ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Άρτα: Εκεί που ο θρύλος συναντά την ιστορία

Άρτα

Άρτα: Εκεί που ο θρύλος συναντά την ιστορία.

gefyri-tis-artas

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς για την Άρτα είναι ο θρύλος για το γεφύρι της. Καθώς όμως γνωρίζετε καλύτερα την πόλη, ανακαλύπτετε μια ιστορία ακόμη πιο παλιά, στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, στα τείχη, στο κάστρο με τον πύργο του ρολογιού. Το φυσικό της περιβάλλον, ένα μακραίωνο έργο τέχνης: η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με τα περήφανα Τζουμέρκα, την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, τον Αμβρακικό κόλπο που μετρά 2 εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης, έλατα, καστανιές, πλατάνια, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές – όλα σας υπόσχονται ξεχωριστές φυσιολατρικές εμπειρίες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτάσετε ως την Άρτα… Ραντεβού στο γεφύρι.

Αξίζει να δείτε στην Άρτα

Το γεφύρι και ο θρύλος, πηγή έμπνευσης
Είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της περιοχής: Το γεφύρι της Άρτας σάς υποδέχεται. Με την πρώτη ματιά διακρίνετε τη μαστοριά, την παράδοση, τη μοναδική αρχιτεκτονική. Αυτό που δεν φαίνεται, είναι ο θρύλος για τον πρωτομάστορα που «έκτισε» τη γυναίκα του για να στεριώσει το γεφύρι. H κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα χρόνια των Δεσποτών της Hπείρου. Η ιστορία και ο θρύλος του έχουν εμπνεύσει θεατρικά έργα, όπερες αλλά και λαογραφικές μελέτες. Σύμφωνα με το μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, «είναι λαϊκό αριστούργημα, σαν ένα κομμάτι από ραψωδία Ομηρική και είναι για να το εκμεταλλεύονται η ποίηση και η μουσική, όσο υπάρχουν». Τώρα, ήρθε η ώρα να εμπνεύσει και εσάς.

palia-ekklisia

Ταξίδι στις υδάτινες ιστορίες του Αμβρακικού

Με μια βόλτα στον Αμβρακικό Κόλπο, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα που η φύση χρόνια τώρα φιλοτεχνεί: ένα μαγευτικό δαιδαλώδες σύμπλεγμα υγροτόπων, όπου το γλυκό νερό των ποταμών Λούρου και Άραχθου συναντά το αλμυρό νερό πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια. Εδώ θα συναντήσετε τη φύση τετ-α-τετ: λιμνοθάλασσες και καλαμιώνες, αλμυρόβαλτοι και πυκνά δάση, νησίδες φτιαγμένες από κοχύλια… Ολόκληρη η ομορφιά της Δυτικής Ελλάδας συγκεντρωμένη σε έναν τόπο. Είναι το «σπίτι» 270 ειδών πουλιών, εκ των οποίων τα 71 προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Εάν είστε τυχεροί, θα δείτε τα παιχνιδιάρικα δελφίνια του Αμβρακικού, να φιγουράρουν χαριτωμένα μπροστά σας.

Ανακαλύψτε τα μυστικά της Άρτας

Στην πόλη της Άρτας που είναι χτισμένη στις παρυφές της Περάνθης, θα γνωρίσετε το παρελθόν και θα απολαύσετε το παρόν. Το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, που δεσπόζει πάνω σε διασωζόμενα τμήματα των τειχών της πόλης, αποτελεί αξιοθέατο αλλά και ενεργό ακόμη τμήμα της ζωής της. Δεκάδες δρώμενα οργανώνονται στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο κοντά στην είσοδό του, όπου υψώνεται και ο πύργος του ρολογιού. Το σήμερα όμως γράφει ιστορία στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως: στους πεζοδρόμους, τα καταστήματα, τα καφέ και τα μπαράκια θα συναντήσετε την πολυπληθή νεολαία της ολοζώντανης πόλης.

ta-toixei-amvrakia

To τείχος της αρχαίας Αμβρακίας

Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Άρτας. Δημιουργήθηκε για να οχυρώσει την αρχαία πόλη της Αμβρακίας από τους εχθρούς, λόγω της μεγάλης της άνθισης, χωρίς όμως να είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή του. Τα τμήματα που σώζονται δείχνουν ότι ήταν ένα τείχος επιβλητικό, πολύ καλής κατασκευής, φτιαγμένο με λαξευμένες λίθους εντυπωσιακού μεγέθους.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Άρτας 

tzoumerka

Υδάτινη μαγεία στα Θεοδώριανα

Σε αυτό σας το ταξίδι στην Δυτική Ελλάδα, η φύση σας προκαλεί να την ανακαλύψετε. Κάνετε τη διαδρομή προς το χωριό Θεοδώριανα, στα ανατολικά Τζουμέρκα, μέσα στο καταπράσινο δάσος ελάτης, για να βρεθείτε σε ένα σκηνικό υδάτινης μαγείας. Το νερό εδώ πλημμυρίζει όλες σας τις αισθήσεις: το ακούτε, το μυρίζετε, το βλέπετε, το αγγίζετε, το γεύεστε και δεν το χορταίνετε. Δύο ποτάμια «αγκαλιάζουν» το χωριό, η Γκούρα και η Άσπρη Γκούρα. Το διατρέχουν από άκρη σε άκρη και σμίγουν στο φαράγγι της Αγίας Τριάδας, για να καταλήξουν με μια ροή στον ποταμό Αχελώο. Πριν συναντήσει το έτερον ήμισύ της, η Άσπρη Γκούρα σάς φυλάει μια έκπληξη: δύο εκπληκτικούς καταρράκτες στα 1300 μέτρα ύψος. Παράδεισος!

fragma-araxthou

Η τεχνητή λίμνη του Άραχθου

Λίγο έξω από την Άρτα, κοντά στο Πέτα, θα βρείτε τον οικισμό Πουρνάρι. Εκεί ένα τεράστιο χωμάτινο φράγμα, δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, σταματά τη ροή του ποταμού και σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου ή Άραχθου. Ανθρώπων έργα και φύσης μεγαλεία, σμίγουν εδώ. Οι διακοπές σας δίνουν την ευκαιρία να σταθείτε δίπλα τους.

O Πλάτανος της Άρτας

Στην αριστερή όχθη του ποταμού Άραχθου, κοντά στο σημείο που βρίσκεται η πρώτη κρυφή καμάρα του θρυλικού «Γεφυριού της Άρτας», στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο Πλάτανος της Άρτας ή αλλιώς ο Πλάτανος του Αλή Πασά. Ένας από τους ομορφότερους και παλαιότερους στην Ελλάδα, έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976. Θα σας προσφέρει την πολύτιμη σκιά του, την ώρα που απολαμβάνετε τον καφέ σας με θέα το Γεφύρι και τον ποταμό.

 

Related posts

Σκιάθος: Διακοπές στην απόλυτη φύση

Newsroom

Βοβούσα – Βλαχοζάγορο: Στην αγκαλιά του Αώου

Newsroom

Δημοφιλείς προορισμοί για θαλάσσια σπορ στην Ελλάδα

Newsroom