιο, και θα το γνωρίσετε μέσα από τις διαδραστικές πλατφόρμες: θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αγγεία και αντικείμενα του ναυαγίου σε τρισδιάστατη απεικόνιση, ενώ θα θαυμάσετε και αντίγραφα των αμφορέων.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων: Είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε με τουριστικά σκάφη που θα σας ξεναγήσουν στις ομορφιές του. Είναι το «σπίτι» της φώκιας Μονάχους Μονάχους και άλλων προστατευμένων ειδών, ενώ κατά την περιήγηση θα απολαύσετε μοναδικές, απομονωμένες παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά. Στο Θαλάσσιο Πάρκο ζουν περισσότερα από 80 είδη πτηνών και 300 είδη ψαριών, διάφορα είδη ζώων και ερπετά, με μασκότ την παγκοσμίως διάσημη μεσογειακή φώκια, Μονάχους-Μονάχους. Το συγκεκριμένο είδος ζει σε θαλάσσιες σπηλιές κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να τις δείτε, ενώ πιθανότερο είναι να συναντήσετε δελφίνια να παίζουν με τα κύματα. Κατά την εκδρομή σας στο Θαλάσσιο πάρκο, θα επισκεφτείτε και τα μικρά γειτονικά νησάκια που το κάθε ένα είναι μια μοναδική εμπειρία.

 

Κυρά Παναγιά: Η Κυρά Παναγιά, ή και Πελαγονήσι, είναι το μεγαλύτερο έρημο νησί του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Έχει πάρει το όνομά του από το Μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου το οποίο βρίσκεται στην στην κορυφή του. Η επίσκεψη του μοναστηριού είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίον επιτρέπεται η πρόσβαση στο νησί, με τα τουριστικά καραβάκια να αποβιβάζουν πλήθος επισκεπτών καθημερινά.

Περιστέρα: Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί το οποίο διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, το Περιστέρι και το Βασιλικό, ενώ έχει και πολλές όμορφες παραλίες. Στον βυθό, κοντά στο νησί, ανακαλύφθηκε ναυάγιο του 5ο αιώνα π.Χ., με περισσότερους από 3.000 αμφορείς στα αμπάρια του, εύρημα που αποδεικνύει ότι η περιοχή ήταν κομβικής σημασίας για το εμπόριο στην αρχαιότητα. Είναι το πρώτο επισκέψιμο, υποβρύχιο μουσείο της χώρας.

Σκάντζουρα: Βρίσκεται μεταξύ Αλονήσσου και Σκύρου και είναι σημαντικό καταφύγιο για γλάρους και για μαυροπετρίτες (γεράκια). Ήταν φρούριο των ελληνιστικών χρόνων και υπάρχουν ίχνη από αγροτικές κατοικίες. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι με πανοραμική θέα.

Ψαθούρα: Ηφαιστειογενές νησάκι, με χαμηλή βλάστηση. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του νησιού, με την μοναδική άγρια ομορφιά, αφού η χρυσαφένια άμμος είναι διάσπαρτη με μαύρες ηφαιστειακές πέτρες. Επιπλέον, στο νησάκι υπάρχει και ένας εντυπωσιακός φάρος του 19ου αι. με 29 μέτρα ύψος.

Πεζοπορία: Στην Αλόννησο υπάρχει ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο διασχίζει όλο το νησί, εκτός από το πολύ δύσβατο βόρειο τμήμα. Οι διαδρομές μέσα από την πλούσια και βλάστηση, τα διάσπαρτα ξωκλήσια και η θέα στη θάλασσα, κάνουν την εμπειρία μοναδική, όπως το Φαράγγι Καστανόρεμα, στη βορειοανατολική πλευρά της Αλοννήσου. Για πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του νησιού: https://alonissos.gr

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο στο Πατητήρι. Στον πρώτο όροφο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει αρχαιοελληνικά κειμήλια, όπλα και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε πολεμικά και πειρατικά καράβια. Επίσης, μπορείτε να δείτε παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και εργαλεία επαγγελμάτων, όπως το ξυράφι του κουρέα και την πρέσα του ελαιοτριβείου, αλλά και παραδοσιακές φορεσιές. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα εκθέματα που σχετίζονται με τις πειρατείες, όπως χειροπέδες για τους σκλάβους, και άγκυρα για ρεσάλτο (Πατητήρι, τηλ. 2424 065390).

Γάμοι στον βυθό

Σε περίπτωση που αναζητάτε έναν ιδιαίτερο προορισμό για να ανταλλάξετε όρκους αιώνιας αγάπης με το ταίρι σας, η Αλόννησος υπόσχεται να σας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Μπορείτε να παντρευτείτε στον υπέροχο βυθό του νησιού και να εκφράσετε την αγάπη σας με την φράση «I Love You Deeply» όπως είναι και ο τίτλος της καμπάνιας. Το νησί, χτίζοντας φήμη ως παγκόσμιος καταδυτικός προορισμός, έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την τέλεση των υποβρύχιων γάμων και μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας. Οι γάμοι που τελούνται στον βυθό είναι πολιτικοί με παρουσία περιορισμένου αριθμού καλεσμένων και η τελετή θα γίνεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για το μελλόνυμφο ζεύγος, ωστόσο, αν δεν δεν υπάρχει καταδυτική εμπειρία θα πρέπει να κάνετε κάποια μαθήματα (https://alonissos.gov.gr)

Η καρδιά της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Στην Αλόννησο βρίσκεται η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής η οποία εκπαιδεύει σπουδαστές Ιατρικής, γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με σκοπό να αποκτήσουν το δίπλωμα Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε χρόνο κατά την περίοδο των θερινών μηνών, επισκέπτονται την Αλόννησο και την Ακαδημία γκρουπ ιατρών από όλο τον κόσμο. (https://www.vithoulkas.com

Γαστρονομική ταυτότητα

Ο διάσημος αλοννησιώτικος τόνος, που σχεδόν κάθε ταβέρνα τον ετοιμάζει στην κουζίνα της και τα φρέσκα ψάρια, οι αστακοί, οι καραβίδες, οι γαρίδες κατευθείαν από το καΐκι, είναι τα πιο χαρακτηριστικά γαστρονομικά στοιχεία του νησιού, ενώ από εδέσματα η ψαρόσουπα και η αστακομακαρονάδα βρίσκονται παντού. Πολύ ιδιαίτερες οι πίτες, που φτιάχνονται κατά παράδοση στο τηγάνι ( χταποδόπιτα, τυρόπιτα, στριφτή σπανακόπιτα). Τα “χαμαλιά”, γλυκό του γάμου, είναι ένα αμυγδαλωτό που τυλίγεται σε φύλλο, πασπαλίζεται με ζάχαρη και αρωματίζεται με λεμόνι ή νεράντζι, κανελογαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Άλλα παραδοσιακά γλυκά είναι τα φουσκάκια (λουκουμάδες) και η σουλτάνα ( είδος γλυκιάς μπουγάτσας). Το όνομα Πατητήρι, (είναι το επίκεντρο της ζωής στο νησί) δείχνει πως κάποτε υπήρχε γερή παραγωγή κρασιού. Σήμερα καλλιεργούνται λίγα στρέμματα με ροδίτη, βραδιανό, λημνιό, μαυροκουντούρα (μανδηλαριά) και μοσχάτο για αυτοκατανάλωση ή για την παραγωγή περιορισμένης ποσότητας χύμα κρασιού.

 

Related posts

Έδεσσα: ταξίδι στην «υδάτινη» πόλη της Μακεδονίας

Newsroom

Μονεμβάσια: Η καστροπολιτεία με τα πέτρινα σπίτια, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα ενετικά αρχοντικά

Newsroom

Χαλκιδική: Ζαφειρένια νερά, ατέλειωτες αμμουδιές και μια απέραντη ακτογραμμή με πεύκα

Newsroom