ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Απειλεί ανοικτά η Τουρκία: «Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο…

Απειλεί ανοικτά η Τουρκία: «Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για τα δικαιώματά μας σε Κύπρο και υφαλοκρηπίδα»!

Αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωσή του απειλεί ότι η Τουρκία θα «προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να προστατέψει»  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση«τα δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της», υποστηρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αφορμή για την τουρκική αντίδραση και τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποτέλεσε η παρουσία του  σκάφους γεώτρησης Saipem 12000 στο οικόπεδο έξι, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του, σύμφωνα με το πλάνο που έχει καθοριστεί.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Τουρκία ανακοινώνει την έναρξη δικών ερευνών  της στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα που η Άγκυρα θεωρεί, αυτοβούλως,  ότι έχει δικαιώματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του Τουρκοκυπριακού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού.

Πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεώτρησης έφτασε στο οικόπεδο έξι και προετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στηλεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα της Ελληνοκυπριακής Κυβέρνησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης στις ανάλογεςπεριοχές  της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Τουρκία(!) την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, βάσει του νόμιμου δικαιώματος του τουρκοκυπριακού λαού στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Related posts

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής, για το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου – Σε καραντίνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σάλος στη Σλοβενία: Νοσοκόμα κάνει σοβαρές καταγγελίες για τα εμβόλια – «Οι πολιτικοί κάνουν εικονικό φάρμακο

Newsroom

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα

Newsroom