ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Απόρθητο φρούριο ο Έβρος απέναντι στην απειλητική Τουρκία: 26 χιλιόμετρα τείχος από τσιμέντο και ατσάλι

Απόρθητο φρούριο ο Έβρος απέναντι στην απειλητική Τουρκία: 26 χιλιόμετρα τείχος από τσιμέντο και ατσάλιΟ Απόρθητος φράχτης θα έχει μήκος 26 χιλιομέτρων και ύψος 5 μέτρων. Προσλαμβάνονται συνοριοφύλακες

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση που του έγινε στις Φέρες για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του φράχτη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί, και σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει.

Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράχτη το λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ε.Ε.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και βουλευτές του νομού.

Το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής ενισχύει η έναρξη της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον του πρωθυπουργού. Σε συνδυασμό με την άμεση πρόσληψη 1.200 συνοριοφυλάκων η μεθόριος με την Τουρκία σφραγίζει από άκρο σε άκρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv.

 

Παράλληλα με την κατασκευή του νέου φράχτη, μήκους 26 χιλιομέτρων και ύψους 5 μέτρων -από τις Kαστανιές ως τον Εβρο, σύμφωνα με το Open- αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων με την προσθήκη, προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Ο φράχτης θα είναι απροσπέλαστος για τους διακινητές, κατασκευάζεται από μπετόν και ατσάλι, ενώ μπορεί να αντέξει ακόμη και την προσπάθεια εισβολής βαρέων οχημάτων

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Τι περιλαμβάνεται στο έργο:

Φράχτης. Πρόκειται για την κατασκευή φράχτη ύψους πέντε μέτρων και μήκους 26 χιλιομέτρων, που θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα. Το πάνω μέρος του φράχτη θα αποτελείται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Σημειώνεται ότι οι πάσσαλοι στους οποίους θα στηρίζεται ο φράκτης θεμελιώνονται σε βάθος έξι μέτρων. Το έργο θα κοστίσει 62,9 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να είναι παραδοτέο εντός οχτώ μηνών. Παράλληλα, εργασίες θα γίνουν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος φράχτη μήκους 10 χιλιομέτρων, καθώς έχει υποστεί φθορές. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί με προσθήκη κιγκλιδώματος από χάλυβα, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Κατασκευή παρατηρητηρίων. Κατά μήκος του νέου φράχτη θα κατασκευαστούν οχτώ αντιβαλλιστικά –υπερυψωμένα- παρατηρητήρια. Από αυτά οι ελληνικές Αρχές θα έχουν καλύτερη εικόνα για ύποπτες κινήσεις, ενώ θα γίνονται άμεσα αντιληπτά τα drone της τουρκικής πλευράς, που πύκνωσαν την παρουσία τους στη συνοριογραμμή τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια). Οι εργασίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές βελτιώσεις.

Ηλεκτρονική επιτήρηση συνόρων. Τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν έργο ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες, drone και άλλα μέσα. Ανάλογα προγράμματα «τρέχει» η τουρκική πλευρά που προσπαθεί να «σαρώσει» τη συνοριογραμμή του Έβρου. Στόχος των ελληνικών Αρχών είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (πρόσβαση θα έχει και ο Στρατός και η Αστυνομία), το οποίο θα δίνει «live» και ευκρινή εικόνα των συνόρων όλο το 24ωρα στα επιχειρησιακά κέντρα.

Ηχοβολιστικά συστήματα. Πρόκειται για συσκευές που αγοράστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. πρόσφατα και μεταφέρθηκαν στον Έβρο. Τα συστήματα αυτά παράγουν ήχους που μπορούν να «στραφούν» προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο χρήστης της συσκευής. Οι «ειδικοί» ήχοι δεν προκαλούν σωματικές βλάβες, ωστόσο, λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιον που επιδιώκει να κατευθυνθεί προς την πλευρά όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το ηχοβολιστικό σύστημα.

Τεθωρακισμένα. Πρόκειται για τα περίφημα τεθωρακισμένα του αμερικάνικου Στρατού, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Τα οχήματα M1117 είναι γνωστά διεθνώς με την ονομασία «Guardian». Η Ελλάδα θα παραλάβει περίπου 80 από αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα καταλήξουν στα σύνορα του Έβρου. Τα M1117 διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οχήματα αυτά μπορούν να αντέξουν ακόμα και βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

Ενίσχυση σε προσωπικό. Συνολικά 400 νέοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα καθήκοντα στον Έβρο. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το προσωπικό, το οποίο θα υπηρετεί μόνιμα εκεί, να είναι επαρκές για να καλυφθούν ακόμα και έκτακτες ανάγκες. Δηλαδή, να μη χρειάζεται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ενστόλων στον Έβρο, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, σε περίπτωση που απαιτείται αντιμετώπιση κάποιας έκτακτης συνθήκης.

Το έργο θα κοστίσει 62,9 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να είναι παραδοτέο εντός οχτώ μηνών.

  • Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος:”Μας κάνατε να νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι”

Τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.

“Μας κάνατε να νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι”, είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης στον κ. Μητσοτάκη.

Κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε στον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο γιος του θα παραμείνει όλη τη θητεία του στον Εβρο από όπου και θα απολυθεί. Στο σημείο αυτό ο μητροπολίτης είπε «μπράβο» στον πρωθυπουργό γιατί, όπως σχολίασε, οι πατεράδες έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εδώ και να τα πάνε αλλού να υπηρετήσουν.

 

Μετά τη συνάντηση με τον μητροπολίτη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον γιο του στο στρατόπεδο που υπηρετεί.

Κατά την παραμονή του στις Φέρες, ομάδα συνοριοφυλάκων πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησαν για τη στήριξη που τους παρέχει και του πρόσφεραν ως αναμνηστικό δώρο τα διακριτικά της στολής τους.

Related posts

Έρευνα διαΝΕΟσις-Metron Analysis: Συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές οι πολίτες αναφορικά με την πανδημία

Newsroom

«Μαύρο χρήμα»: Στο «στόχαστρο» οι καταθέσεις των €1.000 σε λογαριασμούς

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού σήμερα -Βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Newsroom