ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ειδήσεις

Απεργία: Παραλύουν τα λιμάνια της χώρας από την Τρίτη με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες

Απεργία – ΠΕΠΡΝ: από τα πληρώματα ρυμουλκών και  ναυαγοσωστικών με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες 

Η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγωσωστικών προκήρυξε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες – Φόβοι για σημαντικό πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία

 

Παραλύουν τα λιμάνια της χώρας μετά την εξαγγελία από την Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών δύο συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών από 00:01 της Τρίτης 20/12/22.

Κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η απεργία το κόστος για τη Οικονομία θα είναι μια θεόρατη καταστροφή του εισαγωγικού – εξαγωγικού και διαμετακομιστικού εμπορίου της χώρας.

Χιλιάδες εμπορεύματα θα μείνουν στις αποβάθρες των λιμανιών, αγορές θα χαθούν και βέβαια αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ανατιμήσεις προϊόντων λόγω αναμενομένων σημαντικών ελλείψεων στη τροφοδοσία της αγοράς. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση των υπουργών Ναυτιλίας και Ανάπτυξης για την αποτροπή της κρίσης αυτής».

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών επισημαίνει:

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΠΡΝ θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που αναγνώρισαν την κρισιμότητα των καταστάσεων που μας έχει οδηγήσει η εργοδοσία. Με τις συνθήκες που επικρατούν συμμετέχουν και αποφασίζουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις αλλά και στις απεργίες και η συμμετοχή τους είναι στο απόλυτο 100%.

Οι εξελίξεις στην κρίσιμη διαπραγμάτευση της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων με την εργοδοσία είναι οι εξής:

Συνεχίζει να ζητάει αλλαγές σε θεσμικούς- εργασιακούς όρους της συλλογικής σύμβασης μας, παρόλες τις υποχωρήσεις μας για να γίνουν νομότυποι.

Δεν αποσύρει το εξώδικο αλλά δίνει παράταση για να αποδεχθούμε τους όρους τους, το οποίο ως δαμόκλεια σπάθη παραμένει πάνω από την σύμβαση μας , δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια παρά την συνέχεια και εντατικοποίηση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Η θέση της εργοδοσίας που έχει το θράσος να δηλώνει ότι είναι υπέρμαχος της νομιμότητας προσπαθεί να μας σπιλώσει στο ότι δεν ενημερώνουμε τα μέλη μας και ότι παραπληροφορούμε την κοινή γνώμη.

Η θέση μας είναι ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε:

Την υποτιθέμενη ανάπαυση εντός ρυμουλκού έναντι αμοιβής, για να μην δέχεστε πρόστιμα.

Την μη ύπαρξη επιπλέον ατόμων να καλύπτουν τις βάρδιες ασφαλείας κατά την θεωρητική ανάπαυση μας γιατί την πραγματική ανάπαυση εντός εδώ και 30 χρόνια δεν την έχουμε δει.

Και να έχετε τα ρυμουλκά με συνθήκες γαλέρας με συνάδελφους που θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα με εργασία 8ωρης βάρδιας 6ωρης υπερωριακής εργασίας και τις υπόλοιπες 10 ώρες ανάπαυσης που θα διακόπτεται από έκτακτες ρυμουλκήσεις στο 24ωρο.

Αν θέλετε να απασχολείτε τα ρυμουλκά σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες να βάλετε βάρδιες που προβλέπονται από την υπάρχουσα σύμβαση την οποία θέλετε να τροποποιήσετε ή να καταργήσετε και που ποτέ δεν τηρήσατε με αιτιολογικό την αύξηση του κόστους λειτουργίας.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια μας 

Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια. Η υπεραπασχόληση το μόνο που θα δημιουργήσει είναι επικίνδυνες καταστάσεις και ατυχήματα στις ζωές των πληρωμάτων μας και των επιβατών/πληρωμάτων άλλων πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των γύρω περιοχών στα πετρελαιοειδή που εξυπηρετούμε.

Εσείς θέλετε να πάρετε ορισμένα τμήματα των διεθνών συμβάσεων δηλαδή αυτά που σας εξυπηρετούν και που είναι και τα κατώτερα όρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εξαγγέλλουμε τις 2 συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από 00:01 της Τρίτης 20/12/22.

Η μορφή καθώς και η συνέχιση των απεργιών θα εκτιμηθεί κατά την διάρκεια των δύο 48ωρων και θα ανακοινωθούν με νέο δελτίο τύπου.»

Τη μεσολάβηση του υπουργείου Ναυτιλίας ζητά η Διεθνής Ναυτική Ένωση

Την ίδια ώρα, τη μεσολάβηση του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν από την Τρίτη, τα πληρώματα των ρυμουλκών, ζητά με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση. Καλούμε τους πλοιοκτήτες και τα πληρώματα να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να επιλέξουν την οδό του γόνιμου διαλόγου, αντί μίας περαιτέρω κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα πληρώματα των ρυμουλκών τονίζει η ΔΝΕ.

Επισημαίνει, ότι εν μέσω εορταστικής περιόδου εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια με ευπαθή προϊόντα αναμένεται να εγκλωβιστούν στους εμπορικούς λιμένες της χώρας, ενώ τονίζει ότι οι όποιες καθυστερήσεις πιθανόν να έχουν συνέπειες για τους Έλληνες εξαγωγείς και εισαγωγείς, την εγχώρια αγορά και την ελληνική οικονομία.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση τονίζει ότι διαχρονικά διαπνεόμενη από υψηλό αίσθημα ευθύνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς αποφυγή φαινομένων ελλείψεων ή/και ανατιμήσεων αγαθών, σε αυτή την εξόχως κρίσιμη χρονική συγκυρία και παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Related posts

Σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Newsroom

Αρση μέτρων: Για παιδότοπους εμποροπανήγυρεις, λούνα παρκ και υπηρεσίες ευεξίας

Παραιτήθηκαν 27 πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ λόγω της εντολής για υποχρεωτικό εμβολιασμό Covid-19

Newsroom