ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑμεΑΕιδήσειςΚοινωνία

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους : Δείτε την απόφαση για τις επιταγές τουρισμού

Τουρισμός για Όλους

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους : Δείτε την απόφαση για τις επιταγές τουρισμού

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια για τις επιταγές – voucher διακοπών από το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αιτήσεις θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες στο tourism4all.gov.gr

 

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για όλους, έτους 2020, ορίζονται φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή βρίσκονται εν διαστάσει ή είναι διαζευγμένα, τα οποία έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2018.

Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης.

Ως «Ωφελούμενοι» των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», έτους 2020, ορίζονται:

α) τα άγαμα τέκνα του δικαιούχου με ημερομηνίες γέννησης από 31.12.2002 έως και 31.12.2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών.

β) τα τέκνα του δικαιούχου, ανεξαρτήτου ηλικίας, με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία.

γ) ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

δ) οι συνοδοί «Δικαιούχων» ή «Ωφελουμένων»  ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67%, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση, όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση του άρθρου 6.

Ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Σε περιπτώσεις συζύγων ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση όπως θα ορίσει η Δημόσια Πρόσκληση.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» έτους 2020:

– οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020 και 2020-2021 του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

– οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται από 15.7.2020 έως 31.12.2020.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων ωφελουμένων του προγράμματος ορίζεται σε τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις, σε συνεχόμενο διάστημα εντός της ανωτέρω χρονικής περιόδου, στον ίδιο πάροχο.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης μεταξύ όσων πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση. Στη διαδικασία της κλήρωσης μετέχει η αίτηση του δικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των ωφελουμένων μελών του, εφόσον υπάρχουν.

Το e-voucher είναι προσωποποιημένο και εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου, ενώ αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιούται ανάλογα με τα ωφελούμενα μέλη, εμπεριέχει δε, μοναδικό κωδικό και εκχωρείται στον πάροχο των υπηρεσιών για χρήση σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Το ύψος της οικονομικής αξίας του e-voucher, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, προσδιορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Η επιδότηση μέσω του e-voucher δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους διαμονής σύμφωνα με τις ανάγκες τους, και να εκχωρούν το e-voucher στους παρόχους για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν κατόπιν υπογραφής προτυποποιημένης σύμβασης μεταξύ δικαιούχου και παρόχου, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόκληση.

Με Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδοθεί εντός μηνός Ιουνίου, θα καλουνται οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Με τη Δημόσια Πρόσκληση ορίζονται: το ακριβές χρονικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος, το ποσό επιδότησης, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτουμένων δικαιολογητικών, η διαδικασία επιλογής Δικαιούχων Ωφελουμένων και Παρόχων, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Δημόσια Πρόσκληση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.gov.gr ).

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται αίτηση, η οποία υποβάλλεται από τους δικαιούχους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Τουρισμού www. tourism4all.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση (επαλήθευση της ταυτότητας) των δικαιούχων με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Αιτήσεις που υποβάλλονται με διαφορετικό τρόπο ή υποβάλλονται εκτός της προθεσμίας που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση δεν λαμβάνονται υπόψη.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, διατίθενται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαδικτυακές υπηρεσίες, προκειμένου για την άντληση και χορήγηση στο Υπουργείο Τουρισμού, από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, των εξής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος:

α) από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.:

i. Ένδειξη εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης για το ελεγχόμενο ως προς το εισοδηματικό κριτήριο φορολογικό έτος (0 ή 1),

ii. Ένδειξη εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος που προηγείται του φορολογικού έτους της ανωτέρω περίπτωσης i΄ (0 ή 1),

iii. Εισόδημα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας για τον ΑΦΜ του αιτούντος και των τυχόν υπολοίπων μελών της οικογενείας του και

β) από τα πληροφοριακά συστήματα «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ» της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. και του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών:

i. Τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση με βάση τα στοιχεία του αιτούντος και της συζύγου ή ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης, εφόσον υπάρχει

ii. Επιβεβαίωση λίστας ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων του αιτούντος.

Με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής παρέχεται η συγκατάθεση προς το Υπουργείο Τουρισμού για την επεξεργασία των ανωτέρω προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του, αποκλειστικά για τους σκοπούς ένταξης στο Πρόγραμμα της παρούσας.

Τα ανωτέρω δεδομένα διατηρούνται από το Υπουργείο Τουρισμού για δύο (2) έτη από την έκδοση του Οριστικού Μητρώου Δικαιούχων Ωφελουμένων και του Οριστικού Πίνακα Αποκλειομένων και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο αιτών φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, δεν επιτρέπεται.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των δικαιούχων επισυνάπτονται σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους.

Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση καθώς και προκύπτουσα μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων, επιφέρει αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελούμενου αυτού από το Πρόγραμμα.

Η υποβολή αίτησης γίνεται εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τα οριζόμενα στη Δημόσια Πρόσκληση εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο προηγούμενο οικονομικό έτος εισοδήματα, όπως προκύπτουν από τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2018. Ως οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση του πίνακα των δικαιούχων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση, εξαιρουμένου του εισοδηματικού κριτηρίου.

Με τη συμπλήρωση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται:

-ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης της αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ),

– τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο.

Μέλη που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσειςδεν λαμβάνονται υπόψη. Αποκλείονται επίσης αιτήσεις που έγιναν από ωφελούμενα μέλη με την ιδιότητά τους ως δικαιούχων και αντίστροφα.

Το προσωρινό Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Ωφελουμένων και ο προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, αναρτώνται στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.gov.gr και στην ηλεκτρονική www. tourism4all.gov.gr.

ι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής προς το Υπουργείο Τουρισμού μίας και μόνο ένστασης μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής εφαρμογής κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσίευσής τους στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Τουρισμού. Η διαδικασία για την υποβολή και την εξέταση των ενστάσεων καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από αρμόδια τριμελή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, καταρτίζεται: α) το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων, μεταξύ των οποίων θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική κλήρωση και β) ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων, και αναρτώνται στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.gov.gr και στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.tourism4all.gov.gr.

Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων για τους οποίους θα εκδοθεί e-voucher διαμορφώνεται με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων από το ανωτέρω οριστικό Μητρώο, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων καταρτίζονται με απόφασή του Υπουργού Τουρισμού.

Related posts

Χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι τουρίστες από Ισραήλ

Newsroom

Μητρόπουλος: «Κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο»

Δ. Κούβελας: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 10 φορές λιγότερο θανατηφόρα»