Κοινοποιείστε το άρθρο

Αρμενική γενοκτονία: Και επίσημα θα αναγνωρίσει το Σάββατο από τον Τζο Μπάιντεν    

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται εντός των ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Τα δημοσιεύματα

Αυτό ανέφεραν χθες Τετάρτη σε δημοσιεύματα τους οι εφημερίδες The Wall Street Journal και New York Times, επικαλούμενες αξιωματούχους της κυβέρνησής και πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές η αναγνώριση έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο με ειδική δήλωση του Αμερικανού Προέδρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα στο Λευκό Οίκο από Αμερικανούς, οι οποίοι ζητούν από τον κ. Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία υλοποιώντας την προεκλογική υπόσχεσή του.

Εάν όλο πάνε ομαλά, δήλωσαν οι πηγές, και αναγνωριστεί το απεχθές έγκλημα των Τούρκων, αναμένεται σφοδρότατη αντίδραση από την Τουρκία, η οποία ήδη προειδοποίησε για πιθανή ρήξη στις σχέσεις των πρώην εταίρων. Στο παρελθόν, Αμερικανοί πρόεδροι άλλαξαν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή. Παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η απόφαση έχει ληφθεί, δεν πρέπει να αποκλειστεί υπαναχώρηση του κ. Μπάιντεν την ύστατη στιγμή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Αλλά φαίνεται ότι είναι βέβαιο και η απόφαση έχει ληφθεί

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο