ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

Αμερικανοί βουλευτές ζητάνε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αμερικανοί βουλευτές ζητάνε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ένα ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτά του Παρθενώνα κατέθεσαν, με αφορμή την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, πολιτικοί στις ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Βουλευτής των Δημοκρατικών, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney) από την 12η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ο ομογενής Βουλευτής των Ρεμπουπλικανών, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), από την 12η Περιφέρεια της Φλόριδα.

Πρόκειται για μια καθιερωμένη πρωτοβουλία των δυο έμπειρων Βουλευτών, οι οποίοι υπηρετούν ως συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, προωθώντας σταθερά εδώ και χρόνια στο Κογκρέσο τα ελληνικά θέματα.

«Ενόσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – ορισμένα από τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς της χώρας – προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους», ανέφερε η κ. Μαλόνι, κάνοντας λόγο για «ζωτικά κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας και οι Έλληνες – όπως και οι άνθρωποι που την επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να δουν το μεγαλείο της Ακρόπολης – θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν τα Μάρμαρα στο πραγματικό σπίτι τους.

»Αυτό το διακομματικό ψήφισμα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, επιτέλους, αυτούς τους θησαυρούς», τόνισε η κ. Μαλόνι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης.

«Η Τέχνη παρέχει ένα παράθυρο στην Ιστορία και η έκφρασή της είναι η ελευθερία.

»Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν από πολίτες της Αθήνας υπό τις οδηγίες του γνωστού καλλιτέχνη Φειδία, προκειμένου να αναδείξουν την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της Αθήνας.

»Το να μην στεγάζονται και να εκτίθενται αυτές οι δημιουργίες των πολιτών στην πόλη για την οποία προορίζονταν, είναι έλλειψη σεβασμού όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αθήνας αλλά επίσης και για τον Πολιτισμό που άνοιξε τον δρόμο στην σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία.

»Ειλικρινά εύχομαι να δω αυτά τα αυθεντικά έργα και άλλα σημαντικά κειμήλια της ελληνικής Ιστορίας να επιστρέφουν στον δικαιούχο ιδιοκτήτη τους προκειμένου να τις απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μπιλιράκης.

Related posts

Ανακαλύφθηκε το σημαντικότερο οίκημα στη χριστιανική ιστορία της Βρετανίας

Newsroom

Η παιδική σκηνή ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ταξιδεύει με την πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας μας «ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ»

Η Ιστορία της Μακεδονίας