ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ψυχολογία

Απολογισμός της χρονιάς: Να εκτιμάς λίγο περισσότερο τους ανθρώπους και όσα έχεις γύρω σου

Απολογισμός της χρονιάς: Να εκτιμάς λίγο περισσότερο τους ανθρώπους και όσα έχεις γύρω σου

Μιας που τελειώνει το πολυσυζητημένο 2020, λίγο πριν το αποχαιρετίσουμε, ας σταθούμε και λίγο σε πράγματα που μας έδειξε, έμαθε, υπενθύμισε αυτή η χρονιά…


Να εκτιμάς λίγο περισσότερο όσα έχεις. Τους ανθρώπους γύρω σου, την υγεία σου, τη ζωή σου, το σπίτι σου, τη δουλειά σου, τα υπάρχοντά σου…Είπες ένα ευχαριστώ φέτος; Ή έμεινες μόνο σε αυτά που θεωρείς πως αυτή η χρονιά σου στέρησε κι έχασες; Είπες σ’ αγαπώ στους ανθρώπους σου; Είπες συγγνώμη σε όσους αδίκησες ή στενοχώρησες έστω και άθελά σου;

Να μιλάς. Να τα λες. Nα μην κρατάς τίποτα μέσα σου. Ούτε λόγια ούτε συναισθήματα ούτε πράγματα τα οποία σε ενοχλούν ούτε προβλήματα. Μην τα αφήνεις να συσσωρεύονται. Μάθε να εκφράζεσαι. Είναι απελευθερωτικό για σένα. Και για τη ψυχή και για το σώμα.

Να μη διστάζεις να πεις κάτι από φόβο ότι μπορεί να χάσεις κάποιον. Αν το να μιλήσεις και να πεις από την πλευρά σου αυτό που πιστεύεις ή θέλεις ή κάτι που μπορεί να σ’ ενοχλεί, σε κάνει να σκέφτεσαι ότι βάζει σε ρίσκο τη σχέση που έχεις με κάποιον είτε πρόκειται για φιλία είτε για οικογένεια είτε για σύντροφο, τότε καλύτερα να απομακρυνθείς από αυτόν τον άνθρωπο.

Να μην παραμελείς τη σχέση σου με τον εαυτό σου. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου. Μπορείς να ζήσεις χωρίς οποιονδήποτε άλλον πλάι σου, όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο κι αν δεν το θέλεις. Μπορείς. Δεν μπορείς όμως να ζήσεις χωρίς εσένα. Είναι πολύ μεγάλο κόστος το να χάνεις τον εαυτό σου για να μη χάσεις κάποιον άλλον. Και δεν αξίζει να ρισκάρεις να χάσεις το ποιος είσαι για χάρη κανενός.

Να αγκαλιάζεις όλο σου το είναι, ακόμα και τις πιο σκοτεινές και «τρομακτικές» πλευρές σου. Είσαι ένα σύνολο, ένα όλον. Κι έτσι οφείλεις να λειτουργείς. Να μην πολεμάς τον εαυτό σου. Πάντα θα χάνεις σε μία μάχη μαζί του. Ο εαυτός σου πρέπει να είναι ο καλύτερός σου φίλος κι όχι ο μεγαλύτερος εχθρός σου. Σε κάθε μάχη, υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Στη μάχη με τον εαυτό σου θα τις υποστείς όλες εσύ.

Αν κάποιος σε θέλει στη ζωή του, θα το δείξει. Θα το δείξει με τη συμπεριφορά του. Όλοι μπορούμε να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις για κάτι και να τάζουμε ουρανούς κι αστέρια στα λόγια. Όμως, είμαστε ό, τι κάνουμε στην πράξη εν τέλει. Εκεί μετριέται ο χαρακτήρας.

Κανείς δεν είναι πολύ απασχολημένος για κάποιον που αγαπάει και που θέλει στη ζωή του. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Αν η απουσία σου δεν ενοχλεί, μην μπεις στον κόπο να υπενθυμίσεις την παρουσία σου.

Κάποια πράγματα παίρνουν χρόνο. Κάποιες εσωτερικές διεργασίες απαιτούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όσο κι αν προσπαθείς σκληρά όσο κι αν βιάζεσαι κι αν πιέζεις τα πράγματα, και πάλι το αποτέλεσμα δεν θα έρθει γρηγορότερα από την «κατάλληλη» στιγμή. Κάποια πράγματα πρέπει να κάνουν «τον κύκλο τους» κι εμείς πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να πάρουμε το μάθημά μας. Αναλόγως τις φάσεις της ζωής μας, έχουμε συγκεκριμένο χρόνο «ωρίμανσης».

Να προχωράς μπροστά. Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ζοφερά όσο φαίνονται. Συνήθως, υπάρχει κρυμμένη και μία πιο θετική και αισιόδοξη πτυχή. Μάθε να την ανακαλύπτεις. Να είσαι παρατηρητικός και προσεκτικός. Να την κοιτάς τη λεπτομέρεια. Δεν είναι τυχαίο που κάνει τη διαφορά.

Ό, τι γίνεται, είναι για καλό μας. Και ας πονάμε κάποιες φορές στην αρχή, και ας αντιδρούμε, εν τέλει, όλα σε καλό μας μπορεί να βγουν. Κάποιες φορές πραγματικά ταλαιπωρούμαστε πολύ, αλλά η εξέλιξη και η βελτίωση μέσα από τις δυσκολίες επιτυγχάνονται. Δεν αποκτάς δύναμη, ούτε ανακαλύπτεις και το μέγεθος της δύναμης που διαθέτεις χωρίς να περάσεις «διά πυρός και σιδήρου».

Μπορείς να διαχειριστείς πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που πραγματικά πιστεύεις. Κάθε δυσκολία είναι και μία ευκαιρία για να καταλάβεις πόσο δυνατός είσαι, ποια είναι τα όριά σου και οι ικανότητές σου.

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ευτυχώς όχι μόνο δυσάρεστες.

Επιτρέπεται να κάνεις και λάθη. Όπως και να αναθεωρήσεις τις επιλογές σου.

Μάθε να συγχωρείς τους άλλους. Και πρωτίστως, μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου. Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να μάθεις να συγχωρείς, προτού συγχωρήσεις τους άλλους. Γιατί όσο κι αν μας πληγώνουν πολλές φορές οι άλλοι με τη συμπεριφορά τους, συχνά ένα κομμάτι θυμού στρέφεται ενάντια στον εαυτό μας, γιατί κι εμείς μέχρι ένα σημείο, τους αφήσαμε να μας πληγώσουν. Γιατί κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν αντιδράσαμε κάπως διαφορετικά ή που δεν θέσαμε καλύτερα τα όριά μας.

Οι άνθρωποι δείχνουν, δίνουν και βγάζουν προς τα έξω αυτό που έχουν μέσα τους. Αν κάποιος έχει πόνο μέσα του, πόνο θα δώσει και στους άλλους. Αν έχει αγάπη και καλοσύνη, αυτά θα μοιράσει και θα μοιραστεί.

Να μην έχεις μεγάλες προσδοκίες από τους ανθρώπους, γιατί στην τελική μπορεί το μόνο με το οποίο θα μείνεις, είναι οι προσδοκίες σου. Και συχνά οι προσδοκίες μας είναι αυτές που μας πληγώνουν περισσότερο από τους άλλους.

Αν πονάει, μάλλον πονάει για κάποιο λόγο.

Αν αντιστέκεσαι σε κάποια πράγματα, ίσως χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο. Δεν πειράζει. Είναι εντάξει να πάρεις όσο χρόνο σου χρειάζεται. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και οι συνθήκες που ζούμε και οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι κάτι το ιδιαίτερο για τον καθένα. Δεν υπάρχει χρονοδιακόπτης σε αυτά τα πράγματα. Ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό. Και δεν χρειάζεται να απολογηθείς σε κανέναν για το χρόνο που χρειάζεσαι για να επουλώσεις τις πληγές σου.

Μην πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου. Και ένα βήμα μπροστά, είναι και πάλι πρόοδος.

Το να μαθαίνεις τον εαυτό σου, να τον αποδέχεσαι, και να τον εκτιμάς, είναι ένα μεγάλο δώρο για σένα. Ωριμάζεις. Απολαμβάνεις την παρέα με τον εαυτό σου. Είναι ό, τι σπουδαιότερο. Γιατί ο μοναδικός σίγουρος σύντροφος της ζωής σου, είσαι εσύ. Και όσο πιο καλά τα βρίσκεις με τον εαυτό σου, τόσο καλύτερη θα είναι και η ζωή σου.

Μπορείς να καταφέρεις τους στόχους σου, αρκεί να εργαστείς σκληρά γι’ αυτούς και να πιστέψεις στις ικανότητές σου.

Μην αφήνεις τίποτα και κανέναν να σε κρατάει πίσω. Ούτε καν τον ίδιο σου τον εαυτό. Μην αφήνεις όποια σκέψη ξεπετάγεται στο κεφάλι σου να σε παρασύρει σε σκέψεις αυτομομφής και αυτό-υποτίμησης. Δεν είναι όλες οι σκέψεις που περνάνε από το κεφάλι μας αληθείς.

Καλλιέργησε περισσότερο την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στα μοναδικά σου χαρίσματα και στις δυνατότητες που έχεις.

