ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ειδήσεις

Αθλιότητα, ανευθυνότητα, αλητεία και ηλιθιότητα μαζί: Όχι άλλα μισόλογα για τις ευθύνες των πυρκαγιών

Αθλιότητα, ανευθυνότητα, αλητεία και ηλιθιότητα μαζί: Όχι άλλα μισόλογα για τις ευθύνες των πυρκαγιών

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών που κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή είναι η τελευταία προειδοποίηση.’

Ο εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός για μια ακόμη φορά μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Εξήγησε και προειδοποίησε για τα χειρότερα που έρχονται.

Επειδή βέβαια στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο όλα έχουν τελικά απλές εξηγήσεις.

Η πρώτη και βασική είναι η κλιματική αλλαγή και οι τρομακτικής έντασης καύσωνες που ξεραίνουν τα πάντα προσφέροντας άφθονη καύσιμη ύλη.

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν τρομακτικές διαχρονικές ευθύνες τόσο της πολιτείας (κεντρικής κυβέρνησης, υπηρεσιών, τοπικών αρχόντων) όσο και των ίδιων των πολιτών.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης δραματική έκκληση για ψυχραιμία και ενότητα. Και σημείωσε ότι τα υπόλοιπα θα ειπωθούν μετά, όταν σβήσουν οι εστίες.

Δυστυχώς αμφισβητώ ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως και όλοι οι προηγούμενοι άλλωστε, θα μιλήσει με τη γλώσσα της απόλυτης αλήθειας. Κι αυτό γιατί δεν… αντέχει. Θα πρέπει, αν το κάνει, να «ανατινάξει» τη χώρα.

Να μιλήσει με σκληρά λόγια για τους ίδιους τους πολιτικούς, τους δημάρχους και τους πολίτες. Και τότε είναι σίγουρο ότι θα βρει απέναντί του την ενότητα που ζήτησε. Για λάθος λόγους όμως.

Σε μια χώρα που

  • Ο οποιοσδήποτε χτίζει οπουδήποτε.
  • Τα αυθαίρετα είναι εθνικό χόμπι
  • Τα μισά σπίτια έχουν λαθραίες και επικίνδυνες συνδέσεις ρεύματος
  • Τα σπίτια μέσα στο δάσος είναι καθεστώς, χωρίς όρους, όρια και προϋποθέσεις
  • Το κράτος ουσιαστικά αδιαφορεί επιτρέποντας τη συλλογική ανομία μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους
  • Οι υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια πολλές φορές με το αζημίωτο
  • Οι δήμοι δεν ασκούν καμία από τις θεσμοθετημένες τους υποχρεώσεις, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις.

Ο κ. Ζερεφός μεταξύ άλλων επισήμανε δύο κρίσιμα ζητήματα:

Πρώτον το γεγονός ότι οι δήμοι παρανομούν συνειδητά και ασύστολα καθώς δεν υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων να τα καθαρίζουν κάθε καλοκαίρι και επίσης δεν επιβάλλουν και πρόστιμα.

Δεύτερον ότι σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Ελβετία τα δάση κάθε χρόνο καθαρίζονται σχολαστικά, κλαδεύονται και με τον τρόπο αυτό δυσκολεύεται η μετάδοση της φωτιάς.

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόπη, επόμενη ημέρα, Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Είναι μόνον δυο από τις κακουργηματικές παραλείψεις που συντελούνται.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Στα περισσότερα κράτη του κόσμου όλα τα σπίτια όπως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα. Αλλιώς δεν μπορούν να κατοικηθούν ούτε από τους ιδιοκτήτες τους. Εδώ, αν τολμήσει κάποιος να πει ότι θα ισχύσει τέτοιο ενδεχόμενο, απλώς θα τον ισποπεδώσουν. Θα πουν ότι τα δίνει όλα στους ιδιώτες, ότι θέλει να ξεζουμίσει τους πολίτες, θα καταγγείλει χαράτσια και όοτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανένας.

Κι απλώς όλοι θα περιμένουν από τον εκάστοτε πρωθυπουργός να μοιράζει αποζημιώσεις και να του ζητάνε κι άλλα. Και συνήθως πιο πολύ απ’ όλους φωνάζουν αυτοί που δεν πληρώνουν φόρους. Όχι γιατί είναι φτωχοί, αλλά γιατί είναι φοροκλέφτες. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί. Τουλάχιστον ας μην φωνάζουν.

Αλλά τι να πεις σε ένα κράτος που:

  • Αν ο πολίτης καθαρίσει μόνος του τα χόρτα από τον δρόμο ή μαζέψει τα σπασμένα κλαδιά τον συλλαμβάνει το Δασαρχείο.
  • Η έννοια του εθελοντισμού είναι ουσιαστική υποτυπώδης, με εξαίρεση ελάχιστους ρομαντικούς.
  • Ο καθένας πετάει τα μπάζα και τα σκουπίδια που όπου βρει με ιδιαίτερη προτίμηση τις αυτοσχέδιες χωματερές που οι ίδιοι δημιουργούν μέσα στο δάσος. Κι όταν του πεις, μα τι κάνεις, σου απαντάει: Μα είχαν πετάξει κι άλλα εδώ. Μιλάμε για τέτοια αθλιότητα, αλητεία και βλακεία μαζί.

Κι αν την αθλιότητα και την αλητεία μπορείς ενδεχομένως να την πολεμήσεις, δυστυχώς η βλακεία είναι αήττητη.

Και μιας και φτάσαμε στους ηλίθιους που καίνε χόρτα τον Αύγουστο, που κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος με 45ο βαθμούς κ.ο.κ. μια λύση υπάρχει και αυτή δεν είναι υποχρεωτικά η φυλακή: Να τους τα πάρουν όλα ως το τελευταίο ευρώ, ακόμη και τις συντάξεις. Να ζούνε με τα συσσίτια των εκκλησιών. Απόκληροι, στιγματισμένοι. Μόνο τότε θα καταλάβουν την εγκληματική τους δράση.

Υ.Γ.1 Μεταξύ των υπηρεσιών που ευθύνονται διαχρονικά για αρκετές από τις πυρκαγιές είναι και η σημερινή ΔΕΔΔΗΕ, με την πλημμελή συντήρηση των εκτεταμένων δικτύων που διαπερνούν όλα τα βουνά και τα δάση της χώρας.

Υ.Γ. 2 Προφανώς υπάρχουν και οι εμπρησμοί. Αλλά είναι εύκολο να μιλάς εύκολα για εμπρησμό, ειδικά όταν είσαι δήμαρχος. Στην ουσία λες, πίσω από την καταγγελία: Και τι να έκανα εγώ αφού ο άλλος ήρθε και έβαλε τη φωτιά.

Υ.Γ. 3 Κανονικά δεν θα έπρεπε να το αναφέρω αλλά επειδή αρκετοί έχουν αρχίσει να λένε το παραμύθι περί των Rafale και των Beriev, η απάντηση είναι μονολεκτική: Έλεος.

Υ.Γ. 4 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους στους πυροσβέστες και τους εθελοντές

 

 

 

 

Πηγη https://hellasjournal.com

Related posts

Λαμία: (Πα-τέρας) εξανάγκαζε την ΑμεΑ κόρη του να του κάνει στριπτίζ και μετά τη βίαζε

Newsroom

H ψήφιση των Πρωτοκόλλων με τα Σκόπια μπορεί να βάλει σε μεγάλους μπελάδες την κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Newsroom

Βάζουν «ταφόπλακα» στον εσωτερικό τουρισμό! Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR τεστ οι μετακινήσεις εντός Ελλάδας

Newsroom