ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΟικονομία

«Aramco» η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, εκπέμπει σήμα κινδύνου – Ο πλανήτης «ξεμένει» από πετρέλαιο

«Aramco» η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, εκπέμπει σήμα κινδύνου – Ο πλανήτης «ξεμένει» από πετρέλαιο

Το 2022 έρχονται τα χειρότερα

 

Η ανάκαμψη ποιου κλάδου αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον επικεφαλής της Aramco – Ποιους ψέγει για τα μέτρα για το κλίμα και ο αντίλογος

 

Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Υπάρχει «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε «η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται».

Ο Νάσερ εξέφρασε τους φόβους του καθώς οι τιμές του αργού να έχουν εκτοξευθεί κατά 70% φέτος στα 85 δολάρια το βαρέλι περίπου.

Χώρες με μεγάλη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν ήδη ζητήσει από τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου.

Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν ξανά να μετακινούνται αεροπορικώς.

«Εάν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα εξαντληθεί», ανέφερε. «Τώρα είμαστε κοντά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά – το πλεόνασμα μειώνεται γρήγορα».

Στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα που ζητούν από τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία.

Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Αναμένει να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του Νάσερ για το επόμενο έτος έρχονται σε αντίθεση με αυτές ορισμένων τραπεζών της Wall Street και μελών του ΟΠΕΚ+.

Η JPMorgan Chase & Co. σημείωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα «γυρίσουν» σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών που υπάρχει τώρα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Bloomberg το Σάββατο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια άνοδος» στα αποθέματα αργού το 2022.

Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του αυξάνουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα. Η ομάδα των 23 κρατών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συναντηθεί στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αλλάξει στρατηγική.

 

Πηγή  Bloomberg στο newmoney.gr

Related posts

Μετά τον κορωναϊό σειρά είχε η πανδημία τους χρέους: Η μεγαλύτερη ύφεση μετά το κραχ του 1929

Πόλεμος στην Ουκρανία: 100.000 άνθρωποι αποκλεισμένοι στην «παγωμένη Μαριούπολης»

Newsroom

Πρωτοφανής «έκρηξη» του τουρκικού τουρισμού λόγω φτηνής λίρας ανακόπτει τον ελληνικό τουρισμό!