ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

Ασπίδα ΗΠΑ-Ευρώπης στην Κύπρο

Ασπίδα ΗΠΑ-Ευρώπης στην Κύπρο

Για ιδιαίτερα προκλητικό βήµα κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να σταµατήσει κάθε δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με «σύµµαχο» στο πλευρό της τη διεθνή κοινότητα και «όπλο» της το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δηµοκρατία θωρακίζεται απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αξιοποιώντας µια ευρεία γκάµα από διπλωµατικά και νοµικά µέσα.

ΗΠΑ και Ισραήλ ήρθαν τις τελευταίες ώρες να προστεθούν στη λίστα µε όσους (Αίγυπτος, Ρωσία, ΕΕ) έχουν πάρει θέση στο πλευρό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ενάντια στις πειρατικές κινήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστοχώρου hellasjournal.com και της τηλεόρασης του Open, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑΜόργκαν Ορτέιγκους, αποκήρυξε την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγµατοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό βήµα».

Χωρίς µάλιστα να αφήσει κανένα περιθώριο για παρερµηνείες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντκάλεσε τις τουρκικές Αρχές «να σταµατήσουν αυτές τις δραστηριότητες». Στο πλευρό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας πήρε θέση όµως και το Ισραήλ διά του πρεσβευτή του στη Λευκωσία, Σάµι Ρεβέλ, «εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωµάτων» της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη της.

Η Τουρκία ωστόσο, από την πλευρά της, δηλώνει αποφασισµένη να προχωρήσει. Μιλώντας χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα «αναµφισβήτητα» και «νόµιµα δικαιώµατα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία µάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι βλέπει σαν «λίµνη ειρήνης».

Με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τη δεύτερη µέσα σε διάστηµα τριών ηµερών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαµηνύει ότι τα πλοία της Τουρκίας «θα συνεχίσουν κατά τρόπο αποφασιστικό τις δραστηριότητές τους εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Παράλληλα, αποκηρύσσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ ως «µη ρεαλιστική», «µη εποικοδοµητική» και «ασύµβατη µε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία έγκυρη συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην περιοχή»

 

 

 

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Related posts

Το τραγούδι της ημέρας: «Δε Βάζεις Μυαλό» το νέο τραγούδι της Μελίνας Ασλανίδους – Official Music Video

Έκτακτη είδηση : Αγνοείται ελικόπτερο του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

Newsroom

Ο Θεσσαλός τραγουδοποιός Γιάννης Αδάμος και οι Ροζ Πένες επιστρέφουν με νέο τραγούδι: “Τσ’ επιθυμιάς το φυλαχτό”!