ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑ

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλε η ΕΣΑμεΑ : Άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους που πλήγηκαν από τον Ιανό

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλε η ΕΣΑμεΑ : Άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που πλήγηκαν από τον Ιανό

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ΕΣΑμεΑ, αφουγκραζόμενη το δράμα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τη θεομηνία του Ιανού, ζητά την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση στήριξη και προστασία τους.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, είναι οι πρώτοι που θίγονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων κ.α.

Αναμένουμε ειδικά και πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε υπαγορεύεται στο άρθρο 11 «Καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικών κρίσεων» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Τα Κράτη Μέρη λαμβάνουν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους από το διεθνές δίκαιο, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των ΑμεΑ σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων ένοπλης σύρραξης, ανθρωπιστικών κρίσεων και την εμφάνιση φυσικών καταστροφών».
Με το παρόν, αναφέρουμε ενδεικτικά, το πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων προστασίας που πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους:

1. Στις πληγείσες οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί, για κάθε μέλος και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα από ένα, άτομα με αναπηρία στην ίδια οικογένεια, να διπλασιάζεται το ποσό αυτό για κάθε άτομο.
2. Στις πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ή είναι γονιός παιδιού με αναπηρία, κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό στην οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί.
3. Στα πληγέντα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που δικαιούνται προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας, να υπάρξει διπλασιασμός του επιδόματος που λαμβάνουν, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών.
4. Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ όλου του ιατρικού εξοπλισμού, όπως τεχνικά βοηθήματα, μηχανήματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.α, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων.
5. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και των μελών των οικογενειών τους στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.
6. Άμεση αντικατάσταση των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων (αυτοκινήτων) που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και ανήκουν σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή σε γονείς παιδιών με αναπηρία.
7. Άμεση αποκατάσταση των υλικών ζημιών που έχουν υποστεί δημόσιες δομές εκπαίδευσης που φοιτούν άτομα με αναπηρία και γενικά, σε όλες τις δημόσιες δομές που παρέχουν υπηρεσίες ή προγράμματα σε άτομα με αναπηρία. Επίσης, να επιχορηγηθούν ξεχωριστά οι φορείς που λειτουργούν δομές για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αναπηρία στην Καρδίτσα, ο Σύλλογος Υπερίων στην Κεφαλλονιά κλπ. Παράλληλα να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί στα γραφεία των συλλόγων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
8. Στα δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί από τις πλημμύρες, τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι, καθώς και να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές προσβασιμότητας.
9. Απαλλαγή όλων των πληγέντων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την α΄ κατοικία.
10. Να υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και στήριξη στα πληγέντα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και στους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και είναι άνεργοι, για την ένταξή τους στην εργασία.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολόκληρη η χώρα δοκιμάζεται και ζει μια μεγάλη τραγωδία. Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία, αλλά και όλων των συμπολιτών μας που έζησαν τον εφιάλτη των πλυμμηρών και μας έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική Πολιτεία σε περιόδους κρίσεων.

 

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
– Γραφείο υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
– Γραφείο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα
– Γραφείο υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση
– Γραφείο υφυπουργού Εργασίας κ. Δ. Μιχαηλίδου
– Γραφείο υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
– Γραφείο Υφυπουργού για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θ. Σκυλακάκη
– Γραφείο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Καρασιώτου
– Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

 

Πηγη greekaffair.news

 

Related posts

3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ίσα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Newsroom

Οι προνοιακές παροχές στα ΑμεΑ δεν θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εισόδημα

Newsroom

Νέα αποδυτήρια, ντουζιέρες και πρόσβαση για ΑμεΑ σε πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων [φωτο]

Newsroom