ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Διεθνή ΝέαΕιδήσειςΡοή Ειδήσεων

Αναλένα Μπέρμποκ: Βρείτε τα με Τουρκία στο Αιγαίο, ξεχάστε τις αποζημιώσεις

Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της» για η ΥΠΕΞ Γερμανίας: Βρείτε τα με Τουρκία στο Αιγαίο

Αδιανόητη η στάση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για τις αποζημιώσεις σχετικά με τις φρικαλεότητες που διέπραξε η ναζιστική κατοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σύμφωνα με την DW κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να διευθετήσουν τις εντάσεις τους μέσω διαλόγου, καθώς τα ζητήματα είναι το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και οι πρόσφυγες.

Οι διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ γίνονται παιχνίδι στα χέρια του Κρεμλίνου, δήλωσε η η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. «Ποτέ άλλοτε η συνοχή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων εταίρων δεν είχε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι σε αυτούς τους καιρούς». Η Ρωσία προσπαθεί «με κάθε μέσο» να διχάσει το ΝΑΤΟ, είπε.

Σε συνέντευξή της στα “Νέα”, η Μπέρμποκ εξέφρασε κριτική για τη συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας. «Τα μέλη μιας κοινής αμυντικής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου», δήλωσε, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για τα «μηνύματα ετοιμότητας για διάλογο».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε έναν καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Αθήνα και στην υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex στο λιμάνι του Πειραιά, η Μπέρμποκ επέκρινε την παράνομη απώθηση προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ζήτησε συστηματικές διευκρινίσεις.

«Αν κάνουμε τα στραβά μάτια, οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να ισχύουν και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε επίσης, προσθέτοντας ότι «συχνά πρόκειται για τους πιο αδύναμους εδώ: πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που φεύγουν εδώ και χρόνια, πρόκειται για μικρά παιδιά».

Και τα δύο θέματα, όπως σημειώνει η Μπέρμποκ- η διαμάχη για το Αιγαίο και η προσφυγική πολιτική – είναι πιθανό να απασχολήσουν τον Μπέρμποκ – την Παρασκευή, καθώς θα μεταβεί στην Τουρκία.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Μπέρμποκ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πράσινη πολιτικός επισκέφθηκε την πρώην φυλακή της ναζιστικής διοίκησης, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αντιστασιακοί και πολίτες μεταξύ 1941 και 1944. Στη συνέχεια, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ενοχής που υπέστη η Γερμανία εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως αποτέλεσμα των φρικαλεοτήτων που διέπραξε η ναζιστική κατοχή», εξήγησε η Μπέρμποκ για να προσθέσει ότι «το να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη αυτού του γεγονότος είναι σημαντικό για μένα».

Παράλληλα, η Μπέρμποκ κατέστησε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για συνομιλίες σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τα δεινά της κατοχής κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα στα “Νέα”, δήλωσε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καταλήξει σε μια νέα νομική συνεννόηση». Η ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε ποτέ επίσημα από το αίτημα των αποζημιώσεων. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τέτοιου είδους πληρωμές.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Τι περιμένει τους καταναλωτές και επιχειρήσεις

Newsroom

«Ψυχραιμία από τον ελληνικό λαό» ζητά ο Αδ. Γεωργιάδης μπροστά στο κύμα ανατιμήσεων

Η ενεργειακή κρίση φέρνει «αυξήσεις» 25% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Newsroom