Η σωματική, πνευματική και ψυχολογική μας υγεία, η ηρεμία μας, η ισορροπία μας, η αγάπη και η ελευθερία, είναι από τα μεγαλύτερα αγαθά και δεν εξαγοράζονται.

Είσαι πολύ πιο αγαπητός από όσο νομίζεις.

Δεν είσαι υπεύθυνος κι υπόλογος για όλα. Δεν έχουν όλα να κάνουν με εσένα ούτε και περνάνε τα πάντα από το δικό σου χέρι.

Οι πιο σκοτεινές πλευρές της ζωής σου είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να ανθίσεις. Χρειαζόμαστε και τη βροχή και τον ήλιο στη ζωή μας.

Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Μην αγνοείς τις «κόκκινες σημαίες» και μη βάζεις σε σίγαση την εσωτερική σου φωνή. Ίσως προσπαθεί να σου μιλήσει για κάποιο λόγο.

Μη συμβιβάζεσαι με τη μετριότητα.

Να είσαι διεκδικητικός, να κυνηγάς αυτό που θες. Και αυτό που πιστεύεις ότι αξίζεις.

Μην μάχεσαι τα συναισθήματά σου. Κάποιες φορές είναι πιο δυνατά από εσένα.

Άκου το σώμα σου. Όλα όσα αποφεύγεις, απορρίπτεις, καταπιέζεις ή αγνοείς, τελικά θα βρουν τον τρόπο να σου επιστήσουν την προσοχή και να σε αναγκάσουν να τα δεις. Θες δεν θες.

Όταν τα συναισθηματικά μας θέματα «τακτοποιούνται», και τα σωματικά μας συμπτώματα «εξαφανίζονται».

Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να «λύσεις» τα προβλήματά σου. Αρκεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και τότε τα προβλήματά σου «μαγικά» λύνονται από μόνα τους ή συνειδητοποιείς ότι δεν υπήρχαν εξαρχής. Γιατί κάποια προβλήματα είναι θέμα οπτικής κι αντίληψης.

Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί και θεραπευτικοί τρόποι για να εκφράσεις τον εαυτό σου πέρα από τα λόγια.Μπορείς να γράψεις, να διαβάσεις, να ζωγραφίσεις, να σχεδιάσεις, να χορέψεις, να κάνεις κάποια σωματική άσκηση, να κατασκευάσεις κάτι…Ή να εκφραστείς με όποιον άλλο τρόπο γουστάρεις εσύ.

Απελευθέρωσε την ενέργεια και την ένταση που έχεις μέσα σου. Ανοίξου.

Επένδυσε σε υγιείς, σταθερές σχέσεις. Η απόσταση δεν είναι αρκετά μεγάλη για να σε κρατήσει μακριά από αυτούς που αγαπάς. Όλα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας.

Καλλιέργησε την επικοινωνία. Να αρπάζεις ευκαιρίες για να ανταλλάσσεις σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες. Δέξου συμβουλές. Να ακούς. Όχι για να απαντήσεις ή για να αντιδράσεις. Αλλά για να κατανοήσεις και για να μάθεις.

Να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις λίγο περισσότερο κάθε μέρα.

Όπως επίσης να αγαπάς και να φροντίζεις και με τα λόγια και με τις πράξεις σου τους κοντινούς σου ανθρώπους. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο για να δείχνουμε τα συναισθήματά μας. Κάνε το όσο μπορείς.

Να μη λες «ποτέ». Διότι δεν ξέρεις τι παιχνίδια μπορεί να σου παίξει η ζωή και πώς όλα ανατρέπονται σε μια στιγμή.

Ό, τι σε πυροδοτεί και σε «τσιγκλάει», σου φανερώνει και τι πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Να εξασκείσαι στην ευγνωμοσύνη. Να μην βλέπεις μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος, τη δυσάρεστη, όπως συνηθίζουμε. Αλλά να το γυρνάς, για να βλέπεις το παιχνίδι και από την άλλη μεριά. Και να εκτιμάς όλα όσα έχεις και όλα όσα μπορείς να κατακτήσεις με τις δυνάμεις σου και με τον αγώνα σου.

Πέτα την τοξικότητα από τη ζωή σου. Βγάλε όλους τους ανθρώπους που σε δηλητηριάζουν, που σε μειώνουν, που σε εκμεταλλεύονται. Κάνε εκκαθάριση μέσα και έξω.

Κάποια συναισθήματα δεν φτάνει μόνο να τα νιώθουμε. Πρέπει και να τα ζούμε.

 

 

 

Νικολία Ζωμένου Ψυχολόγος Υγείας, MSc.- Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

πηγη www.psychologynow.gr

Related posts

Εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια και οι επιπτώσεις αυτών στα νεαρά άτομα

Newsroom

Ευαισθησία: Ευλογία ή μήπως κατάρα;

Newsroom

Covid-19: Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας