ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Αντισεισμική Προστασία – ανήσυχοι οι επιστήμονες: Μηδενικοί οι έλεγχοι στα σχολεία

Αντισεισμική Προστασία – ανήσυχοι οι επιστήμονες: Μηδενικοί οι έλεγχοι στα σχολεία

 

 

Παραμένουν και αυξάνονται τα προβλήματα όσον αφορά στη διαδικασία του τεχνικού ελέγχου των σχολικών και δημοσίων κτιρίων, ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα της αντισεισμικής προστασίας του συνόλου αλλά και των ευαίσθητων ομάδων όπως είναι οι μαθητές στα σχολεία ή ασθενείς στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δόκτωρ σεισμολογίας και μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ελληνικού μεσογειακού πανεπιστημίου τονίζει μεταξύ άλλων ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα όπως τα γραφειοκρατικά και «η αμέλεια έως άρνηση ορισμένων δήμων να προχωρήσουν σε διαδικασίες ελέγχου σχολικών κτιρίων». Ο ίδιος επισημάνει ότι του έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που βρίσκονται στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Dnews έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα για τους αντισεισμικούς ελέγχους. Εκπαιδευτικοί και γονείς έκαναν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιούσουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Το Σεπτέμβρη του 2022 η πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Αττικής, κα. Βαλαβάνη Στέλλα, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι τα σχολικά κτίρια της Αττικής στέλνουν μήνυμα sos.

Το Δεκέμβριο του 2022 αναδείξαμε  την κατάσταση που βρίσκονται τα κτίρια των σχολικών μονάδων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ο πρόεδρος της διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής ανέφερε στα Dnews πως «κακά τα ψέματα δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι ενώ οι δήμοι και οι περιφέρειες πετούν το μπαλάκι στους διευθυντές των μονάδων με αποτέλεσμα σήμερα να μην γνωρίζουμε ποια σχολεία είναι ασφαλή για να υποδεχτούν μαθητές και ποια όχι».

Όλο αυτό το διάστημα και μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και στην Συρία όπως αποδεικνύεται ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σε ένα τέτοιο μείζον θέμα.

 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος

 

«Μετά τους σεισμούς της Τουρκίας πριν από δυόμιση με τρεις μήνες ξεκίνησε ξανά η συζήτηση για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και κυρίως των σχολείων και των νοσοκομείων. Μάλιστα, προέκυψε και ένα νέο νομοθέτημα στα τέλη Μαρτίου το οποίο φιλοδοξεί να διευκολύνει τις διαδικασίες. Όμως βλέπουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

Από την μια μεριά γραφειοκρατικά και από την άλλη μια αμέλεια έως άρνηση ορισμένων δήμων να προχωρήσουν σε διαδικασίες ελέγχου σχολικών κτιρίων τα οποία εμπίπτουν στη δίκη τους αρμοδιότητα. Μου έχουν αναφερθεί συγκεκριμένες περιπτώσεις για παράδειγμα μέσα στην επικράτεια της Αττικης για τέτοιες καταστάσεις. Νομίζω πως εάν συνεχίσουμε έτσι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πραγματικά σε αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα. Ένα θέμα που αναφέρεται στην αντισεισμική προστασία του συνόλου και κυρίως ευαίσθητων ομάδων όπως είναι οι μαθητές στα σχολεία ή ασθενείς στα νοσοκομεία».

 

 

 

 

 

Related posts

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Συνεδριάζουν για αθλητισμό, τουρισμό, μετακινήσεις με πλοία

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα προς τους Έλληνες χριστιανούς :Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων έκαναν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο