ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Αντρας μαμάκιας: πώς θα τον ξεχωρίσεις, πότε να τον αφήσεις

Αντρας μαμάκιας: πώς θα τον ξεχωρίσεις, πότε να τον αφήσεις

Πότε η αγάπη ενός άντρα για τη μητέρα του ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού, ποια στάδια περνάει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η αγάπη που τρέφει κάθε άντρας για τη μητέρα του είναι καλός οιωνός για τη σχέση σου μαζί του, αφού δείχνει ωριμότητα και ένα σημαντικό βαθμό ψυχικής ισορροπίας. Όταν η σχέση μητέρας-ενήλικου γιου είναι θερμή αλλά ισορροπημένη, σημαίνει ότι εκείνη είχε κάνει καλή δουλειά με την ανατροφή του κι ότιτου έχει εμφυσήσει τον ίδιο σεβασμό για όλες τις εκπροσώπους του φύλου της. Συνεπώς, μπορείς να περιμένεις ότι όσο είσαστε ζευγάρι θα έχετε μια εξίσου υγιή και ανέφελη σχέση, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μια σχέση ζωής.

Όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η αγάπη ενός άντρα για τη μητέρα του ξεπερνάει τα όρια και φτάνει να καταλάβει εξολοκλήρου την καρδιά του, σε βαθμό που δεν αφήνει χώρο για καμιά άλλη γυναίκα στη ζωή του. Τότε μπορούμε με άνεση να πούμε ότι ο άντρας αυτός πάσχει από μαμακίαση, μια «ασθένεια» εμμέσως κολλητική που πλήττει σημαντικό ποσοστό Ελλήνων και απειλεί όχι μόνο να καταστρέψει τη σχέση σου αλλά και να σε στείλει είτε στο τρελάδικο, είτε στη φυλακή –στις βαριές περιπτώσεις.

Πριν φτάσεις εκεί όμως υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα σημάδια που σε προειδοποιούν αν ο δικός έχει προσβληθεί από μαμακίαση και σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε φορά. Είσαι έτοιμη να τα αναγνωρίσεις;

Προσοχή: ακόμη κι αν δεν μπορείς να τον κατατάξεις αμιγώς σε μια κατηγορία από τις τρεις, όσο περισσότερα μεμονωμένα στοιχεία μαμακίασης διαθέτει ο δικός σου συνολικά τόσο σοβαρότερη είναι η περίπτωση του.

 

Μαμάκιας 1ου σταδίου

 

1. Δεν υπάρχει πατέρας
Αν ο καλός σου ανατράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του κυρίως από τη μητέρα του, χωρίς την καθημερινή παρουσία κάποιου άλλου αρσενικού προτύπου στο περιβάλλον του, το πιθανότερο είναι ότι έχει αναπτύξει μαζί της έναν άρρηκτο δεσμό και ότι εκείνη παίζει -και θα παίζει για πάντα- κεντρικό ρόλο στη ζωή του.

2. Τη βλέπει σα θεά
Όταν μιλάει για εκείνη σε κάνει να πιστεύεις ότι τα πάντα επάνω της είναι τέλεια εξ ορισμού: αφού κάτι προέρχεται από εκείνη είναι υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης.

3. Σου φέρεται σα βασίλισσα
Ο μαμάκιας δεν είναι απαραίτητα κακός σύντροφος. Αντιθέτως, αν πρόκειται για ελαφριά περίπτωση θα σου φέρεται ανεξαιρέτως με σεβασμό –ακόμη και στους καυγάδες σας- και θα είναι παντού και πάντα ευγενικός και τρυφερός μαζί σου –ναι, και στο κρεβάτι.

4. Συγκρίνει τη μαγειρική σου με τη δική της
Μπορεί να νομίζεις ότι φτιάχνεις τον καλύτερο μουσακά που υπάρχει και οι φίλοι σας να γλύφουν τα δάχτυλα τους, όμως η τέχνη σου στην κουζίνα δεν φτάνει εκείνη της μαμάς του ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι. Ας μην μιλήσουμε για τις πίτες της και για τα κέικ της και, και, και…

5. Εκείνη του κάνει όλες τις δουλειές
Όταν πρωτογνωριστήκατε ενθουσιάστηκες από το πόσο νοικοκυρεμένος ήταν πάντα ο χώρος του. Σύντομα όμως ανακάλυψες το μυστικό του: η μαμά του φροντίζει για τα πάντα. Μπουγάδα, σιδέρωμα, λάντζα, ξεσκόνισμα, σκούπισμα και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, όλα περνούν από το χέρι της. Καθόλου παράξενο που εκείνος δεν ξέρει να βράσει ούτε αυγό.

6. Εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σας
…Από το πουθενά: το χτύπημα της πόρτας είναι περιττή τυπικότητα για τους δυο τους, πόσο μάλλον το προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Βέβαια, αυτό το τελευταίο, θα ήταν κάπως υπερβολικό αφού…

7. Μένουνε μαζί
Μπορεί εκείνος να έχει περάσει προ πολλού τα τριάντα αλλά εξακολουθεί να μένει με τη μαμά του: πού αλλού θα βρει δωρεάν στέγη, τροφή και υπηρεσία δωματίου χωρίς να χρειάζεται να κουνήσει ούτε τα βλέφαρα του γι’ αυτό; Δεν είναι ν’ απορείς γιατί διστάζει τόσο πολύ μπροστά στο ενδεχόμενο της συγκατοίκησης μαζί σου.

8. Μιλάνε μεταξύ τους συνέχεια
…Και όχι μόνο στο τηλέφωνο: η επικοινωνία τους δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε ωράριο. Εννοείται ότι είναι φίλοι στο Facebook, ακολουθούν ο ένας τον άλλον στο Twitter και στο Instagram, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα. Εκείνος δεν διανοείται καν να μην το σηκώσει, ακόμα κι αν είναι περασμένα μεσάνυχτα. Αν στην αρχή νόμιζες απλά ότι έχει άλλη, τώρα έμαθες την πικρή αλήθεια: η άλλη είναι η Μαμά.

Πώς να τον χειριστείς και τι να περιμένεις

Μπορείς να περάσεις ζωή χαρισάμενη μ’ αυτόν τον άντρα υπό μια προϋπόθεση: να αγαπήσεις τη μαμά του! Αν δεν μπορείς να την αγαπήσεις όσο την αγαπάει εκείνος, οφείλεις τουλάχιστον να τη συμπαθήσεις αυθόρμητα, να την σέβεσαι απόλυτα και να μην την βλέπεις ανταγωνιστικά. Στο κάτω-κάτω, όσο οι δυο σας είσαστε ζευγάρι μπορείς να ελπίζεις ότι θα εισπράττεις κι εσύ ένα μέρος της αγάπης της που περισσεύει πάντα για ό,τι και όποιον κάνει τον γιο της ευτυχισμένο.

Μαμάκιας 2ου σταδίου

1. Η μαμά του χώνει τη μύτη της παντού
Ξέρει πριν από σένα πού θα πάτε το βράδυ και με ποιους, θέλει να μάθει αν και τι μαγείρεψες για μεσημέρι και δεν διστάζει να σε ρωτήσει αν έχεις συνέλθει από εκείνη τη μυκητίαση: τίποτα δεν μένει κρυφό από τη μαμά του. Ακόμη κι αν εκείνος σού έχει δώσει τον όρκο της σιωπής, εκείνη έχει τον τρόπο να τον κάνει να ξεράσει όλα!

2. Ψωνίζει για εκείνη
Ακόμα κι αν έχετε βγει να πάρετε δώρο για τα γενέθλια σου, εκείνος θα ψωνίσει πάντα κάτι και για εκείνη: «να μην νομίζει ότι δεν τη σκεφτόμαστε, η καημένη» είναι η έτοιμη δικαιολογία. Το τι σκέφτεσαι εσύ βέβαια, είναι άλλο θέμα.

3. Παραπονιέται διαρκώς
Μαθαίνεις όλες τις αναποδιές που της τυχαίνουν. Συνεχώς. Κάθε μέρα. Και πιο συχνά ακόμα. Η ατυχία αυτής της γυναίκας είναι άνευ προηγουμένου κι από ποιον να ζητήσει παρηγοριά αν όχι από τον κανακάρη της;

4. Σου τη λέει αδιάκοπα
Άμεσα ή έμμεσα σου πετάει συνέχεια μπηχτές. Τίποτα δεν είναι ικανοποιητικό επάνω σου κι όλα φαίνεται να την εκνευρίζουν: το βάρος σου (πολύ ή λίγο, αδιάφορο) δεν είναι το σωστό, η καταγωγή σου (ταπεινή ή όχι) είναι απαράδεκτη, η μόρφωση σου το ίδιο, η δουλειά σου το ίδιο (έχεις δεν έχεις). Μην το παίρνεις προσωπικά, άλλωστε να ξέρεις ότι…

