ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

ΑμεΑ: Ποιοι απαλλάσσονται από Τέλη Κυκλοφορίας και Τέλος Ταξινόμησης

ΑμεΑ: Ποιοι απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας και τέλος ταξινόμησης

Οι τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εντάσσονται πλέον στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των αναπήρων.

Ακόμη μία κατηγορία ατόμων με Ειδικές Ανάγκες προστέθηκε στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι απαλλάσσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και το Τέλος Ταξινόμησης σε περίπτωση εισαγωγής κάποιου οχήματος.

Ειδικότερα με σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ορίζεται ότι και οι τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εντάσσονται στις ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις για αναπήρους.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφει η απόφαση της ΑΑΔΕ: «Απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία – Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 1798/1988» και β) του άρθρου 74 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) «Ένταξη τυφλών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις για αναπήρους – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988» – Παροχή οδηγιών.

Κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τις διατάξεις του: α) άρθρου 72 του ν. 4758/2020 (Α’ 242) «Απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία – Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 1798/1988» και β) του άρθρου 74 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) «Ένταξη τυφλών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις για αναπήρους – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988».

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 4758/2020 τροποποιούνται οι υποπερ. α’, β’, δ’ και ε’ της περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (Α’ 166) και διαμορφώνεται ως εξής:

«Γ. Στους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι:

α. είναι άτομα με νοητική αναπηρία με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40, ή

β. είναι άτομα με αυτισμό, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας ή

γ. πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή

 

δ. πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι νεφροπαθείς ή ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς μεταμοσχευμένοι ή

ε. πάσχουν από συγγενική αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) ή κυστική ίνωση ή ομόζυγο κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών, έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας».

Επιπρόσθετα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), η περ. Β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (Α΄166) αντικαθίσταται ως εξής:

«Β. Στους τυφλούς Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον πάσχουν από τύφλωση και από τους δύο οφθαλμούς με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80 %) και άνω

Επισημαίνεται ότι από τις ανωτέρω ισχύουσες διατάξεις διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων προσώπων και πλέον συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι πάσχοντες από ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς μεταμοσχευμένοι και επίσης οι πάσχοντες από κυστική ίνωση ή oμόζυγο κληρονομική υπερχοληστερολαιμία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και οι πάσχοντες από τύφλωση και από τους δύο οφθαλμούς με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Εφιστάται η προσοχή για τους πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία), προκειμένου να τύχουν απαλλαγής ή να εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και επομένων, πρέπει το ποσοστό αναπηρίας όπως αυτό αναγράφεται στη σχετική γνωμάτευση να είναι 67 % και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση οποιασδήποτε απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις και να προσκομίζονται τα σχετικά δικαιολογητικά που ορίζονται στην υπ΄αριθμ. Δ18Α 5038645 ΕΞ 29.10.2013 (B’ 2774) Απόφαση Υπουργού Οικονομικών.

Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και επομένων.»

Related posts

Παρουσία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, η εκδήλωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ με τίτλο «Με Γυναικείο Αποτύπωμα»

Έρχονται ευνοϊκές διατάξεις για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες!!!

Συνάντηση Στ. Παπασταύρου και Σ. Ζαχαράκη με ΕΣΑμεΑ, Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας και 31 δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες ΑμεΑ

Newsroom