5. Η μαμά έχει άποψη
Οι φράσεις «η μαμά ξέρει» ή «η μαμά λέει ότι» είναι ενσωματωμένες στο καθημερινό ρεπερτόριο του καλού σου… Μπορεί να μιλάτε οι δυο σας, μόνοι, στο σπίτι, αλλά οι μαμά του είναι πάντα παρούσα και φυσικά έχει γνώμη για τα πάντα, ακόμη και γι’ αυτά που δεν έχει ακούσει ποτέ.

6. Και έχει πάντα δίκιο
Αν τύχει να καυγαδίσετε με αφορμή εκείνη, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να σε υπερασπιστεί όσα λογικά επιχειρήματα κι αν προβάλεις. Μεταξύ μας, πιο εύκολα κερδίζεις το Λότο. Παρόλα αυτά…

7. Είσαι «υποχρεωμένη» να της κάνεις τα καπρίτσια
Διαφορετικά εκείνος θα τσαντιστεί. Πολύ. Η μαμά του είναι για εκείνον ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο, οπότε αν εκείνη δεν είναι καλά, δεν μπορεί ούτε κι εκείνος να είναι καλά…

8. Αλλιώς θα νιώθει τύψεις
Η μανούλα του έχει ειδικότητα στο να του ξυπνάει το ενοχικό του σύνδρομο. Εκείνη που βασανίστηκε τόσες ώρες για να τον γεννήσει… Κατάλαβες; Κατάλαβα, να λες.

9. Θέλει να είναι υπερήφανη για εκείνον
Ο αγαπημένος σου θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες της μαμάς του, ακόμη κι αν χρειαστεί ν’ απαρνηθεί τα δικά του όνειρα κι επιθυμίες. Η προσπάθεια του να την εντυπωσιάσει και να κερδίσει την εύνοια της είναι τουλάχιστον ισάξια, αν όχι μεγαλύτερη από την προσπάθεια που καταβάλει για να πετύχει το ίδιο μαζί σου. Μόνο που η μανούλα του δεν εντυπωσιάζεται τόσο εύκολα όσο εσύ.

Πώς να τον χειριστείς και τι να περιμένεις

Αν δεν το έχεις καταλάβει ήδη, η ζωή με τον μαμάκια 2ου σταδίου δεν θα είναι ρόδινη. Αν για κάποιον εντελώς δικό σου κι εντελώς διεστραμμένο λόγο επιμένεις να τον ανέχεσαι, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένη να γίνεις διαφανής και να συρρικνώσεις τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια σου, τόσο ώστε να μπορείς να συγκριθείς με το χαλάκι της εξώπορτας. Έτσι μόνο θα μπορείς να συνεχίσεις να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα να σε ποδοπατάνε χωρίς να σκοντάφτουν πάνω σου, μητέρα και γιος.

Τελειωμένος μαμάκιας

1. Βιάζεται να σε συστήσει στη μαμά του
Αν χάρηκες από την πρωτοβουλία του να σε γνωρίσει στη μητέρα του μετά το τρίτο ραντεβού, θα μείνεις με τη χαρά: εκείνος απλά δεν μπορεί να συνεχίσει να βγαίνει με κάποια χωρίς να πάρει την έγκριση της μαμάς του προηγουμένως.

2. Η μαμά του ενθουσιάζεται μαζί σου αμέσως
…Επιφανειακά εννοείται. Αν αρχίσει να σε αποκαλεί «κόρη» της και σου χαρίσει το μονόπετρο των αρραβώνων της, άρχισε να φεύγεις προς την έξοδο, διακριτικά και τοίχο-τοίχο. Είναι σαφές ότι ρίχνει στάχτη στα μάτια του κανακάρη της, για να σε φάει ζωντανή με την ησυχία της. Αν μείνεις, πολύ γρήγορα…

3. Βρίσκεσαι να παλεύεις για ένα του χάδι
Όσο βρίσκονται μαζί εκείνη δεν σταματά να τον αγκαλιάζει και να τον φιλά με κάθε ευκαιρία, ενώ εσύ δεν εισπράττεις ούτε ένα βλέμμα απελπισίας από εκείνον. Αντίθετα, μοιάζει να το απολαμβάνει.

4. Μπροστά της εκείνος γίνεται ξανά παιδί
…Με την κακή έννοια. Εκείνος ο δυναμικός, αποφασιστικός άντρας που ερωτεύτηκες εξαφανίζεται αυτόματα και τη θέση του παίρνει ένα κακομαθημένο πεντάχρονο με ιδιοτροπίες στο φαγητό, μούτρα και ξαφνικές κομμάρες.

5. Η μαμά έχει τα πάντα υπό έλεγχο
Κρατάει αρχείο με την αλληλογραφία του, απαντάει στα ενοχλητικά τηλεφωνήματα και κανονίζει τα ραντεβού του με τους γιατρούς. Έτσι εξασφαλίζει ότι ο γιος της δεν θα πάρει ποτέ καμιά πρωτοβουλία κι ότι δεν θα μεγαλώσει ποτέ πραγματικά.

6. Είναι έτοιμος να έρθει στα χέρια για εκείνη
Μια κουβέντα παραπάνω για τη μανούλα είναι ικανή να τον εξαγριώσει. Δεν έχει σημασία ποιος ξεστόμισε τι, εκείνος θα προτάξει τα στήθη του για να την υπερασπιστεί, αγνοώντας τον κίνδυνο. Η μαμά είναι ιερή και κανένας δεν μπορεί να την πληγώσει. Ούτε κι εσύ –εννοείται.

7. Σου ζητάει να προσαρμοστείς αναλόγως
Μπορεί να τον μάγεψες με την εμφάνιση σου αρχικά αλλά αν κάτι επάνω σου δεν αρέσει στη μαμά, εκείνος θα σου ζητήσει να αλλάξεις. Αμέσως! Θες τα μαλλιά; Θες το μακιγιάζ; Θέλεις ο καινούργιος καναπές που πήρατε προχτές; Οτιδήποτε δεν αρέσει στη μαμά πρέπει ν’ αλλάζει χωρίς άλλη συζήτηση.

8. Μαθαίνεις τι τον ευχαριστεί από εκείνη
Νομίζεις ότι σε γελάνε τ’ αυτιά σου: η μαμά του μοιράζεται πρόθυμα μαζί σου όλα τα μυστικά που κάνουν τον γιο της ευτυχισμένο σε μια σχέση και το σεξ είναι κομμάτι κάθε σχέσης, σωστά; Σωστά, αν μιλάμε για μια οικογένεια ψυχοπαθών.

9. Πάνε μαζί διακοπές
Χωρίς τον μπαμπά… και χωρίς εσένα (εννοείται). Υπερβολικό; Ε, δεν χρειάζεται να το ζήσεις και αυτό!

Πώς να τον χειριστείς και τι να περιμένεις

Καταρχάς, είναι απορίας άξιο πώς ο καλός σου μπόρεσε να ρίξει τα μάτια του πάνω σε άλλη γυναίκα, εκτός από τη μαμά του και πώς έφτασες να διεκδικείς μια θέση στην καρδιά του. Αφού όμως πέσεις από το ροζ συννεφάκι όπου σε είχε ανεβάσει και συνέλθεις από την ανώμαλη προσγείωση, καταλαβαίνεις γρήγορα πως δεν υπάρχει δεύτερη θέση στην καρδιά του τελειωμένου μαμάκια και δεν έχεις άλλη επιλογή από να τον αφήσεις. Εκτός κι αν καίγεσαι να γίνεις μέλος αυτής της τρελοπαρέας ή αν η απελπισία οπλίσει το χέρι σου κι όποιον πάρει ο Χάρος. Καλύτερα όμως είναι να πηγαίνεις το ταχύτερο και να αφήσεις στην ησυχία τους τα δύο πιτσουνάκια.

Μήπως έχεις πέσει κι εσύ σε τέτοια περίπτωση; Τι έχεις να πεις για όλα αυτά;

Related posts

Η Τουρκία απείλησε σήμερα ευθέως Ελλάδα και Κύπρο: «Υπάρχει σοβαρή κρίση αναμεσά μας – Μπορεί να επέμβουμε ανά πάσα στιγμή»

Newsroom

Ύστερα από ένα τριήμερο απραξίας, οι Τούρκοι επανήλθαν: Mε τριπλή υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Παναγιά

Newsroom

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: «Τα σημερινά γεγονότα με τις υποκλοπές και το Pegasus είναι πράγματι απίστευτα …

Newsroom